Dissabte, 20 de juliol de 2024
És notícia

Centenars de ciutadans omplen l’escudellada popular d’Andorra la Vella

Avatar photo

En total, s'han cuinat més de 3.000 racions, acompanyades amb pa moreno i vi negre (140 litres) i tortell de Sant Antoni (160 unitats)

La plaça Guillemó s’ha omplert aquest migdia de ciutadans que, amb  moltes ganes i malgrat l’amenaça de pluja, han volgut gaudir de nou de  l’escudella de Sant Antoni que des de la matinada han preparat els  membres de la Confraria d’escudellaires d’Andorra la Vella.

 

Després de dos anys sense poder celebrar aquesta festa popular a causa de les  restriccions per la pandèmia, ha tornat al Centre històric una de les tradicions més arrelades i multitudinària a la parròquia, que té lloc cada 17  de gener des del 1970.

 

A les 5 de la matinada una vintena d’escudellaires han començat el ritual  de preparació d’aquest plat d’hivern, després que ahir dilluns un altre  equip va preparar el mondongo i la vianda, i trinxar la verdura. En total, s’han cuinat prop de 130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra de  blanca, uns 100 quilos de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50  de gallina.

 

S’han utilitzat uns 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates,  30 d’arròs i de fideus, 65 quilos de col, 40 quilos de porro i d’api, 40 de carbassa, 30 quilos de pastanagues, i uns 20 quilos de mongetes i de  cigrons. Un volum que ha servit per cuinar més de 3.000 racions, per a les  quals han fet falta 1.500 litres d’aigua. El dinar s’ha acompanyat amb pa  moreno i vi negre (140 litres) i tortell de Sant Antoni (160 unitats).

 

Per preparar l’escudella s’han utilitzat 10 fogaines, una més que els anys  anteriors: la cedida al seu dia per l’excònsol major d’Andorra la Vella i un  dels impulsors de l’escudella, Antoni Puigdellívol, que va morir el gener del  2021.

 

De fet, el col·lectiu d’escudellaires ha tingut un record per als tres  integrants que en els darrers anys han traspassat: Antoni Puigdellívol;  Josep Anton Marquilló, Quillo, qui va ser president de la confraria; i Arnau  Castellón.

 

Tant la cònsol major, Conxita Marsol, com des de la Confraria  d’escudellaires han celebrat la gran participació popular en la festa d’avui. En aquest sentit, Marsol ha assegurat que “fa goig veure la quantitat de  gent que ha vingut avui a la plaça, ha estat un gran èxit”.

 

De fet, d’abans de la 1 del migdia, moment en què s’ha començat a repartir l’escudella, s’han registrat als dos extrems de la plaça llargues cues de ciutadans disposats a recollir la seva ració de brou i vianda.

 

També s’ha fet la rebuda de tres noves escudellaires que han entrat a formar part de la confraria, amb la tradicional entrega d’armilles, davantals i culleres: Teresa Fabra, Raquel Orellana i Remei Castillo. Hi tenen dret aquelles persones que han participat en l’elaboració d’un mínim de 3 escudelles. La confraria compta actualment amb una vuitantena de membres.

 

El plat commemoratiu de la jornada s’ha dedicat al 25è aniversari de l’agermanament amb la localitat francesa de Foix.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

9 − five =

Notícia anterior

Emmiralla’t, la campanya de Manresa contra els trastorns alimentaris

Notícia següent

6è cicle de cinema sobre la deportació als camps nazis a Sabadell

Notícies relacionades