Diumenge, 14 d'abril de 2024
És notícia

Guillem Forné: “La construcció està provocant que es perdi la idiosincràsia de la Massana”

Avatar photo

Parlem amb Guillem Forné, candidat a cònsol major amb la nova agrupació ‘Amb Seny’. Exposa les idees que tenen per a la Massana, els projectes necessaris per a una Massana més amable i tots els temes importants de la parròquia.

Com afronta Guillem Forné encapçalar una llista en les eleccions?
La veritat que amb moltíssima il·lusió. Penso que el nostre projecte és molt engrescador, on la nostra prioritat és aglutinar totes aquelles sensibilitats que actualment potser no se senten tan representades a les institucions actuals i crec que ho hem aconseguit. Crec que tenim una candidatura molt transversal i això ens permet poder arribar a molta més gent i tenim molts punts de vista que tenim moltes ganes que puguin ser escoltats. 

És un repte molt emocional i important, tant per a mi com per a la resta de la candidatura. Lògicament, a nivell familiar, suposa un pas endavant molt important. La gestió comunal en aquests passats quatre anys ha estat apassionant, sobretot en el meu apartat de Cultura i penso que és un moment per fer un pas més que pot ser molt positiu.

Estant a la majoria s’ha creat ‘Amb Seny’. Com s’ha portat això?
La vida dona moltes voltes. Mai dos i dos fan quatre en política. És veritat que quan va començar aquesta legislatura ho vam fer amb aquest pacte de Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Liberals. Al cap del temps vam veure que teníem forces divergències a nivell ideològic pel que fa a la gestió que consideràvem que era l’apropiada per la parròquia, unes prioritats que potser no compartim amb la resta del grup de la majoria, com poden ser les d’urbanisme, habitatge… I a poc a poc aquestes divergències han anat creant la sensació que a la Massana feia falta, si més no, una alternativa que no va haver-hi l’any 2019. Sabem que la Massana és molt activa en política, que sempre hi ha hagut molt moviment. A més a més del moviment associatiu, de voluntariat, etc. Pensàvem que el correcte és que la parròquia tingui un altre punt de vista i que la ciutadania pogués gaudir d’una campanya electoral on hi hagués una confrontació d’idees i un debat i que la gent tingues aquest dret de poder escollir.

Des del principi teniu una premissa molt clara, voleu representar la població. Què trobeu a la Massana que estigui desfigurat o oblidat de cara als massanencs?
A la Massana, no ens hem d’oblidar, que encara som un poble. Sí, som un poble gran, però la deriva que estem patint en els últims anys amb aquest boom de la construcció està fent que realment es perdi una miqueta aquesta idiosincràsia especial que sempre ha tingut la parròquia i a més a més pot suposar un perill per la sostenibilitat a mitjà i llarg termini de la convivència de les futures generacions. Veiem que hi ha hagut un urbanisme gairebé descontrolat i que hi ha hagut una passivitat de l’administració pel que fa a poder actuar activament i creiem que s’ha arribat francament tard. Està clar que a partir de l’any passat govern ens va parlar dels informes de càrrega que els comuns havíem de demanar, però penso que aquests informes aniran bé, sí, però no calia esperar a aquests informes per actuar. Només passejant dia a dia per la parròquia es pot veure que no es pot continuar així i que calen accions més contundents.

Tenim un pla d’urbanisme des del 2016 que no representa l’actualitat de la parròquia i no invita a massa optimisme de cara al futur. El nostre primer dossier que tindrem sobre la taula en el cas que entrem al comú serà aquest: la revisió del Pla d’Urbanisme, per adequar-lo més i fins i tot poder-nos emmirallar amb el projecte que està engegant Ordino. Pensem que és un projecte molt ambiciós, però que és molt valent i més abans d’unes eleccions. 

‘La Massana necessita una evolució’. A què es referia amb això?
En qualsevol àmbit de la vida es necessita una evolució, la cosa és, cap a quan direcció volem aquesta evolució. Actualment, si continuem amb la tendència que hi ha ara, veiem que la promoció de noves macrourbanitzacions o de nous complexos que realment no ajuden a la problemàtica de l’habitatge, ja que el seu públic objectiu forma part de la inversió estrangera, aquesta inversió estrangera que si, ha tingut coses positives però també molt negatives. Aquesta problemàtica ha afectat la compra i lloguer a preu assequible i, per tant, aquesta voràgine de la construcció està fent precisament el contrari, cada cop hi ha menys habitatge i a preus més elevats. És veritat que des del comú, massa competències tampoc en tenim, és una matèria més de govern. L’obligació que tenen els comuns, al cap i a la fi, és ser proactius en aquelles mesures que puguin ajudar a govern i al conjunt de la població a salvaguardar el dret fonamental que és l’habitatge. 

