Demòcrates presenta el seu programa electoral

L'habitatge serà "la prioritat absoluta" de Demòcrates, defensa Espot, que ha recalcat també el creixement sostenible i l'acord d'associació amb la UE

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’equilibri, el creixement i la confiança són els tres grans eixos sobre els quals se  sustenta el programa electoral de Demòcrates per a les properes eleccions del 2  d’abril. Dins d’aquests, tal com ha desgranat el cap de llista Xavier Espot a la roda de  premsa celebrada aquest divendres al matí, “es fa honor a la feina feta els darrers  quatre anys, donant continuïtat a les polítiques desenvolupades, amb projectes de  futur“, des del “realisme, la transparència, l’honestedat i la capacitat d’autocrítica“,  ha afegit. 

Així, i partint d’aquests tres grans pilars, Espot ha explicat que el programa comença  amb accions per resoldre la problemàtica de l‘habitatge (una “prioritat absoluta i el  gran repte intern de país”), i finalitza amb l‘assoliment de l’acord d’associació amb la  UE (“un dels grans reptes externs”). Entremig, mesures dividides en temàtiques com la  millora del poder adquisitiu, l’urbanisme respectuós, la mobilitat sostenible, l’acció  climàtica decidida, la salut pública de qualitat, la vellesa digna, la igualtat efectiva  entre homes i dones, l’educació, la innovació i l’emprenedoria, la cultura, el  patrimoni, el comerç i el turisme, la llengua que ens identifica, les finances públiques,  les infraestructures i una Andorra segura, entre d’altres

Sense entrar al detall de cada punt, el cap de la llista nacional sí que ha volgut incidir en  l’habitatge, on es contemplen mesures com la inversió de 50 milions d’euros per  ampliar el parc actual, la cessió de sòl públic per construir immobles, establir una  proporció màxima d’habitatges d’ús turístic i de segones residències, gravar amb un  impost especial les inversions estrangeres al sector immobiliari i als no residents que  comprin habitatge. Aquest impost es destinarà a la construcció d’habitatge assequible.  

Es tracta de mesures molt vinculades amb la defensa del creixement sostenible: en  aquest punt també s’aposta per protegir el 30% del nostre territori amb una xarxa de  parcs naturals, i per mantenir la gratuïtat del transport públic.  

Espot ha estat acompanyat a la roda de premsa pels números 2 i 3 de la llista nacional,  Meritxell López i Carles Enseñat respectivament. Donant continuïtat a les mesures  mediambientals, López ha explicat accions com l’estudi per crear un mitjà de transport  segregat entre Sant Julià i Escaldes-Engordany, amb l’opció que pugui tenir continuïtat  fins a la Seu d’Urgell. En un altre ordre de coses, ha reiterat la voluntat de Demòcrates  d’avançar cap a la despenalització de la dona que vulgui interrompre l’embaràs,  “sempre garantint la preservació del nostre sistema institucional”.  

Per la seva part, Enseñat ha detallat propostes del programa com seguir diversificant el  deute públic, la simplificació dels processos administratius, la creació d’una única  administració tributària compartida amb els comuns, la reforma de les pensions,  l’impuls del museu nacional i una nova llei del català “per garantir el seu ús a tots els  nivells de vida social”. Finalment, i pel que fa a l’acord d’associació, ha garantit la  celebració d’un referèndum i, per tant, “serà el poble andorrà qui tindrà la darrera  paraula”.  

Espot ha defensat que el programa i les propostes s’han fet des del “realisme“, sense  propostes extremistes perquè “en el terme mitjà està l’equilibri“. També ha garantit  que no és un programa estàtic, sinó que es podrà alimentar amb les aportacions dels  ciutadans durant la campanya electoral. Per aquest motiu, a banda d’haver-se adaptat 

en format audiollibre per a les persones amb discapacitat i comptar amb altres  opcions accessibles, també es posarà a disposició de la ciutadania un format digital.