Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Demòcrates aposta per l’Agència Tributària única

Avatar photo

El cap de la llista Demòcrata aposta per l'Agència Tributària única, que aportarà "més sinergies, més equitat i una harmonització del sistema"

El número 1 de la nacional de Demòcrates + Ciutadans Compromesos + Acció  Comunal d’Ordino + Units per al Progrés d’Encamp + Independents, Xavier Espot, ha  garantit que, si la població li renova la confiança el proper 2 d’abril, “no apujarem la  pressió fiscal a les ciutadanes i ciutadanes del nostre país”. Espot ha defensat que la  competitivitat fiscal no només s’ha de veure des de la perspectiva de ser atractius per a  la inversió estrangera, sinó també per “mantenir la capacitat adquisitiva de la nostra  població”.  

Així, Espot ha refermat que, a diferència del que volen fer altres candidatures,  Demòcrates no apujarà els tipus màxims ni els efectius de l’IGI, de l’IRPF i de l’Impost  de Societats. Un posicionament que és possible per la bona gestió que ha dut a terme  el Govern aquests darrers quatre anys, ja que, malgrat haver destinat 300 milions  d’euros a ajudar empreses i famílies durant la pandèmia, “tornem a estar a nivells  anteriors” pel que fa a endeutament, i s’ha recuperat el creixement econòmic.

El cap de llista ha informat que només es tocarà la fiscalitat si finalment, des del  consens de tots els actors implicats, s’acorda una pujada “progressiva i compassada de  les cotitzacions, adaptada a la realitat econòmica del país”, com a mesura per garantir  la sostenibilitat del sistema de pensions de la CASS.  

A banda de no pujar la pressió fiscal, el cap de llista també ha anunciat la creació d’una  Agència Tributària única entre administracions, que aportarà “més sinergies, més  equitat i una harmonització del sistema”.  

Canillo: Cessió de sòl públic per a habitatge 

La llista canillenca de Demòcrates + Independents ha defensat, en aquesta quarta  jornada de campanya, les mesures per aportar més habitatge a preu assequible al  mercat. El número 2 Jordi Jordana ha volgut fer especial èmfasi en la qual implica  destinar les cessions obligatòries i gratuïtes de terreny provinents de plans parcials i  especials, fins i tot de cessions anticipades, a construir habitatge a preu regulat, via  concessió de llarga durada a privats. Jordana ha plantejat que, al tractar-se d’un terreny  gratuït per a la propietat, “automàticament el preu de cost final és inferior i es poden  adaptar els lloguers dels qui hi viuen”. Jordana ha defensat la mesura com “efectiva i  estructural“. 

Encamp: Incentius als privats per construir habitatge 

L’habitatge, una de les principals preocupacions i reptes que vol encarar Demòcrates,  també ha estat la temàtica tractada per UPD + Demòcrates d’Encamp. La número 2  Maria Martisella ha recordat que la flexibilització dels criteris d’edificabilitat, aplicada  els darrers 4 anys, ha permès posar al mercat 370 habitatges de lloguer. De totes  maneres, “evidentment no és suficient perquè s’han de fer també polítiques a llarg  termini”, posant com a exemple els pisos de gestió pública a la Borda Nova o els  incentius als privats perquè facin habitatges a preu assequible. Incentius com els que  ha aplicat el comú, reduint al 0% la cessió, i que han fet possible que hi hagi iniciativa  privada per construir pisos a la parròquia, ha celebrat.

Ordino: Els beneficis del centre de recerca en immunologia 

A Ordino, els candidats de Demòcrates + ACO + Liberals han lamentat la “demagògia” i  ús de la “política de la por” d’algunes candidatures pel que fa al futur centre de recerca  en immunologia que es construirà a Ordino, i que aportarà valor afegit a l’economia del  país. El suplent Marc Galabert ha celebrat un projecte que “ens obrirà al sector de la  biotecnologia, d’alt valor afegit, no contaminant i creador de llocs de treball, que a  més generarà un efecte crida a d’altres centres de característiques similars”. També ha  defensat “l’historial impol·lut de seguretat ciutadana” de Grífols, l’empresa que  gestionarà el centre.  

Andorra la Vella: ampliació del passeig del Riu 

En un escenari totalment florit i acolorit, el passeig del Riu a tocar del Parc Central, la  número 1 de la llista de Demòcrates + Liberals d’Andorra la Vella i la 2 de la nacional  de DA, Conxita Marsol i Meritxell López, han anunciat precisament l’ampliació d’aquest passeig a la zona de l’Estadi Nacional. Així, els ciutadans de la parròquia i de  tot el país “no hauran de passar per la carretera” i, a més, el camí quedarà connectat  des del carrer de la Unió d’Escaldes-Engordany fins a la Margineda. Marsol ha garantit  que aquest nou tram, que en algun punt serà volat sobre el riu, estarà enllestit la  primavera vinent i ha recordat que iniciatives com aquestes permeten fomentar els  hàbits saludables entre la població. 

Sant Julià de Lòria: Millora del servei assistencial de salut 

La salut i la preservació de la qualitat assistencial ha estat la temàtica escollida per la  candidatura de Demòcrates + Liberals de Sant Julià de Lòria. La candidata Helena Mas  ha anunciat que per assolir-ho s’ampliarà l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Des  de DA també s’aposta per “l’impuls, la retenció i l’atracció de talent de professionals  sanitaris al país”, i mesures com “l’hospitalització a domicili o la reducció de les  estades hospitalàries gràcies a la cirurgia major ambulatòria”. També en la línia de  garantir la sostenibilitat del sistema, Mas ha defensat que es revisaran els criteris  d’atorgament dels reemborsaments del 100%, i es reforçaran els mecanismes  d’inspecció per evitar abusos de sistema. 

Escaldes-Engordany: Transport públic segregat  

Finalment, la llista de Demòcrates + Acció d’Escaldes-Engordany ha defensat, des de la  plaça del Parc de la Mola, el projecte de connectar la parròquia i Sant Julià de Lòria  amb un mitjà de transport públic segregat, per descongestionar de vehicles privats les  carreteres del país. El segon de la llista, Marc Magallón, ha manifestat que el més  viable és el tramvia i que, si s’arriba a un acord amb l’Estat veí, aquest es podria allargar  fins a la Seu d’Urgell. La llista Demòcrata també ha proposat, per a un segon estadi,  que Escaldes sigui punt neuràlgic d’una segona connexió, per exemple amb transport  per cable, fins a la Massana i fins a Encamp

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Julia de Lòria adjudica el concurs d’idees de pisos tutelats

Notícia següent

L’alumnat de 1r i 2n de l’Escola Pompeu Fabra visita les instal·lacions de Policia Local de Parets

Notícies relacionades