Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Comença la campanya ‘Trenca el silenci’ per prevenir l’abús sexual infantil en l’àmbit esportiu

Avatar photo

La iniciativa compta amb la participació de quatre esportistes del Programa d’Alt Rendiment d’Andorra

La secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, i el secretari  d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, han presentat aquest dijous –coincidint amb el Dia  Europeu per la Protecció dels Infants contra de l’Explotació i els Abusos sexuals– la nova campanya de prevenció de l’abús sexual infantil centrada en l’àmbit esportiu.  

Teresa Milà ha destacat la importància de prevenir aquestes situacions i ha apuntat  que l’esport presenta diferents factors de risc. Per aquest motiu, avui s’ha engegat  la campanya Trenca el Silenci que, tal com ha posat en relleu Justo Ruiz, compta  amb la participació de quatre esportistes del Programa d’Alt Rendiment d’Andorra (Programa ARA): Cande Moreno de la Federació d’esquí, Silvio Moreira de la  Federació de Karate, Sergi Casabella de la Federació de Muntanyisme, i Mònica  Dòria de la Federació de Canoa i Caiac.  

Tots quatre faran difusió de les imatges de la campanya, que té missatges com ara  “Si mantens un secret que et fa mal #TrencaElSilenci” o “Si l’admires, però et fa  sentir incòmode TrencaElSilenci”. Les imatges també es distribuiran a través de les xarxes socials del Govern d’Andorra i a les diferents instal·lacions esportives del  país.  

Aquesta campanya forma part del treball del Ministeri de Cultura i Esports i el  d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, que el 2018 van iniciar el projecte estratègic de  prevenció de l’abús sexual infantil en l’àmbit esportiu, incentivat gràcies a la  campanya del Consell d’Europa Start To Talk, que el Govern ha traduït al català. La  campanya va dirigida a les organitzacions per a promoure una cultura de respecte i  tolerància zero contra la violència sexual.  

Els eixos transversals del projecte són formar en la detecció i prevenció de l’abús  sexual a professionals de l’àmbit esportiu; crear protocols d’actuació específics per  a la detecció i notificació de casos en aquest àmbit; i, finalment, elaborar  campanyes per combatre l’abús infantil i convertir els espais esportius en un entorn  de protecció.  

Pel que fa a la formació, el secretari d’Estat d’Esports ha explicat que l’any 2018 es  va organitzar una conferència respecte l’abús sexual a l’esport amb la participació  de diferents agents: Experts de la Fundació Vicky Bernadet, el psicòleg Javier  Romero de la Consultoria d’infància Espirales i l’Associació Colosse aux pieds  d’argile. A més, el 2020 es va posar en marxa un pla de formació dirigit als professionals d’entitats esportives del país “Prevenció, detecció i actuació davant  l’abús sexual infantil des del món de l’esport”. Aquest curs té com a objectiu  principal proveir els professionals d’eines concretes per poder identificar, actuar i  prevenir l’abús sexual infantil.  

El 2020 es van formar a 50 tècnics de la Federació Andorrana de Bàsquet,  Federació Andorra d’Esquí, Federació Andorrana de Futbol, Federació Andorrana  de Rugby / VPC Andorra Rugby XV. I el 2021 es va oferir la formació a 76 tècnics  de Federacions d’esports de combat, Federacions d’esports col·lectius,  Federacions amb col·lectiu sensible (Federació Andorrana d’Esports Adaptats i  Special Olympics) i Federacions d’esports individuals.  

Pel que fa als protocols d’acció, Teresa Milà ha recordat que el novembre del 2020  es va publicar el Protocol d’Actuació Immediata (PAI) en casos d’evidència o  sospita fonamentada d’abús, agressió sexual i maltractament físic agut. Els seus  principis bàsics són, entre d’altres, la prevenció de la victimització secundària o  efectuar una actuació professional àgil, coordinada i mínima.  

El 2021 el PAI es va activar 24 vegades; 8 en casos d’abús sexual (2 notificacions  escola,4 notificacions metge/pediatra i 2 denúncies de la pròpia família) i 16 en  maltractament físic.  

Així mateix, Teresa Milà ha recordat que a finals del 2020 es va posar en marxa el  telèfon 175, que acompanya i orienta a la ciutadania davant possibles situacions de  desprotecció en què poden trobar-se els infants i els adolescents. Una nova línia  telefònica gratuïta i activa les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les noves parades Via Roma 7 i Via Roma 14 entren en funcionament aquest divendres

Notícia següent

Els pares d’un jove català mort en un atropellament a Berlín demanen justícia

Notícies relacionades