El Consell d’administració d’Andorra Telecom ha acordat adjudicar la construcció de l’edifici Node, la seu social d’Andorra Telecom, a la UTE Cevalls – Locubsa, per un import de 24,5 milions d’euros. Es tracta de l’oferta millor valorada d’entre les dues que van optar a la licitació dels treballs constructius.
El projecte Node minimitza l’impacte volumètric de l’edifici i s’integra a la trama urbana amb l’objectiu de seguir mantenint les places públiques actuals i continuar facilitant el flux de vianants entre les zones comercials de l’avinguda Meritxell i de Prada Ramon. Andorra Telecom, conscient de l’ús actual dels espais públics per part de la ciutadania, ha acordat cedir-los a la ciutat i impulsar una arquitectura coherent i respectuosa.
Així doncs, gairebé el 50% de la superfície de la parcel·la edificable es mantindrà com a places per donar servei a la ciutadania: el projecte constructiu permetrà disposar d’una plaça de més de 1.000 m² davant de l’Avinguda Meritxell i d’un espai públic de més de 1.850 m² davant del C/Sant. Salvador. I, a més, incorpora un nou espai públic per als ciutadans. Es tracta d’un gran terrat enjardinat d’uns 500 m², una superfície equivalent a la planta de la nova construcció de l’edifici.
Andorra Telecom, a més, destinarà prop d’un terç de la superfície interior de l’edifici Node a la ciutadania i a altres institucions, incloent-hi els més de 2.000 m² que es destinaran a un espai cultural accessible des de l’Avinguda Meritxell.
L’edifici aprofitarà a través d’una arquitectura racional diferents estratègies bioclimàtiques per assolir una excel·lent eficiència energètica, i utilitzarà la vegetació pròpia del país en cobertes, terrasses i places. Els espais interiors seran oberts, dinàmics i flexibles, un fet que permetrà la seva adaptabilitat a l’evolució de les necessitats al llarg del temps. El nou edifici utilitza la fusta com a element distintiu de la construcció i materials de baix impacte mediambiental, amb una aposta per la sostenibilitat en cadascun dels detalls i plantejaments constructius.
L’edifici Node serà, de fet, el primer edifici públic al país que es construirà seguint la metodologia, marc d’avaluació europea Level(s) per a millorar la sostenibilitat i el comportament mediambiental més enllà del consum energètic i durant totes les fases tant de concepció, com constructives i de funcionament posterior.
El projecte Node, del despatx d’arquitectura Orteu Riba Arquitectes, es va presentar la tardor del 2021: va ser el guanyador del concurs d’idees a través de la votació d’un jurat integrat per representants d’Andorra Telecom, del Govern, del Comú d’Andorra la Vella, del Col·legi d’Arquitectes d’Andorra, de l’ACODA i de la zona veïnal. L’edifici, a banda dels diferents espais públics, permetrà l’adequació de les instal·lacions de telecomunicacions preexistents que donen servei a les parròquies centrals i reubicar les oficines que actualment es troben en espais de lloguer.
El nou edifici millorarà els espais d’atenció presencial i permetrà oferir un tracte més personalitzat i fluid als més de 100.000 clients i visitants que anualment s’atenen a l’agència comercial de la companyia. Node donarà resposta als reptes i expectatives de la companyia, alhora que serà un dinamitzador econòmic i de flux de vianants al centre de la capital del país.
Abans d’iniciar les obres, i amb l’objectiu de minimitzar els possibles impactes i reduir el temps i els recursos, està previst disposar per a tot el procés de construcció del modelatge d’informació de construcció (BIM, Building Information Modelling) a través d’una representació digital de l’edifici.