Les grans superfícies andorranes venen més que un any enrere

La variació se situa per sobre de l'índex espanyol i del francès

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’índex de vendes de les grans superfícies de comerç al detall andorranes ha registrat una variació positiva del 5,7% pel que fa al juny del 2020, segons ha informat el departament d’Estadística andorrà mitjançant una nota de premsa aquest dijous.

Les dades d’aquest índex “s’han vist afectades a causa de la crisi sanitària del Covid-19”, i si es comparen les dades amb les de juny del 2019, abans de la pandèmia, la variació és positiva del 3,8%.

Pel que fa el tipus de producte, la venda dels productes alimentaris ha augmentat un 10,8% i la de la resta de productes, no alimentaris, ho ha fet en un 1,5% en comparació amb juny del 2020.

Aquesta variació general anual se situa per sobre de la xifra d’Espanya (+3,1%) i de la de França (+2,3%).

La variació intermensual és negativa, del -5,2%, respecte al mes de maig, “tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no es descompten factors estacionals ni els efectes del calendari”.

A preus constants, l’índex de vendes de les grans superfícies ha augmentat un 4,1% al juny d’aquest 2021 en comparació amb el mateix període de l’any anterior.

Les vendes de productes alimentaris han crescut un 10,3% a preus constants, i les de la resta de productes han baixat un 0,8%, segons el departament d’Estadística del Govern andorrà.

Així, “la dinàmica dels índexs general i d’alimentació a preus constants segueix la mateixa tendència que la de preus corrents, mentre que la dinàmica del grup ‘resta de productes’ canvia la tendència a causa de l’efecte dels preus”.

D’altra banda, “la magnitud dels índexs respecte de la mesura a preus corrents disminueix per l’efecte dels preus”, s’afegeix al comunicat.

ÍNDEX D’OCUPACIÓ LABORAL

L’evolució del personal ocupat a les grans superfícies comercials al juny del 2021 creix un 1,9% respecte al mateix mes de l’any anterior, i disminueix un 0,6% respecte al maig d’aquest mateix any.

El 63,2% del personal ocupat a les grans superfícies són dones i el 36,8% restant homes, una distribució que presenta “una gran estabilitat” durant els últims dotze mesos.

El 93,6% del total dels treballadors té un contracte a jornada completa i el 6,4% restant té una jornada laboral a temps parcial.