Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

Andorra Telecom actualitza la taula nacional de freqüències, la TNAF

Avatar photo
Aquesta iniciativa respon a la necessitat de mantenir l’ordre de l’espectre radioelèctric a Andorra, alineant-se amb les normatives i recomanacions internacionals

En el darrer consell de Ministres es va aprovar, a proposta d’Andorra Telecom,  l’actualització de la taula nacional de freqüències, la TNAF, un instrument essencial  utilitzat per assignar els diversos serveis de radiocomunicació i les diferents bandes de  freqüències, des de 8,3 kHz fins a 3.000 GHz, especificant per a quin ús es farà servir 

cada freqüència al Principat d’Andorra. La seva actualització és important per adaptar se als canvis tecnològics i als nous serveis emergents en el sector de les  telecomunicacions, per saber, per exemple, quina freqüència s’utilitza per la telefonia mòbil, per la ràdio, per la TDT, etc. Informació que fins ara no s’especificava.  

La Taula Nacional d’Atribució de Freqüències (TNAF) és una mena de “mapa” que  s’utilitza per dir als diferents serveis de comunicació, com ara la telefonia mòbil, la ràdio  o la televisió, en quines freqüències poden operar. Ho podem imaginar com una guia  que assigna a cada servei la seva pròpia “autopista” d’ones de ràdio per viatjar sense  interferències. 

S’ha actualitzat la taula de freqüències per assegurar que tots els serveis de  comunicació puguin funcionar de manera eficient, sense interferències i en línia amb les  normes internacionals i els avenços tecnològics. 

Els principals canvis inclouen l’adaptació a les atribucions del recent Reglament de  Radiocomunicacions de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), la  incorporació de nous serveis, l’eliminació d’atribucions obsoletes i l’ampliació de les  bandes de freqüències.  

L’espectre radioelèctric és un bé de domini públic, i la gestió d’aquesta taula recau sobre  Andorra Telecom. La gestió de l’espectre radioelèctric de la TNAF segueix els tractats i  acords internacionals de: 

  • Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT). 
  • Unió Europea (UE). 
  • Conferència Europea d’Administracions de Correus i Telecomunicacions  (CEPT). 
  • Institut Europeu de Normes de Telecomunicació (ETSI). 

La TNAF és un document que requereix actualitzacions constants a causa del seu  contingut regulador i tècnic quant a la utilització de l’espectre radioelèctric. 

Aquestes actualitzacions són necessàries per mantenir l’ordre de l’espectre a Andorra i  garantir que es compleixin les normatives internacionals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Disparen diversos trets contra un taxi a Barcelona

Notícia següent

Un home es llança al riu 20 metres avall

Notícies relacionades