Andorra reivindica un major reconeixement dels territoris de muntanya

Avatar photo

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha presidit aquest dijous una trobada ministerial organitzada per Andorra amb homòlegs d’arreu per posar al focus del debat polític les necessitats i l’especial vulnerabilitat que tenen els territoris de muntanya enfront dels efectes que ja està provocant el canvi climàtic. 

La reunió s’ha celebrat de forma presencial en el marc de la 27a sessió de la Conferència dels Estats Part (COP 27) a la ciutat egípcia de Xarm El-Xeikh i també dins del context de la celebració de l’any internacional del Desenvolupament Sostenible de les Muntanyes. Així mateix, la trobada organitzada per Andorra també permet donar continuïtat a la feina emprada durant la 6a reunió global del Mountain Partnership que va tenir lloc a Aspen el passat mes de setembre. La reunió que ha impulsat Andorra durant la COP 27 és la primera trobada d’aquest nivell i amb aquesta temàtica que s’impulsa a nivell global. 

L’objectiu de la trobada és poder organitzar i impulsar un missatge comú entre totes les zones de muntanya per reivindicar un major coneixement a nivell  internacional dels impactes que té la inacció enfront del canvi climàtic sobre aquests territoris, i poder així impulsar solucions concretes. 

Durant la intervenció d’obertura, Calvó ha recordat que els efectes del canvi climàtic tenen especial rellevància i impacte sobre els territoris de muntanya. Tal com ressalta i recull l’informe de l’IPCC, la temperatura en aquestes zones evoluciona de forma més ràpida i s’espera que les variacions climàtiques tinguin conseqüències sobre la natura, els ecosistemes i les activitats econòmiques. “Les muntanyes no se salven de l’emergència climàtica actual, tot el contrari. Cal tenir 

en compte que els territoris de muntanya representem la reserva de més del 50% de les reserves d’aigua del planeta”, ha emfatitzat la ministra. Per aquesta raó ha apuntat la necessitat que “ara és el moment per començar a impulsar de forma conjunta la veu dels territoris de muntanya a nivell internacional”. 

Calvó ha manifestat la importància que els països prenguin de forma conscient accions concretes per poder mitigar de forma urgent el nivell d’emissions per internar frenar o revertir els efectes certament negatius per als territoris de muntanya com Andorra, on els seus principals atractius són la natura, el paisatge i la biodiversitat.

La reunió ministerial ha comptat amb la presència d’un total de quinze països que han compartit la preocupació i també la necessitat que els territoris de muntanya puguin tenir una veu comuna i compartida en les trobades internacionals, de la mateixa manera que la tenen les petites illes insulars, impactades també especialment pels efectes del canvi climàtic. 

Amb la voluntat de reforçar la veu de les muntanyes a nivell internacional, aquest mateix dijous el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i també en el marc de la Cop 27, ha participat en l’esdeveniment paral·lel impulsat pel Mountain Partnership on ha explicat les conclusions extretes durant la trobada ministerial organitzada al matí per Andorra. 

Per tal de donar seguiment a les coalicions a les quals es va adherir Andorra l’any passat, la delegació ha assistit aquest dijous a la trobada ministerial sobre la reducció d’emissions del metà (promoguda per Estat Units i la Unió Europea) i també a la reunió de la Coalició per a la fixació d’un preu del carboni global.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Espai 1522 de Manresa acollirà una mostra de l’artista Björn Nörgaard

Notícia següent

Abusa sexualment de dues nenes de 11 anys a Tremp

Notícies relacionades