La Mostra Gastronòmica d’Andorra i Pirineus ha tornat a fer història aquest cap de setmana, amb una gran afluència de públic i l'entrada exhaurida per a totes les activitats programades. En total, 440 comensals han gaudit dels plats més representatius de la cuina d’Andorra i el Pirineu català, amb la participació de divuit restauradors (dotze andorrans i sis del Pirineu català), que han ofert dos plats cadascú per a delectar els assistents amb el bo i millor de la gastronomia de muntanya.
El Gastrolab, l’espai dedicat als tallers i tastos gastronòmics, ha estat un altre dels grans atractius de la Mostra, amb vuit activitats programades al llarg del cap de setmana, que han atret a més de 160 persones. Tot i un començament complicat a causa de la pluja de dissabte, el Saló Gourmet, situat al carrer Major d’Ordino, ha tancat el cap de setmana amb una gran afluència de públic i bones vendes, reafirmant-se com un esdeveniment de referència per als amants dels productes locals i artesans.
Un dels moments més esperats de la jornada va ser la votació popular, en què els assistents han pogut triar el millor plat del certamen mitjançant un codi QR. El guanyador del premi popular ha estat l’Hostal Palanques, amb el seu Caneló de galta de vedella amb ratassia de la Carmeta, mentre que el premi del jurat professional, compost per Josep Lluís Trabal, Joan Besson i Josep Vilella, ha recaigut sobre la Fonda Xesc de Gombrèn, per les seves postres de poma de muntanya, tofi i marialluïsa.
“La fidelitat dels restauradors i la implicació dels productors locals, que any rere any mantenen viva l’essència d’aquesta trobada, és una de les claus de l’èxit de la Mostra,” ha destacat la cònsol major d’Ordino, Maria del Mar Coma, en la seva valoració del cap de setmana. “La gastronomia de qualitat, arrelada al territori i oberta al coneixement i la innovació, és el nostre compromís per mantenir viu aquest esdeveniment tan emblemàtic,” ha afegit.
A més, la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la presència de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), ha aportat un valor afegit al certamen, amb activitats divulgatives sobre la vinya, el vi i els productes d’origen. Coma ha agraït especialment aquesta col·laboració, que “reforça els llaços entre les nostres cuines i el nostre territori pirinenc”.
Des de la seva creació fa més de tres dècades, la Mostra Gastronòmica d’Andorra i Pirineus continua sent una cita ineludible per a famílies, professionals i amants de la bona cuina, i una plataforma per promocionar la gastronomia de muntanya i els productes locals. Organitzada pel Comú d’Ordino i Menja’t Andorra, la mostra ha aconseguit consolidar-se com un referent gastronòmic, amb un ambient festiu i de germanor, i un gran nombre de participants i visitants cada any.