Bars i restaurants podran obrir fins la 1 de la matinada

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres novament l’alleugeriment d’algunes de les mesures temporals per fer front a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 donat que es manté la bona evolució de les dades iniciada les darreres setmanes. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha exposat que es manté el nombre de casos diaris i no hi ha pacients ingressats a l’Hospital des del 8 de juny.

Donades aquestes xifres, l’Executiu considera que es poden seguir flexibilitzant algunes de les mesures decretades en diversos àmbits. En el primer cas, els canvis s’adrecen als bars i restaurants, que podran allargar l’horari d’obertura fins a la 1 de la matinada (i, per tant, oferir servei ininterromput des de les 7 fins a la 1 hores).

Pel que fa als gimnasos i centres esportius, es regula que en les classes dirigides el nombre de persones permeses és de 10 (comptant el monitor). En el cas d’infraestructures amb capacitat suficient, es poden acollir vàries agrupacions de 10 persones –sense interacció entre elles– amb una distància mínima de 4 metres entre grups en els espais exteriors o 6 metres en espais interiors.

A les cases pairals i casals d’avis cal seguir prioritzant les activitats a l’aire lliure. No obstant, en les que tinguin lloc a l’interior els grups passen a ser de 8 persones. També s’augmenta la capacitat de públic a les instal·lacions que acullen esdeveniments culturals del 50% actual al 70%.

Finalment, els locals que acullin actes de celebració d’aniversaris, bateigs, comunions, casaments i altres esdeveniments socials, es permetrà augmentar de 40 a 50 el nombre màxim d’assistents en interiors i de 100 a 120 a l’exterior. A més, si es presenta un protocol que inclogui el cribratge dels assistents, desapareix el límit d’assistents –tant en interiors com en exteriors– i es permet consumir menjar i beguda de peu.

Actualització sanitària 30 de juny

El ministre de Salut també ha actualitzat la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2, que se situa en les 13.911 persones. Es registren un total de 13.720 altes i 127 defuncions. Actualment hi ha 64 casos actius. Pel que fa a la població escolar, hi ha 2 aules sota vigilància activa –1 en total i 1 en parcial– i 3 en vigilància passiva.

En quant als vaccins contra la COVID-19, des de l’inici del Pla de vacunació ja s’han administrat 68.501 dosis –41.791 primeres dosis i 26.710 segones–. El ministre Martínez Benazet també ha exposat que ahir van arribar al país més de 8.000 dosis de Pfizer/BioNTech procedents d’Espanya: “es tracta de els vacunes que han de servir per administrar la segona dosi a les persones que han estat vacunades les darreres setmanes”.

Finalment, el ministre també ha anunciat que a partir de demà, 1 de juliol, l’stoplab que fins ara es trobava a l’aparcament Centre Ciutat d’Andorra la Vella es trasllada a la Plaça de Braus. Així, compartirà espai amb el mateix lloc on s’administren també els vaccins contra la COVID-19.

El ministre ha apuntat que el canvi es fa per “centralitzar-ho tot en un sol espai”. A més, ha recordat que es va escollir la primera ubicació quan les proves s’havien de fer en cotxe, pel que ara que es fan a peu ja no fa falta que se situï a un aparcament. L’horari de l’stoplab es manté com l’actual: de 9 del matí a 5 de la tarda, i s’hi fan proves TMA, PCR o d’antígens. Pel que a fa l’stoplab mòbil –que cada dia es desplaça a una parròquia diferent, incloent també el Pas de la Casa– el titular de Salut ha apuntat que realitza un centenar de proves setmanals.