Els museus del Govern assoleixen xifres de visitants prèvies a la pandèmia

La dada permet afirmar que s’està recuperant l’activitat dels museus d’abans de la pandèmia

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

La Taula de Museus, òrgan que agrupa tots els equipaments culturals del país, ha presentat aquest dilluns al matí les dades de balanç de visitants als museus durant el 2022. A Andorra coexisteixen múltiples museus i equipaments culturals de diversa naturalesa, que ofereixen una àmplia oferta cultural als ciutadans del país i els turistes que ens visiten. Des d’aquests museus es programen activitats i tallers, es fan exposicions i s’ofereixen múltiples serveis als usuaris, a més de conservar patrimoni material i immaterial.

Amb tot l’impuls fet durant l’any passat, la totalitat dels espais museístics del país van assolir la xifra de 114.047 visitants.

Museus gestionats pel Govern

Entrant al detall de les xifres assolides pels museus de Govern, cal destacar que s’han assolit números similars previs a la pandèmia, superant la xifra assolida el 2018 i quasi igualant la registrada el 2019. La dada permet afirmar que s’està recuperant l’activitat dels museus d’abans de la pandèmia i la línia de creixement de la freqüentació en tots els museus és ascendent i quasi representa el doble del nombre de visitants respecte del 2021 (de 32.493 a 60.273; han augmentat en 27.780 persones), un any marcat de forma clara per la pandèmia de la COVID-19.

Cal subratllar que tots els museus participen d’aquest increment, fins i tot la Farga Rossell, que ha estat tancada durant mesos per manteniment, i s’ha assolit sense inaugurar cap altra instal·lació. Els motius d’aquest increment es deuen a un conjunt de circumstàncies, com:

 L’auge de visitants, per múltiples motius. (recuperació de reserves de grups de la 3a edat, retorn dels grups d’escolars…)
 Recuperació del turisme a escala nacional.
 Eliminació de limitacions d’aforament.
 Resposta positiva a les activitats proposades, que s’han multiplicat i diversificat.
 Esforç en la difusió del patrimoni conservat en els museus.
 Millora en la qualitat de l’experiència proposada.

Visitants per museus

Del total de més de 60.000 visitants, aquest s’han repartit entres les diferents instal·lacions del Govern. En el cas de Casa d’Areny-Plandolit, es registren prop de 13.000 visitants que han descobert la casa. L’efecte “holograma” encara no s’ha notat, així i tot, en tan sols quinze dies quasi un miler de persones ha passat pel nou sistema immersiu d’hologrames de Casa d’Areny-Plandolit.

Els quasi 5.000 visitants de la Farga Rossell s’han comptabilitzat en vuit mesos, ja que aquest centre d’interpretació va romandre tancat per la reparació de la maquinària històrica fins al 3 de maig del 2022. Els visitants a Casa Rull han augmentat en part pel fet de ser l’escenari de múltiples activitats de Canya als museus.

L’Espai Columba continua creixent gràcies a diversos factors; els escolars el visiten per veure en directe els testimonis de l’art romànic i també ha acollit múltiples activitats de Canya als museus i Nits d’estiu, com les primeres jornades del romànic.

Casa de la Vall és el monument amb més visitants. S’enfila fins a quasi 19.000, i és que desperta molt interès la idiosincràsia andorrana i la visita a la Casa permet entendre-la. En aquest cas, s’ha de subratllar l’elevat nombre de visites en grup que passen per l’antiga seu del Consell General.

La qualitat de la col·lecció d’automòbils, motocicletes i altres objectes que es presenta al Museu Nacional de l’Automòbil ha generat 8.500 visitants. Actualment, en aquest museu es treballa per millorar la museografia i ajudar a gaudir i apreciar les peces exposades.

Al llarg del 2022 s’ha treballat en la transformació del Museu Postal de físic a digital, però, mentrestant, una mica més de 2.000 persones l’han visitat. Aquests usuaris majoritàriament compren el producte cultural que inclou la visita a la Casa d’Areny-Plandolit, el Museu Postal i l’exposició Abracadabra de l’Era del Raser.

Aquesta exposició, dedicada a una de les aficions de la família Areny-Plandolit, l’han visitat durant el 2022 més de 3.100 persones, i destaca la xifra del mes d’octubre, amb 750 visitants, quan es va celebrar el Festival de màgia.

A part de les xifres presentades, durant el 2022 els museus gestionats del Govern han experimentat un increment en la programació d’activitats. Durant el 2022 els museus han ofert 3 programacions; 2 temporades de Canya als museus i les Nits d’estiu. En total s’han programat 56 activitats per tots els museus amb un total de 2.008 assistents. A més, s’han venut un total de 2.614 articles en les diferents botigues dels museus, en què destaquen les vendes de productes de petit format.

La voluntat del Ministeri és poder mantenir les accions que s’han implementat al llarg dels últims anys per fidelitzar el públic local i permetre atreure el públic turístic. Per això s’aposta per combinar la conservació del patrimoni, alhora que s’ofereixen visites guiades, visites amb audioguies, es programen activitats amb aforaments reduïts que permetin als assistents gaudir de la proposta, convertint-se en assistents actius, més enllà d’espectadors passius, i incloent activitats de temàtiques agosarades creades per artistes locals. En aquesta línia, el ministeri es marca diferents elements de millora:

 Digitalització i ús de la tecnologia (transformació del Museu Postal i difusió del sistema d’hologrames de la Casa d’Areny-Plandolit) per arribar a més públics, també el públic digital.
 Programació d’activitats per a tots els públics (ben aviat presentarem Canya als museus hivern-primavera 2023).
 Optimització de les instal·lacions per oferir una experiència de qualitat; museus més sostenibles, accessibles i inclusius seguint les premisses de la nova definició de museus aprovada per l’ICOM (agost del 2022).
 Diversificació del marxandatge de les botigues dels museus en col·laboració amb productors locals.
 Creació d’una oferta didàctica de tallers i activitats als museus per a tots els públics, especialment l’escolar.
 Elaboració una enquesta de satisfacció entre els usuaris dels museus que ens permetrà conèixer el nostre públic.