Maria Ubach participa en el Debat General de l’Assemblea General de les Nacions Unides

També ha mantingut reunions bilaterals amb els ministres d’Afers Exteriors de Colòmbia, Guatemala i Bolívia

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha participat aquest dimarts a la tarda – hora local– en l’obertura del Debat General de la 76a sessió de l’Assemblea  General de les Nacions Unides, que se celebra al llarg d’aquesta setmana a Nova  York (Estats Units d’Amèrica).  

La delegació andorrana que participa presencialment a l’Assemblea d’enguany és  molt reduïda seguint les recomanacions –tant del país amfitrió com del Comitè de  Seguretat i Salut Ocupacional a la Seu de les Nacions Unides– per desplaçar el  mínim de persones per delegació nacional, tenint en compte el risc de transmissió  de la COVID-19. Així, està previst que el cap de Govern, Xavier Espot, presenti el  seu discurs davant de l’Assemblea de manera telemàtica el dissabte 25 de  setembre al matí.  

Maria Ubach manté reunions bilaterals amb els ministres d’Afers Exteriors de  Colòmbia, Guatemala i Bolívia  

L’agenda de treball de Maria Ubach en el marc de l’Assemblea General de les  Nacions Unides també inclou un seguit de trobades bilaterals amb alts  representants d’altres països.  

Precisament, ahir dilluns a la tarda –hora local de Nova York–, Ubach va mantenir  una reunió bilateral amb la ministra d’Afers Exteriors de Colòmbia, Marta Lucía  Ramírez, a la seu de la Missió Permanent de Colòmbia a l’ONU. Durant la trobada,  ambdues ministres van compartir qüestions estratègiques i d’interès comú per a  Andorra i Colòmbia, com és el cas de la lluita contra el canvi climàtic. De fet, tant  Ubach com Ramírez s’han emplaçat a estudiar una possible reunió bilateral dels  ministres de Medi Ambient d’ambdós països durant la COP26.  

La reunió amb la ministra colombiana alhora va servir per compartir l’interès mutu  del Principat i del país sud-americà per potenciar la cooperació econòmica ja  existent. Precisament, les dues ministres es van emplaçar a preparar una trobada  entre l’agència de promoció i desenvolupament econòmic d’Andorra, Andorra  Business, i l’entitat colombiana encarregada de promoure el turisme, la inversió  estrangera, les exportacions i la imatge del país, ProColombia.  

Finalment, Marta Lucía Ramírez va agrair a Ubach la feina d’Andorra en  l’organització de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que es va celebrar a Soldeu el mes d’abril d’enguany, en un format que combinava la  participació presencial i la telemàtica dels líders iberoamericans a causa de la  pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.  

En la jornada d’ahir, Maria Ubach també va celebrar una reunió bilateral amb el  ministre de Relacions Exteriors de la República de Guatemala, Pedro Brolo. En  aquesta trobada, Ubach i Brolo van compartir la importància d’impulsar la  cooperació entre ambdós països en matèria de turisme i de medi ambient, així com  reforçar la cooperació al desenvolupament. A més, els ministres van coincidir en la  necessitat d’explorar possibles vies de mobilitat entre els dos països per a joves  andorrans i guatemalencs.  

La darrera trobada bilateral que ha mantingut la ministra Ubach en el marc de  l’Assemblea General de les Nacions Unides ha estat aquest dimarts al matí –hora  local de Nova York–. Aquesta reunió ha estat amb el ministre de Relacions  Exteriors de Bolívia, Rogelio Mayta, i ha servit per ratificar la voluntat conjunta de  continuar desenvolupant les relacions existents entre els dos països en àmbits com  el jurídic, amb la propera signatura d’un memoràndum d’entesa, o el  mediambiental.  

En aquest sentit, tant Ubach com Mayta han compartit temes prioritaris per al  Govern d’Andorra i per al bolivià, com ara la lluita contra el canvi, la participació en  la COP26 o el turisme en dos països de muntanya. Maria Ubach i Rogelio Mayta  han ressaltat la importància dels fòrums multilaterals per donar una resposta  efectiva als grans reptes actuals i s’han referit al paper de la Secretaria General  Iberoamericana (SEGIB) en l’espai iberoamericà.