El cap de Govern lliura el XII Premi Carlemany a Laura Casanovas per l’obra ‘Les estrelles de Lilith’

La gala del lliurament del guardó, que s’ha  celebrat a la Sala d’Exposicions del Govern, al Parc Central d’Andorra la Vella

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El cap de Govern, Xavier Espot, ha lliurat aquest dilluns a la tarda el XII Premi  Carlemany per al Foment de la Lectura a la guanyadora, Laura Casanovas, per la  seva obra ‘Les estrelles de Lilith’. La gala del lliurament del guardó, que s’ha  celebrat a la Sala d’Exposicions del Govern, al Parc Central d’Andorra la Vella, ha  acollit els actors principals de la jornada: la guanyadora de l’obra i el jurat de joves  que l’ha proclamat guanyadora. “Aquest és un guardó literari que posseeix un valor  diferencial amb la resta de guardons, ja que és un premi amb unes bases molt  específiques que s’ha consolidat amb les seves característiques diferenciades de la  resta de premis literaris”, ha ressaltat durant la gala Espot. 

Seguint amb aquest aspecte, Espot ha destacat que gràcies a la celebració del  premi 9 joves dels tres sistemes educatius han compartit les mateixes lectures i han  après amb els seus tutors a trobar arguments per valorar-ne el negatiu i el positiu, a  ser crítics amb criteri; a conèixer quines condicions literàries ha de tenir una  novel·la: l’estructura, l’argument, l’estil, el plantejament de la història, el seguiment  de l’acció, els personatges, la veu que narra, etc. i han valorat, a més a més, que  tinguin interès i captivin els lectors. 

Així, el jurat juvenil d’enguany ha estat format per estudiants d’entre 14 i 16 anys i  han estat: Sarayd Catalao, Marc Serra i Sofía Pemartín, del Col·legi Maria Moliner;  Martí Vidal, Núria Valera i Natalie Franco, de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Andorra la Vella i Chlöé Viñolas, Clara Vila i Queralt Garcia, del  Lycée Comte de Foix. 

Tots ells han estat assessorats per un consell lector, que en aquesta edició ha estat  format per l’editora Glòria Gasch, per les escriptores Maria Carme Roca i Laia  Aguilar, i per les professores Gemma Garcia, Sílvia Sinfreu i Alèxia Carreras. El  consell lector ha estat l’encarregat de seleccionar tres obres finalistes, que s’han  lliurat al jurat per a la seva valoració i per a l’adjudicació del premi. La voluntat de  tots els qui formem part de l’organització és que les obres premiades siguin un  conjunt escollit d’obres destacables pels temes i els valors tractats. 

De manera prèvia a l’entrega del premi, Laura Casanovas ha participat en la roda  de premsa de presentació del llibre on ha explicat part de la sinopsi de l’obra, un thriller policial d’investigació de dos assassinats, que es va entrellaçant amb les  peripècies de la protagonista i la seva adaptació al nou país. “Tenia ganes  d’ambientar una novel·la en el meu país d’adopció i l’he feta divertida, entretinguda i, alhora, volia aportar algun tema que els importi als joves, l’assetjament escolar,  per presentar-lo i que no sigui tabú”, ha explicat l’autora. Per la seva banda, Glòria  Gasch ha destacat que el premi gaudeix d’una bona salut i bona mostra d’això és  que tots els llibres premiats s’han reeditat, a més, ha incidit en el fet que, “després  de molt de temps, la novel·la que guanya és policíaca amb tons satírics”. 

L’edició del premi d’enguany ha comptat amb la participació de 28 originals. El  guardó està convocat pel Govern d’Andorra i Grup 62 a través del segell Columna  Edicions i té una dotació econòmica de 8.500 euros, aportats pel Govern d’Andorra  i Grup 62. El lliurament del Premi s’ha fet coincidint amb la data de publicació del  llibre.