Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Andorra la Vella té 4.292 empreses, el 40% més que ara fa set anys

Avatar photo

L'any 2022 es van crear 348 nous negocis a la parròquia, un balanç que s’ha fet públic avui en una trobada amb els mitjans de comunicació

Andorra la Vella compta amb 4.292 negocis, 348 més respecte a ara fa un any. És el resultat de les 666 altes de comerç enfront de les 318 baixes. La cònsol major, Conxita Marsol, i el cònsol menor, David Astrié, han explicat en una trobada amb els mitjans de comunicació, que aquesta xifra representa un increment del 40% en relació amb els 3.070 negocis que hi havia a la parròquia a principi del 2016. L’augment s’atribueix al fet que el Comú ha generat confiança en els inversors. En aquest sentit, han assenyalat que les millores urbanístiques han animat els propietaris a renovar façanes i obrir nous establiments en zones com, per exemple, l’avinguda Príncep Benlloch.

L’esforç dels darrers anys per potenciar la part alta de l’avinguda Meritxell i el Centre històric, amb esdeveniments de promoció turística i comercial com el Poblet de Nadal i la reforma de l’eix comercial, han donat fruits i s’ha aconseguit revitalitzar la zona, han indicat. Per això, han anunciat que abans de l’estiu l’inici del Centre històric comptarà amb una nova Oficina de turisme, ben a prop de l’església de Sant Esteve.

El Centre d’Atenció Primària, aquest 2023

D’altra banda, la cònsol major ha anunciat que el Centre d’Atenció Primària previst al barri de Ciutat de Valls serà una realitat aquest 2023. El projecte de construcció ja està realitzat i el Govern en licitarà les obres de manera immediata. Marsol ha mostrat la satisfacció del Comú perquè es tiri endavant aquest equipament sanitari en un barri molt densificat, amb força desnivells i que té un volum de població envellida important. El nou CAP és fruit d’una demanda dels veïns i s’erigirà en un espai de l’edifici que havia acollit l’Escola espanyola, al carrer Ciutat de Valls 35-39.

Habitatge de lloguer a preu regulat

Els cònsols també s’han referit als dos projectes per construir pisos de lloguer a preu regulat. Pel que fa a la iniciativa al barri de Ciutat de Valls, han anunciat que s’està acabant de tancar el plec de bases per treure a concurs la concessió per construir i explotar l’edifici, amb l’objectiu que en les properes setmanes estigui enllestit i es pugui publicar. Es treballa amb la idea que sigui una concessió d’explotació a llarg termini, d’una seixantena d’anys, i que a més el nou edifici d’una quarantena de pisos inclogui un aparcament per donar resposta tant als llogaters com als veïns d’un barri amb dèficit de places d’estacionament.

Sobre el projecte del Cedre de Santa Coloma (en un edifici que és de propietat comunal i que ja té els fonaments construïts), Conxita Marsol i David Astrié han anunciat que a més dels 40 pisos i el mig centenar de places que es calcula que es podran encabir, es construirà una plaça pública per donar servei als veïns del barri. En aquest cas, el Comú ha decidit que tirarà endavant amb recursos propis aquest projecte d’habitatge de lloguer a preu regulat, tot i que no descarta la possibilitat de treure’l en concessió. Es calcula, en ser un edifici que ja té l’estructura bastida, que l’edifici (3.782 metres quadrats distribuïts en 7 plantes) podria ser una realitat en un parell d’anys. Alhora, el Comú ha arribat a un acord amb la propietat privada de l’edifici adjacent per connectar el seu aparcament amb el del futur immoble i poder-hi accedir des de l’avinguda d’Enclar.

Reforç del bus comunal

Andorra la Vella implantarà pròximament una prova pilot fins a l’estiu per reforçar les línies del bus comunal i estendre’n algunes freqüències cap a dues noves àrees residencials de la parròquia que disposen de dos centres educatius. Es tracta de la zona de la Comella, on hi ha el British College, i la zona del Col·legi Sant Ermengol. Un cop transcorregut aquests mesos el Comú n’analitzarà l’ús per decidir si amplia les actuals línies i amb quina freqüentació. Durant el 2022 el clípol d’Andorra la Vella va oferir 530.000 trajectes entre les seves tres línies (293.165 a la línia de Ciutat de Valls, 197.581 a la de La Margineda, i 39.421 a la línia dels Serradells).

El Comú va posar en marxa el setembre del 2019 una nova concessió del bus comunal, una aposta per la mobilitat sostenible i afavorir l’ús del transport públic en detriment dels cotxes particulars. El bitllet senzill té un preu simbòlic de 0,10€ i és gratuït en la majoria de casos, per als residents amb l’abonament gratuït del bus nacional. El cost anual del bus comunal d’Andorra la Vella supera els 700.000 euros.

Més places d’aparcament a la parròquia

El pàrquing comunal de Prada Casadet ha guanyat 180 places arran de l’enderroc de l’antiga plaça de braus i, per tant, n’ofereix en total unes 350. Aquestes noves places donen servei, entre d’altres, als antics usuaris de l’aparcament de l’Estació central -situat a pocs metres i que oferia 65 places-, i que aquesta setmana ha deixat de ser operatiu després que els propietaris hagin deixat de llogar-lo al Comú perquè hi volen construir.

El mateix succeirà d’aquí a uns mesos amb l’aparcament de l’antic Camí Ral, situat ben a prop de l’Estadi Comunal, les 70 places del qual deixaran d’estar operatives. En aquest sentit, l’alternativa són el centenar de places que ofereix, a 500 metres, el pàrquing del Parc Fluvial, que esdevé un aparcament convencional després de constatar la baixa demanda com a pàrquing dissuasiu (una prova pilot iniciada a final d’agost perquè els treballadors d’Andorra la Vella hi aparquessin a un preu reduït i es desplacessin a peu o en transport públic).

L’aparcament del Parc Central 2 (111 places) deixarà també d’estar en mans comunals pròximament. En aquest cas, però, la parròquia no perdrà places d’estacionament perquè els privats continuaran explotant-lo com a pàrquing.

En conclusió, i tal com han ressaltat els cònsols, tot i els ajustaments d’espais destinats a aparcaments, Andorra la Vella guanya unes 140 places amb l’ampliació del pàrquing de Prada Casadet i la recent posada en funcionament de l’estacionament del Parc fluvial.

Es tanca el cas del sinistre dels Serradells

D’altra banda, el Comú ha liquidat avui amb la companyia d’assegurances la part d’indemnització per l’incendi al Centre esportiu dels Serradells que quedava pendent de cobrar. Així doncs, el Comú ha rebut els 715.000 euros que restaven, completant així el procés de negociació amb les asseguradores, el que posa punt final al sinistre.

Aquest darrer pagament completa doncs la indemnització rebuda el gener del 2020 per part de les companyies asseguradores, un fet que va evitar anar als tribunals i va permetre avançar la reconstrucció del centre esportiu incendiat el novembre del 2018.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els clients qualifiquen FEDA amb una nota de 7,8

Notícia següent

La foto viral de la lluita iraní contra l’islamisme radical

Notícies relacionades