El Museu Casa Cristo d’Encamp amplia la seva exposició d’objectes tradicionals

S'incorpora una caixa de núvia del segle XVIII cedida per Andrea Montero de forma atemporal

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El Museu Etnogràfic Casa Cristo d’Encamp amplia la seva exposició d’objectes tradicionals del país amb la incorporació d’una caixa de núvia del segle XVIII.

L’objecte es considera una joia del patrimoni andorrà i ha estat cedit al comú encampadà per Andrea Montero. La cònsol major, Laura Mas Barrionuevo, i la propietària de la caixa han signat aquest matí el conveni de cessió, que cedeix l’objecte al comú de forma atemporal.

La cònsol major ha destacat que des del comú “estem molt agraïts d’acollir aquesta cessió i, per tant, seguir ampliant el patrimoni cultural de la parròquia”.

Per garantir-ne la preservació, el comú restaurarà la caixa. Un cop acabat el procés, Casa Cristo l’omplirà amb peces del dot que tradicionalment entregava la núvia al matrimoni (com estovalles, tovalloles o altres elements de roba de la llar) i l’exposarà al ‘quarto de les nenes’.

Segons la tradició, el pare de la pubilla era l’encarregat de fabricar la caixa. I aquesta, per la seva part, havia de brodar les diferents peces del dot amb decoracions personalitzades i úniques.

La caixa està feta íntegrament de fusta, té una grandària de 115×47 centímetres i està decorada amb quatre arcs.

9 caixes tradicionals

Amb la incorporació de la caixa cedida, Casa Cristo passa a tenir un total de 9 caixes tradicionals, 6 d’elles són de núvia i la resta són de treball o emmagatzematge.

La caixa més antiga del museu data del segle XVII i és la caixa de la padrina, que està exposada a la seva habitació.