Categories: La Ciutat d'Andorra

Concòrdia pregunta pels entorns de protecció

El conseller general del Grup Parlamentari de Concòrdia, Jordi Casadevall, ha entrat a Sindicatura una pregunta amb resposta escrita al Govern relativa als entorns de protecció dels béns immobles d’interès cultural.

En una llarga exposició de motius, Casadevall explica que la bateria de preguntes que es formulen venen motivades arran de la informació rebuda per part de Govern, despresa de la demanda feta pel Grup Parlamentari el passat 13 de juny. Amb tota la informació obtinguda, i amb la consideració que els entorns de protecció delimitats dels Béns Immobles d’Interès Cultural i la seva inclusió en els respectius plans d’ordenació i urbanisme parroquials són una protecció imprescindible del patrimoni cultural, el conseller general entra una bateria de cinc preguntes.

En primer lloc, Casadevall demana si hi ha hagut algun element determinant que hagi succeït entre el moment que el Govern ha respost a la demanda d’informació i la publicació de l’edicte pel qual es publica la proposta d’entorn de protecció de l’església de Sant Serni de Nagol, així com els criteris que han de regir les intervencions sobre el monument i el seu entorn, perquè aquesta s’hagi propiciat amb més celeritat.

La segona pregunta pretén conèixer la data en què el Govern procedirà a la publicació de l’edicte pel qual es publica la proposta d’entorn de protecció de l’església de Sant Miquel d’Engolasters, així com els criteris que han de regir les intervencions sobre el monument i el seu entorn.

A més, Casadevall pregunta quins dels 14 Béns Immobles d’Interès Cultural que disposen d’un entorn de protecció delimitat han estat recollits en els respectius plans d’ordenació i urbanisme parroquials tal com estableix la legislació vigent.

En una quarta pregunta, i veient que la disposició final primera de la Llei 9/2003 del 12 de juny del patrimoni cultural d’Andorra estableix que el període transitori no pot excedir el termini màxim de dos anys a comptar de la data d’entrada en vigor de la Llei, i que aquest termini s’ha exhaurit amb escreix, el conseller general demana al Govern si el Departament de Patrimoni Cultural disposa dels mitjans humans, materials i econòmics suficients per poder aprovar els entorns de protecció delimitats dels Béns Immobles d’Interès Cultural pendents partint d’un calendari precís i amb les màximes garanties.

Finalment, Casadevall vol conèixer, vistes les dificultats per poder delimitar els entorns de protecció de tots els Béns Immobles d’Interès Cultural, quin és el parer del Departament de Patrimoni Cultural sobre l’eficàcia de l’entorn de protecció cautelar de 20 metres establert per la Llei 15/2014 del 24 de juliol, de modificació de la llei 9/2003, del 12 de juny, del patrimoni cultural d’Andorra.

 

Exposició de motius

Jordi Casadevall, en la seva demanda amb resposta escrita, realitza abans de les preguntes una exposició de motius en les que destaca que, de la informació rebuda per part del Govern se’n desprèn que actualment 14 Béns Immobles d’Interès Cultural disposen d’un entorn de protecció delimitat, altrament anomenat definitiu, i 58 Béns Immobles d’Interès Cultural estan encara sotmesos al règim transitori de l’entorn de protecció cautelar.

A més, de la informació obtinguda se n’extreu que, d’aquests 58 Béns Immobles d’Interès Cultural, 26 d’ells disposen d’un entorn de protecció cautelar i d’un estudi com a mínim preliminar, i es troben en diferents estadis d’avançament. En aquest sentit, el Departament de Patrimoni Cultural té preparada les publicacions de les propostes d’entorn de protecció de l’església de Sant Miquel d’Engolasters i de Sant Serni de Nagol, així com els criteris que han de regir les intervencions en aquests béns i els entorns de protecció definits. També s’han dut a terme reunions tècniques amb el Comú de Canillo per avançar en la delimitació de l’entorn de protecció de Sant Joan de Caselles, i s’ha reprès el contacte amb el Comú d’Andorra la Vella per continuar treballant en la proposta de delimitació de l’entorn de protecció de la Casa de la Vall.

La resta de Béns Immobles d’Interès Cultural, 32, disposen d’un entorn de protecció cautelar, però encara no disposen de cap estudi preliminar que orienti la delimitació del seu entorn de protecció, malgrat datar la llei del Patrimoni Cultural de l’any 2003.

Posteriorment a la tramesa de documentació i en adequació amb el que s’hi indicava, el Govern ha publicat al BOPA del 9 d’agost del 2023 l’edicte pel qual es publica l’entorn de protecció de Sant Serni de Nagol, així com els criteris que han de regir les intervencions sobre el monument i el seu entorn, decisió celebrada pel part del Grup Parlamentari de Concòrdia.

Mendo

Missatges recents

El servei de Conciliació Familiar de Cambrils amplia el seu horari durant l’estiu

El servei municipal de Conciliació Familiar de Cambrils, que s’ofereix des del Centre Cívic Alba,…

20 minuts fa

Àgata Roca, guanyadora del Premi Margarida Xirgu 2024

El Premi Margarida Xirgu, coorganitzat per l'Institut del Teatre i l'Ajuntament de Molins de Rei, és un…

10 hores fa

Nova línia d’ajuts de la Diputació de Tarragona per afavorir l’ocupació

La Diputació de Tarragona ha creat una nova línia d’ajuts adreçada a entitats de la…

10 hores fa

El ple municipal de Tortosa condemna els fets del Parlament Balear i defensa la memòria d’Aurora Picornell

La sessió plenària del mes de juliol de l’Ajuntament de Tortosa ha dut a aprovació…

10 hores fa

67 persones perden la vida a les carreteres catalanes els primers sis mesos del 2024

67 persones han perdut la vida en 61 accidents mortals a les carreteres catalanes en…

11 hores fa

Les XVI Jornades d’Inclusió en les Arts Escèniques de l’INAEM arriben a Tarragona

Tarragona serà la seu de l’edició 2024 de les Jornades d'Inclusió en les Arts Escèniques,…

11 hores fa

Esta web utiliza cookies.