Olga Molné Soldevila: “Hem de donar opcions i nous horitzons als joves”

La Cònsol Major de La Massana, Olga Molné Soldevila, admet que aquests dos darrers anys, marcats per la pandèmia, han sigut complicats, però en aquesta entrevista també llença un missatge positiu i d’esperança envers el futur i tots els projectes que té l’equip de govern de cara als propers dos anys.

Esgotada ja la primera part del mandat, fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19, com valora aquests dos anys de govern al capdavant del Comú de La Massana?

Està sent un dels mandats més difícils de la història, com bé diu, a causa de l’impacte social i econòmic provocat per la pandèmia. Vam veure que calia ser àgils i eficients a l’hora de fer front a aquesta crisi. Per això vam executar un paquet de mesures socials per ajudar a les famílies, com per exemple, la contractació de diverses persones durant el període post-confinament, i un pla de reactivació i dinamització econòmica per a la parròquia, com per exemple, una campanya per potenciar el comerç local.

La major satisfacció que tenim ara és que ens n’estem sortint com a parròquia i com a país.

I pel que fa als esdeveniments que organitzem, vam haver de ser capaços de redissenyar-los. Per exemple, fent una campanya de menjar per emportar quan els restaurants estaven tancats.

Al llarg del mandat també han sorgit altres prioritats com trobar una solució per la situació econòmica d’EMAP, que havia generat un endeutament que el Comú anava assumint sense opció a fer inversions. Com sabeu, després d’analitzar totes les opcions, estem treballant amb la que considerem que serà més beneficiosa per a la parròquia i per al país: la futura integració amb ENSISA.

Considero que són les massanenques i els massanencs qui han de valorar aquests dos anys de govern al capdavant del Comú de la Massana. Per això, per part nostra tenim el compromís d’anar informant de tot el que estem fent amb la màxima transparència. I tenim les portes obertes a tots els qui vulguin conèixer aquest projecte o qualsevol aspecte relacionat amb la gestió comunal.

La sotragada econòmica provocada per la crisi sanitària ha estat molt forta. Quina és la salut econòmica del Comú actualment? I quina la dels habitants de la parròquia?

Les finances comunals són un tema clau per a nosaltres. El nostre objectiu és seguir tenint una parròquia amb els comptes sanejats i dur a terme una gestió financera eficient i sostenible.

L’impacte va ser molt significatiu per als comptes de l’estació d’Arinsal Pal que, com sabeu, és cent per cent pública. Gràcies a la bona gestió del Comú vam poder fer la injecció que va necessitar l’estació a causa de la pandèmia.

Al Comú vam executar una política de contenció de la despesa pública. En l’execució del pressupost de l’any 2020 es va prioritzar un criteri de prudència. Així vam reduir les despeses totals en un 6,1%. A més de donar suport al Govern en el finançament dels ERTOS de la pandèmia, fent una transferència d’un milió d’euros.

El resultat final va permetre obtenir un superàvit de 2,1 milions d’euros en el pressupost de l’any. Tot i que en el seu conjunt l’endeutament del comú se situa en un 99,6% dels ingressos, amb un límit màxim establert del 200%. De fet aquest any vam aportar 3 milions d’euros des del Comú a l’estació per contrarestar els efectes de la COVID-19.

Fa temps que treballem per trobar una solució a la situació econòmica d’EMAP, que com bé
sabreu, arriba a bon port amb un preacord entre el nostre Comú, el de Canillo i Crèdit Andorrà per a la fusió amb ENSISA. Aquesta nova situació permetrà continuar invertint en l’estació i per altra banda, alliberar el comú de l’endeutament d’EMAP.
Per contra, els resultats de la temporada d’estiu van ser molt bons. Des del Comú estem molt satisfets que Vallnord Pal-Arinsal hagi assolit uns ingressos de 2,3 milions d’euros, un 15% més que la temporada passada. Aquesta situació també ha repercutit positivament al comerç i als establiments de la parròquia.

Quines mesures s’han plantejat des del Comú per reactivar l’economia de La Massana?

De fet des del Comú de la Massana ja vam començar a realitzar tota una sèrie de mesures per ajudar i reactivar l’economia de la parròquia en plena crisis de la COVID-19. Així va ser com vam decidir retornar l’impost de radicació a totes aquelles empreses que ho van sol·licitar en proporció al temps que van estar tancades durant els mesos del confinament.

També vam efectuar els pagaments a la vista a tots els proveïdors perquè no tinguessin problemes de tresoreria. Per fomentar el consum intern dintre de la parròquia i ajudar els nostres comerciants vam realitzar una campanya de vals de compra que va ser tot un èxit.

