El FMI ​​recomana a Andorra incrementar fins al 12% del PIB en reserves internacionals

Andorra rep la seva primera avaluació com a membre del FMI després d'adherir-se l'octubre

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’FMI ​​ha recomanat a Andorra incrementar fins un 12% el PIB les seves reserves internacionals, aixi ho ha expressat, en el primer informe d’avaluació, el ministre de Finances andorrà, Eric Jover, i la cap de la missió del FMI per a Andorra, Srobona Mitra.

Fins al moment, les úniques reserves andorranes a l’exterior són les que constitueixen els seus dipòsits al FMI, equivalents a uns 62 milions d’euros, que corresponen a un 2% del PIB del Principat.

El FMI ​​recomana que aquestes aconsegueixin els 334 milions d’euros, el que equivaldria al 12% del PIB, sobre el que Mitra ha defensat que no cal aconseguir aquest increment de forma immediata, i ha apuntat a la possibilitat d’anar apartant futurs superàvits i ingressos inesperats.

La cap de la missió del FMI per a Andorra ha justificat la necessitat d’augmentar les reserves per la dependència del turisme i per poder tenir la “liquiditat suficient” per a la compra de productes bàsics en cas que tornés a haver-hi una situació com la viscuda amb la pandèmia de Covid-19, i vist que el Principat no té un prestador d’últim recurs.

En aquest punt, el ministre de Finances andorrà ha avançat que s’està treballant en aquest aspecte, i en les “pròximes setmanes” es presentaran algunes mesures dirigides a augmentar les reserves a l’exterior.

MÉS RECOMANACIONS

Des del FMI també es recomana a Andorra mantenir les mesures de suport pressupostari fins que es recuperi l’economia i augmentar les inversions en àmbits com el transport, l’electricitat, edificis escolars, infraestructures ecològiques i l’adaptació de les estacions d’esquí a el canvi climàtic, ha enumerat Mitra.

La cap de la missió ha afirmat que aquestes inversions “no només milloraran el creixement de l’economia, sinó que reduiran la desocupació i mantindran la sostenibilitat del deute”.

Pel que fa a polítiques de el sector financer, el FMI considera que la plaça andorrana té “capital suficient per ajudar a la recuperació concedint préstecs a empreses i famílies”, tot i que s’haurà d’avaluar l’impacte quan vagin caducant les mesures impulsades per la pandèmia.

Així mateix, s’haurà de “reduir el ritme de préstecs als seus propis accionistes”, que tenen ara una proporció més gran de la qual es permet internacionalment, segons ha assenyalat Mitra.

Una altra recomanació del FMI passa per continuar revisant els riscos relatius als dipòsits bancaris d’estrangers, “millorant la supervisió contra el blanqueig de capitals”.

Pel que fa a aquesta última recomanació, el FMI s’ha posat a disposició de l’Autoritat Financera Andorra, i pròximament es reuniran i es facilitaran recomanacions específiques.