L’elèctrica d’Andorra vol doblar la producció del centre de tractament de residus

Per al 2028 es produirien 20,5 GWh/any elèctrics i 28,5 GWh/any tèrmics

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) –la companyia elèctrica pública andorrana– es proposa doblar la producció energètica del centre de tractament de residus, ha explicat en un comunicat aquest divendres.

Aquest divendres s’ha presentat davant la comissió legislativa d’Economia el projecte de llei pel qual es canviarà el règim jurídic de CTRASA –l’empresa, també pública, que gestiona el Centre de Tractament de Residus– i permetrà que FEDA compri la totalitat de les accions.

Segons el pla de negoci, “s’aplicaran millores en la infraestructura per augmentar la producció d’energia tèrmica que es distribuirà a través de la xarxa de calor d’Andorra la Vella”.

Aquestes millores han de permetre que per al 2028 s’arribi a “duplicar l’aprofitament energètic que es fa actualment” de la planta de valorització de residus i arribar a una producció de 20,7 GWh/any elèctrics i 28,5 GWh/any tèrmics.

Per la companyia elèctrica, d’aquesta manera “el centre de tractament de residus es consolidaria com la segona font de producció d’energia del país, després de la central hidroelèctrica de FEDA”.

D’altra banda, també es preveuen millores en l’àmbit mediambiental, per reduir les emissions del centre “malgrat que actualment ja compleix suficientment les directives europees en la matèria”.

D’aquesta manera, les millores són “concordes amb els objectius previstos en la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic, i també s’alinea amb les previsions del projecte de llei d’economia circular”, que es troba en tràmit parlamentari.

CANVI DE RÈGIM JURÍDIC

Actualment CTRASA és una empresa propietat de FEDA (72%) i del Govern (28%), que té en concessió la gestió del centre de tractament tèrmic de residus.

El Tribunal de Comptes havia alertat que el règim de concessió “no és l’idoni actualment”, per la qual cosa s’ha elaborat un projecte de llei per modificar el règim jurídic de CTRASA perquè passi a ser un instrument de gestió directa del Govern.

El mateix text preveu que FEDA compri les accions que el Govern té de CTRASA per “gestionar-la, així, com una filial més i amb criteris d’aprofitament energètic”, afirma el comunicat de la companyia elèctrica.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ocupa el càrrec de presidenta de FEDA i de CTRASA, juntament amb el director general de l’elèctrica, Albert Moles, i la directora financera, Marta Suñé, han estat els encarregats de presentar el pla de negoci i el projecte de llei davant la comissió legislativa d’economia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arrenca la manifestació de la Diada sota el lema ‘Lluitem i guanyem la independència’

Notícia següent

L’EMT recupera les línies nocturnes d’autobús i estableix un servei especial per Santa Tecla

Notícies relacionades