Com no podria ser d’una altra manera, vam ajudar a aquelles persones que es van quedar sense feina i vam decidir contractar 11 eventuals durant varis mesos.

Cal posar en relleu els bons resultats de l’estiu a Vallnord Pal-Arinsal i la reactivació del turisme en general, que han fet que la dinamització econòmica sigui palpable. I estem en plena presentació de la temporada d’hivern.

A partir d’aquí hem d’estar a l’expectativa per saber reaccionar a cada moment.

Quins seran els projectes prioritaris en aquests dos propers anys de mandat?

Evidentment, la nostra prioritat és el projecte d’integració d’EMAP i Ensisa.
Ara estem treballant intensament en l’acord final que esperem tenir abans de finals d’any, i
queden alguns punts per acabar de concretar però les negociacions estan seguint un bon curs.

L’abast de la integració és molt complex i requereix la màxima atenció i esforços.
A més de garantir el futur de l’estació, que és bàsic per a l’economia de la parròquia i del país, també tenim com a eix principal el desenvolupament sostenible de la Massana. Ja hem portat a terme diverses accions de pacificació i amabilització de diferents zones i continuarem treballant per fer la Massana més segura i atractiva. Justament, estem a la recta final de les obres de Costes de Teixidó i de la carretera de Sispony que, com veureu, canviaran completament de fesomia i seran vies molt més agradables per als vianants, a més d’introduir mesures de compensació del CO2. Un dels compromisos del Comú és reduir la petjada de carboni.

També estem treballant en el Pla cicloturístic de la Massana, organitzant taules de treball amb la participació dels empresaris de la parròquia.

Per tant podem parlar sobretot de tres eixos: el desenvolupament sostenible, l’estació i la bicicleta. La delicada situació de Vallnord Pal Arinsal és una de les qüestions que preocupa al Comú de La Massana. Vostè va proposar un canvi d’accionariat d’EMAP el més ràpid possible. Com està aquest tema?

Com bé se sap, el 27 de setembre vam fer pública la notícia de la fusió entre EMAP i ENSISA. Des de la Massana sempre hem tingut clar que aquest ha de ser un projecte de país, amb socis naturals. Per això estem molt satisfetes amb aquest preacord fruit de la bona entesa i la visió de país entre el Comú de la Massana, el Comú de Canillo i el Crèdit Andorrà. Actualment estem negociant l’acord final, que requereix reflexionar, negociar i acordar. Però una vegada sigui definitiu ja l’anunciarem. El que queda clar és que amb aquesta nova societat Pal – Arinsal passaran a formar part d’una de les estacions més grans d’Europa. Aquest és un gran impuls turístic tant per a la parròquia com pel país.

I en el marc d’aquesta integració ja s’ha establert el compromís que durant el 2022 s’invertirà un total de 36,4 milions d’euros per fer la unió esquiable de Pal i Arinsal. Aquesta també és una gran notícia.

La cònsol menor va apuntar fa uns mesos que la segona fase del telefèric que unirà el Pic de Carroi amb Pal no es podrà veure durant aquest mandat. S’ha de consultar amb la ciutadania i fa falta una entrada de capital privat. En quin punt està aquest projecte?

Des del Comú de la Massana seguim pensant que el projecte de Carroi és estratègic pel futur de l’estació i de la Massana. En aquests moments, però, estem centrats en realitzar l’acord per integrar EMAP amb ENSISA. Per tant, la situació ha canviat, i caldrà esperar que s’hagi creat la nova societat per posicionar-nos respecte aquest tema.

A partir del proper curs l’escola d’oficis de La Massana oferirà una nova modalitat d’FP amb tres titulacions per a alumnes de 16 anys: auxiliar d’estètica i perruqueria, serveis comercials i manteniment d’habitatges i instal·lacions. Què suposa això per a la parròquia?

Bé, com ja sabeu l’Escola d’Oficis és competència del Govern. Per a la Massana és molt positiu tenir a la parròquia una oferta formativa per a joves de 16 a 18 anys, adaptada al context actual.

Hem de donar opcions i nous horitzons als joves. Des de la Massana sempre hem estat pendents d’ajudar als joves, sobretot als que estan fora del circuit laboral i educatiu, i per això ens sembla una gran aposta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Gairebé 11.500 persones visiten el patrimoni de Tarragona durant el pont

Notícia següent

Arriba el Winter Market Sitges 2021

Notícies relacionades