Divendres, 20 de juny de 2025
És notícia

Dos projectes valencians per ensenyar música i història s’enduen el Premi Maria Geli d’Innovació Educativa

Avatar photo

Una desena de projectes han participat en la tercera edició dels Premis d’Innovació Educativa que organitza el Consell General amb la col·laboració de Gam21, espai de reflexió educativa. Dos projectes valencians en la categoria internacional i una proposta de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma en la secció nacional han estat els guardonats d’enguany. 

Els guanyadors del Premi Maria Geli internacional, dotat amb 12.000 euros, han estat de forma conjunta dos projectes presentats per centres educatius del País Valencià. En concret, s’han reconegut les propostes ‘Banda a l’escola’ de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi i ‘ExpresARTE: Un paseo por la historia con mucho arte’ del CEIP Federico Maicas del Torrent de València. Cadascun dels guanyadors s’endú 6.000 euros. 

Pel que fa a la secció nacional del Maria Geli, el guardó, dotat amb 3.000 euros, ha recaigut en el projecte ‘Altres Veus’ de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma. 

El jurat dels Premis Maria Geli 2023 està format Carme Alemany, Joaquim Dolz, Florenci Pla i Miquel Àngel Prats amb llarga experiència en la docència, la psicologia i la pedagogia. 

Banda a l’Escola 

El projecte d’innovació educativa Banda a l’Escola es va iniciar en el curs 2021-2022 amb una durada de dos anys i ha permès implementar un dispositiu instrumental (la creació d’una banda escolar) a les classes de Música de 1r, 2n i 3r de l’ESO basant-se en el model d’èxit francès de l’Orchestre a l’école (2 hores de pràctica instrumental col·lectiva per

setmana) i el model de ClassBand Yamaha, aprofitant un grup motor d’alumnes també la col·laboració de l’alumnat del Programa de coordinació horària amb el Conservatori Professional de Música “Joan Cantó” d’Alcoi. 

Es tracta d’una proposta que tracta d’incorporar diferents aspectes del model francès de l’Orchestre à l’école així com del model ClassBand Yamaha, adaptats al context d’un territori amb una enorme presència social i cultural de les bandes de música (declarades Manifestació representativa del Patrimoni Cultural Immaterial en març de 2021). 

La situació que es vol millorar està relacionada amb una nova manera de plantejar l’educació musical que està absolutament vinculada al territori valencià (la banda de música) però que no tenia presència fins ara a les aules de secundària. 

ExpresARTE: Un paseo por la historia con mucho arte 

Busca explicar la història d’una altra manera, viure-la en comptes de llegir-la a un llibre de text. A través del projecte, els quadres agafen vida i permeten explicar la història d’Espanya. 

Els alumnes només havien de, primer, observar la història darrere del quadre, després comprendre-la i, finalment, treure els seus personatges i donar-los vida, recrear el que podrien ser aquests moments en una petita obra de teatre. 

Altres Veus 

És un projecte de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma que promou l’educació emocional a través de l’art i la música. L’objectiu és involucrar els alumnes en el procés educatiu, fomentar la cooperació entre l’alumnat i el professorat, incentivant l’intercanvi entre diverses aules, ja que el projecte no només se centra en un únic curs. 

A més, Altres Veus vol potenciar l’expressió artística dels alumnes i ajudar-los a gestionar i comunicar les seves emocions, preocupacions i neguits. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els musulmans de Lleida no resaran finalment al pavelló Agnès Gregori per qüestions d’evacuació

Notícia següent

El Port de Tarragona col·labora amb la desena edició del festival fotogràfic del territori SCAN

Notícies relacionades