Neix Bici Lab Andorra, un concepte innovador de museu

S’integrarà a l’oferta cultural i museística d’Andorra la Vella

Bici Lab Andorra. Així s’anomena el nou Centre interactiu de la bicicleta impulsat pel Comú d’Andorra la Vella i que, a partir del dimecres 5 d’octubre, s’integrarà a l’oferta cultural i museística d’Andorra la Vella i del país. L’eslògan ‘Molt més que devorar quilòmetres’ explica l’essència d’un equipament cultural que neix com molt més que un museu: en un espai de 1.700 metres quadrats -la instal·lació museística més gran del país- s’exhibeix una de les col·leccions de bicicletes més importants del món, una exposició temporal gratuïta i una àmplia zona on la tecnologia pren protagonisme amb simuladors i espais interactius.

L’equipament, que es troba al centre d’Andorra la Vella -a la Plaça Lídia Armengol sota del Consell General i de l’escultura dels Set Poetes de Jaume Plensa-, s’estructura en dos nivells. A peu de carrer es troba l’exposició temporal gratuïta, la botiga i l’accés al museu, l’entrada del qual costa 5 euros (a meitat de preu per a joves, gent gran i un ampli ventall de col·lectius. Cal destacar que l’entrada és gratuïta el primer i tercer dissabte de cada mes per aquelles persones que vagin al Bici Lab Andorra en bicicleta).

A l’exposició permanent s’hi accedeix a través d’una gran escalinata de bicicletes, un espai que dona entrada als dos relats que s’expliquen: d’un cantó l’evolució de la bicicleta, i d’altre, la relació d’Andorra amb el món del ciclisme. És en aquest darrer espai on la tecnologia pren més relleu. Els visitants poden trobar des d’ulleres de realitat virtual, fins a simuladors per experimentar la sensació d’ascendir el Coll d’Ordino en bici de carretera o fer un descens al Bikepark de Vallnord.

El museu es completa amb una mediateca on mitjançant pantalles tàctils els visitants poden obtenir informació complementària de l’equipament i detalls de la col·lecció que alberga. L’usuari també tindrà l’oportunitat de conèixer una reserva visitable, la Cova d’Alí Babà, un espai on s’emmagatzema bona part de la col·lecció i que s’obrirà al públic com a activitat especial en moments molt concrets de l’any.

El centre obrirà les portes de 10 a 18 hores (de dimarts a dissabte entre novembre i març, i de dimarts a diumenge d’abril a octubre) amb la voluntat de crear sinergies amb tot el teixit relacionat amb el món de la bicicleta; ser un lloc dinàmic amb una renovació constant de la col·lecció, i exposicions temporals; i amb la programació d’actes de tota mena al voltant de la bicicleta i la cultura ciclista perquè esdevingui una àgora on donar veu a totes les veus del món del ciclisme.