Demòcrates vol gravar la inversió estrangera immobiliària amb una taxa

Avatar photo

Espot anuncia una proporció màxima, per zones i per parròquies, d’habitatges d'ús turístic i de segones residències

La segona jornada de la campanya electoral de la llista nacional de Demòcrates +  Ciutadans Compromesos + Acció Comunal d’Ordino + Units per al Progrés d’Encamp +  Independents ha tornat a girar entorn les mesures per fer front a la problemàtica de  l’habitatge, que té entre una de les seves causes l’augment de la inversió estrangera al  sector immobiliari. En aquest sentit, el cap de llista Xavier Espot ha defensat que cal  fer front al “doble repte” de fer compatible el necessari increment del parc immobiliari  de lloguer a preu assequible, amb un creixement urbanístic “controlat i harmonitzat”.  Per assolir-ho, s’ha compromès amb la ciutadania del país amb una sèrie de mesures  per trobar “el punt d’equilibri”, com seguir revisant els criteris d’inversió estrangera -particularment la que arriba de residents passius-, i una taxa finalista que gravarà les  inversions estrangeres al sector immobiliari i per la compra d’habitatges per part de no  residents. Aquesta taxa revertirà en dues vessants, ha detallat Espot, “finançar  projectes d’habitatge a preu assequible, i projectes de diversificació econòmica”.  

D’aquesta manera, ha defensat Espot en declaracions als mitjans al centre de la  Massana, es podrà frenar aquella inversió forana amb “caràcter especulatiu”, però  “sense hipotecar tota la inversió estrangera, perquè la continuem necessitant”. 

Juntament amb aquesta mesura, el creixement harmònic del país també passa per  establir una proporció màxima, per zones i per parròquies, d’habitatges d’ús turístic i  de segones residències, tal com fan països com Suïssa, Malta o Islàndia, i que permetrà  “preservar l’habitatge per a les persones que viuen i treballen al nostre país”. En  paral·lel, Espot també ha anunciat un gravamen més elevat sobre la plusvàlua que  s’obtingui durant els primers anys de tinença d’un bé immoble, per posar fre “a les  compravendes amb caràcter especulatiu”.  

Ordino 

Precisament l’aposta per un creixement més sostenible ha estat el tema de campanya  escollit per aquest dimarts per Demòcrates + ACO. La número 1 de la llista Berna Coma  ha explicat que, juntament amb la taxa finalista, també s’aposta per una modificació de  la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, conjuntament amb els comuns,  per actualitzar-la a les necessitats i noves realitats del país (ha recordat que la llei data  del 2000). Aquesta modificació també haurà d’estar en concordança amb “la  implementació dels estudis de capacitat de càrrega” que s’estan elaborant actualment  amb els comuns i que determinaran el sostre de població i d’infraestructures de cada  parròquia.  

Canillo 

El foment del transport públic com a opció per millorar el poder adquisitiu de la  ciutadania i treure vehicles de la carretera ha estat la temàtica escollida per la llista de  Demòcrates + Independents de Canillo. La candidata suplent Meritxell Alcobé ha  exposat que, després de gairebé un any de la posada en funcionament del transport  públic gratuït i vist el seu èxit de demanda, “és el moment de fer els ajustos pertinents  perquè segueixi sent un servei utilitzat per les canillenques i canillencs”. Així, es  posaran més recursos per desdoblar la Línia 4 que connecta amb el Cas de la Casa, i la  Línia 3 que ho fa amb Soldeu, “per augmentar les freqüències i que no se solapi el  servei”, sobretot els mesos d’estiu i hivern, que és quan hi ha més afluència. 

Encamp 

A Encamp, la número 2 de Demòcrates + UPD Maria Martisella, acompanyada de Jordi  Torres i Carles Enseñat (número 3 de la llista nacional) i la suplent Jenifer Iglesias ha  refermat “el compromís ferm i decidit per posar en valor el patrimoni de la parròquia”,  seguint l’estela de l’Hotel Rosaleda (ara ministeri de Cultura) i Ràdio Andorra (ara  ministeri de Turisme), que “han dinamitzat Encamp”. En la mateixa línia, ha garantit  que l’Arxiu Nacional s’ubicarà a l’edifici annex al Rosaleda i que seguiran impulsant el  projecte per fer de Sud Ràdio un Centre d’Alt Rendiment.  

La Massana 

També ha parlat de recuperació de patrimoni la llista massenenca de Ciutadans  Compromesos + Demòcrates. Carles Naudi i David Montané han explicat un dels  principals projectes del programa, la construcció d’un edifici que aporti serveis públics  als terrenys on hi havia Casa Parramon, que aportarà “vida econòmica i social a la  Massana”. Aquest projecte, ha explicat Montané, es complementa amb unes escales i  un ascensor per connectar el centre del poble fins a la zona de les escoles, el que  millorarà l’accés tant dels escolars com de persones grans o amb mobilitat reduïda.  

Andorra la Vella 

A Andorra la Vella, la candidata de Demòcrates + Liberals Conxita Marsol,  acompanyada del suplent de la nacional Andreu Pedra, s’ha compromès amb  l’increment progressiu de les pensions, “com a mínim l’IPC anual” i per apropar-les al  salari mínim. Marsol s’ha mostrat especialment concernida amb les pensions més  baixes i les d’aquelles dones d’edat avançada, vídues, que no reben una pensió elevada  i els “costa arribar a final de mes”. La candidata ha defensat la necessitat de poder anar  assolint “unes pensions perquè puguin viure amb dignitat”. 

Sant Julià de Lòria 

Un dels grans objectius de la candidatura de Demòcrates + Liberals de Sant Julià de  Lòria és convertir la parròquia en pol universitari. Eva París i Sandra de la Rosa han  anunciat que les obres d’ampliació de la Universitat d’Andorra, gràcies a un acord  signat amb la Fàbrica Reig, començaran aquest 2023. Permetrà cobrir l’increment  gradual d’alumnes i augmentar l’oferta acadèmica, han celebrat. Aquest projecte ha de 

ser paral·lel, han defensat, a l’impuls d’una residència universitària a partir de la  rehabilitació d’un edifici en desús de la parròquia.  

Escaldes-Engordany 

Finalment, la llista de Demòcrates + Acció escaldenca s’ha desplaçat fins a l’avinguda  del Pessebre per defensar el projecte d’habitatge públic a preu assequible que  s’erigirà gràcies a l’acord arribat entre el Govern i el Comú d’Escaldes-Engordany, pel  qual aquest segon cedeix durant 35 anys el terreny, i l’Executiu serà l’encarregat de  licitar i construir els 26 pisos, que veuran la llum d’aquí a 2-3 anys. “És un exemple de  com cal que les institucions remin conjuntament per frenar la problemàtica de  l’habitatge”, ha defensat la suplent Laura Mas

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five × four =

Notícia anterior

Acció vol suprimir els tràmits innecessaris i digitalitzar l’Administració pública

Notícia següent

El Casino acull l’exposició “Homenatge a Toni Catany”, de l’artista manresà Jordi Soldevila Segura

Notícies relacionades