Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Grandvalira celebra 25 anys cuidant el medi ambient amb la recollida d’escombraries

Avatar photo

És una acció que es repeteix any rere any per conscienciar de la necessitat de ser respectuosos amb el medi ambient

La recollida d’escombraries a les pistes d’esquí organitzada per Grandvalira és una acció que es repeteix any rere any per conscienciar tant als esquiadors com a altres usuaris de la muntanya de la necessitat de ser respectuosos amb el medi ambient.

Aquest any, a la recollida de brossa duta a terme aquest matí al sector Soldeu, s’hi han sumat els membres més petits dels equips nacionals de la Federació Andorrana d’Esquí, SEC (Soldeu Esquí Club) i ECA (Esquí Club Andorra). A més, aquesta edició ha comptat amb la presència de Marc Rossell, secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra, i de Ton Naudi, que va ser director de Qualitat i Medi Ambient de Soldeu – El Tarter durant 27 anys i un dels impulsors d’aquesta iniciativa, inclosa en el pla de responsabilitat mediambiental de l’estació. De fet, Naudi posa en relleu els 20 anys de la consecució de la ISO 14001, estàndard tècnic de gestió mediambiental establert per l’Organització Internacional per a l’Estandardització, i destaca el fet que Soldeu va ser la primera estació en tenir-la i això va esperonar les altres a treballar per obtenir la certificació.

A la jornada, tot i ser pensada per als més joves, els adults també són benvinguts. “Avui dia les muntanyes estan més netes, la societat és més conscient, però els adults han de fer un esforç molt important per integrar en el seu dia a dia aquesta conscienciació, a diferència dels més petits”, que tenen moltes més eines i informació sobre la cura del medi i “ja venen educats”, assegura Naudi, qui considera que els adults poden tenir una menor responsabilitat mediambiental per una qüestió d’hàbit.

Però reconeix que “hi ha esperança pel medi ambient. El primer any vam recollir moltíssimes escombraries i, any rere any, aquesta quantitat s’ha anat reduint“, i destaca especialment el fet que aquesta reducció de les escombraries que es recullen demostra que cada cop hi ha més consciència a l’hora de deixar restes d’embolcalls, envasos o altres residus a la muntanya.

Amb l’onada de calor i incendis que s’estan produint en diverses localitzacions, Naudi destaca la importància de realitzar aquesta acció almenys un cop l’any durant la temporada d’estiu, ja que amb la llum del sol i la calor les deixalles poden causar foc a la muntanya. Naudi apel·la a la responsabilitat individual i es mostra esperançat: “cada dia hem de fer un esforç més gran, però si cadascú posa el seu granet de sorra, ja podem estar satisfets”, assegura.

Tots els residus que es recullen a l’estació durant la jornada de recollida es porten a la planta de triatge del sector d’El Tarter on el personal du a terme una selecció del residu que després s’emporta un gestor extern especialitzat. Durant aquestes trobades, els usuaris destaquen que les deixalles més recollides acostumen a ser objectes de plàstic, material d’esquí com guants, bastons i ulleres, però també objectes personals com telèfons mòbils.

Per a Grandvalira, el respecte per l’entorn és una prioritat i per aquest motiu lluiten dia a dia per intentar causar el menor impacte possible. De fet, a l’organització de la Copa del Món, de les Finals de Copa del Món i d’Europa, i a la candidatura per als Mundials d’esquí la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient són aspectes clau.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Helena Martinez: “Que el futur del jovent no depengui de la sort!”

Notícia següent

Abusa de la filla d’uns amics durant 4 anys a Catalunya. Ningú se’n va adonar

Notícies relacionades