El pla d’urbanisme. Què trobeu que estigui malament des de la candidatura i què voldríeu fer?
La modificació del Pla d’Urbanisme ha de ser integral. S’ha de modificar el paradigma constructiu que hi ha, s’han de revisar totes aquelles zones que actualment consten d’urbanitzables, s’han de prioritzar aquelles zones on sí que pensem que pot seguir la construcció i pensar també de quina manera pot seguir aquesta. Un altre cop l’exemple d’Ordino, ells prioritzaran aquests nuclis que ja estan construïts i tots aquells projectes d’urbanització més aïllats podran quedar més restringits. Hi ha una altra mesura que també considero molt important que és la instal·lació de plaques solars. Nosaltres, lògicament, estem molt a favor d’aquest tipus de tecnologies, però la legislació vigent permet la construcció de parcs solars en gairebé totes les zones de la parròquia. És a dir, si tens una zona categoritzada com a no-urbanitzable, allà també pots construir parcs. En zones on sí que es pot construir no tindríem cap problema, però s’ha de vigilar de no malmetre el territori amb aquesta laxitud de construcció. 

El desviament de la Massana, comporta una gran disminució del trànsit. Heu pensat propostes per envellir el centre i fer-ho més pel ciutadà a peu?
Sí, és clar. Nosaltres considerem que aquest desviament era necessari, de fet és una demanda històrica de la parròquia de la Massana i de la parròquia d’Ordino. I òbviament aquest desviament ha de comportar mesures, fins i tot anticipar-nos, perquè aquest centre de la Massana continuï amb la vitalitat que actualment té i, fins i tot, augmentar-la, facilitat i pacificant tota la zona de cara als vianants. Les mesures aquí no tenen gaire misteri, rehabilitar totes les zones de vianants, fer-les més amables i més atractives. Zones verdes, voreres més amples i mesures perquè tot aquest comerç local no se senti perjudicat amb el desviament. Nosaltres pensem que no hi haurà molta afectació a nivell comerç, perquè a la Massana tenim la sort del telefèric, de la nostra activitat turística durant tot l’any i de la bona localització dels complexos hotelers.

L’èxit de Ciutadans Compromesos a les anteriors eleccions generals és una cosa que no espanta a Amb Seny?
Nosaltres sempre hem sigut molt transparents i molt honestos, la maquinària electoral de CC, espanta. Són un partit, i més amb l’agrupació que tenen amb DA, preparat per guanyar eleccions. Ho hem viscut de primera mà i sabem d’aquest potencial. Tanmateix, nosaltres això ens ho prenem com un repte, ens ho prenem també com poder copsar una altra manera de fer unes eleccions.

Nosaltres, quasi per obligació, hem optat per una campanya més austera. Som una plataforma molt simple que el que pretenem, bàsicament, és fer arribar el nostre missatge. Per les circumstàncies actuals d’aquestes eleccions, pensem que seran unes eleccions on primarà molt més el missatge que no pas la forma de l’embolcall. Tenim un missatge molt clar nosaltres i la nostra única missió és aconseguir que arribi, perquè pensem que hi ha molta població que demana una manera de desenvolupar les coses diferents, a la parròquia. També hem dit que nosaltres volem fer una campanya totalment neta, presentar les nostres propostes i fugir de confrontacions. 

Quines altres prioritats voldrien tractar en els pròxims quatre anys?
Durant el mes de setembre i octubre hem tingut una alerta molt important pel que fa a l’aigua. La inversió a la xarxa d’aigua de la parròquia, des de fa molts anys, ha estat molt mínima. Veníem d’unes legislatures amb un dèficit de la parròquia molt important, també teníem l’estació de Pal-Arinsal, la qual requeria forta inversió, i això ens deixava uns números molts baixos per invertir. Aquest actual comú s’ha començat a ficar i ha començat a desenvolupar un pla per millorar la xarxa i modernitzar–la. Més, veient els episodis de sequera que hem pogut tindre. Nosaltres tindrem una gran priorització en aquestes inversions, les quals son poc populars perquè no es veuen, però són totalment necessàries i els ciutadans ho entendran a la perfecció.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Nou intent de violació a Tarragona, ara a la Rambla Nova

Notícia següent

Palafrugell publica el calendari de recollida comercial de cara al 2024

Notícies relacionades