Finalitza el curs de formació de construcció de la pedra seca a Sant Romà de les Bons

El curs forma part de la quarta edició de formacions i complementa l’oferta total de quatre cursos que s’impartiran en diferents indrets d’Andorra

L’entorn de l’església de Sant Romà de les Bons, ubicada a la prròquia d’Encamp, ha estat l’escenari del primer curs d’enguany de formació tècnica de construcció de pedra seca. L’activitat ha estat organitzada pel departament de Patrimoni Cultural i Cal Pal i ha comptat amb la col·laboració del Comú d’Encamp.

El curs forma part de la quarta edició de formacions i complementa l’oferta total de quatre cursos que s’impartiran en diferents indrets d’Andorra. La formació a les Bons es va iniciar dilluns passat, 9 de maig, amb un total de sis alumnes i ha finalitzat aquest matí.

El curs ha sigut de nivell avançat i ha consistit a desmuntar dos murs fets amb ciment, que s’han reforçat amb la tècnica de pedra seca. Un dels murs es troba al peu d’un dels laterals del turó de Sant Romà de les Bons; i l’altre, just davant de l’església.

A més del curs que ara s’ha celebrat, durant el 2022 es preveuen més cursos: un de nivell inicial, dos de nivell avançat I, i un tercer de nivell avançat II. Les formacions van adreçades a voluntaris, tècnics i professionals que vulguin conèixer més i millor aquesta tècnica tan integrada en l’arquitectura tradicional de muntanya.

El 7 d’octubre del 2020, el Govern va aprovar la inclusió del coneixement i les tècniques de la construcció de la pedra seca a l’Inventari general del patrimoni cultural com a Bé Cultural Immaterial. La tècnica i el coneixement ancestral de la construcció en pedra seca és una pràctica cultural, expressió immaterial arrelada històricament a la nostra cultura de muntanya, i la seva continuïtat és clau per a la sostenibilitat i la salvaguarda dels nostres paisatges culturals i la biodiversitat.