Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

El passaport Covid és obligatori a restaurants, hotels i instal·lacions esportives o culturals

Avatar photo

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del titular de Salut, Joan Martínez  Benazet, l’aprovació de noves mesures de prevenció per frenar la propagació de la  COVID-19. El titular de Salut ha informat que la decisió es pren davant l’augment  de casos diagnosticats tant a Andorra com a l’entorn els darrers dies i en línia de  l’adaptació modulable d’accions duta a terme per l’Executiu des de l’inici de la  pandèmia.  

Principalment, Joan Martínez Benazet ha anunciat que s’amplien els establiments i  esdeveniments en què el control d’accés amb certificat COVID s’ha de fer de manera obligatòria. Així, haurà de mostrar-se per accedir als locals d’oci nocturn,  als bars, restaurants i cafeteries, als balnearis, a les instal·lacions culturals i  esportives –inclosos els museus, les biblioteques, els cinemes i els gimnasos–, les  perruqueries i centres d’estètica, els hotels i allotjaments turístics, les sales de joc,  els centres sociosanitaris i de dia i les cases pairals. També caldrà presentar-lo en  esdeveniments exteriors de més de 1.000 persones i en interiors de més de 100.  

Concretament en el sector de l’oci nocturn, els assistents hauran de disposar d’un  test ràpid d’antígens negatiu realitzat en les darreres 12 hores.  

En el cas dels esdeveniments esportius en interior que tinguin fins a 100 persones,  el control d’accés mitjançant certificat COVID serà opcional. Si es realitza, els  esportistes podran competir sense mascareta.  

Per a la resta de sectors i activitats, no serà necessari que es realitzi en cap cas.  

El titular de Salut també s’ha referit als aforaments permesos en els diferents  sectors: al Servei de Tràmits de Govern es limita al 50%; en l’oci nocturn i sales de  jocs d’atzar se situa en el 60%; les activitats esportives estan limitades al 70% en  interiors i 100% en exteriors; als actes culturals en interiors al 70% i als balnearis es  manté el 70% en tots els casos. Finalment, també es manté a la meitat de la seva  capacitat en els parcs infantils situats en espais interiors.  

Paral·lelament, Martínez Benazet també ha informat que el nombre de comensals  màxims per taula és de 10 a l’interior i 20 a l’exterior. Si aquesta xifra vol  augmentar-se, caldrà que tots els assistents disposin d’un test d’antígens (TRA) fet  les darreres 12 hores.  

En el cas dels llocs de treball, l’ús de la mascareta és obligatori en tots els casos – donat que des de divendres passat la mascareta s’ha d’usar en tots els espais  interiors–. Així mateix, es prescriu el teletreball sempre que la tipologia de feina ho permeti, i les reunions presencials segueixen limitades a 10 persones. En el cas  que es realitzi un control d’accés amb certificat COVID als assistents, es pot obviar  el compliment de la distància de seguretat.  

Finalment, també s’augmenten els protocols de seguretat en les visites als centres  sociosanitaris. A banda d’accedir-hi amb el certificat COVID, els visitants hauran de  realitzar-se un test d’antígens al mateix centre, que proporcionarà el Ministeri de  Salut. Pel que fa als usuaris que facin sortides amb pernoctació, se’ls realitzaran  proves de seguiment un cop retornin al centre. A banda es mantenen els cribratges  periòdics tant als residents com al personal.  

Les mesures relacionades amb la restauració entraran en vigor aquest mateix  divendres. La resta seran d’aplicació a partir de dilluns.  

Canvis en les tarifes de les proves diagnòstiques  

En el mateix sentit i seguint amb les mesures de contenció de la pandèmia, el  ministre de Salut també ha anunciat que s’amplien les casuístiques en què les  proves diagnòstiques es poden fer de manera gratuïta. Així, a banda dels controls  de contactes de positius i en els casos prescrits pels metges, les persones que  vulguin realitzar-se una prova TMA davant una sospita d’infecció podran fer-ho  gratuïtament, deixant 3 setmanes entre prova i prova.  

En el cas de les proves que es realitzin fora d’aquests circuits, les TMA seguiran  tenint un preu de 40 euros i les TRA passaran a costar-ne 5. En ambdós casos el  preu inclou la realització de la prova per personal qualificat i el lliurament dels  resultats.  

Actualització sanitària 24 de novembre  

Finalment, el ministre Martínez Benazet ha actualitzat les xifres referents a la  pandèmia al Principat. Des de l’inici s’han detectat 16.426 casos i es registren un  total de 15.717 altes. El total de defuncions fins a la data és de 131, després de la  mort d’una dona d’avançada edat les darreres hores. L’última defunció relacionada  amb la COVID-19 s’havia registrat el 21 d’agost.  

Pel que fa als casos actius, actualment n’hi ha 578: 4 persones resten ingressades  a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 3 a l’UCI –totes amb ventilació  mecànica–.  

La població escolar recull 53 aules en vigilància activa –4 total i 49 parcial– i 31 en  passiva. A banda, l’escola British College of Andorra resta tancada en la seva  totalitat fins dilluns, després que des de l’Oficina COVID es confirmessin positius en  la majoria de les classes d’aquest centre. Durant els propers dies s’efectuaran  noves proves de control abans de la reobertura de l’escola.  

Finalment, des de l’inici del Pla de vacunació, ja s’han administrat 111.823 vacunes  –55.349 primeres dosis, 54.115 segones i 2.359 terceres–, el que suposa que un  78,2% de la població vacunable ja ha rebut la pauta completa. 

En el cas dels joves d’entre 12 i 15 anys, s’han administrat un total de 3.794  vacunes –1.982 primeres i 1.812 segones–: el 54,6% del total ja ha rebut els dos  vaccins. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

A presó el detingut per la mort violenta d’un home a la Ràpita

Notícia següent

Figueres presenta un pressupost per al 2022 prioritzaran la millora de l’espai públic

Notícies relacionades