Les Jornades Populars de l'Andorra Taste 2025 han superat expectatives. La quarta edició de la cita gastronòmica ha tancat amb 56.000 consumicions, unes dades que el director general d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, ha qualificat d’“espectaculars”. "Si comparem amb el 2024, on vam tenir més o menys 35.000 consumicions, hi ha hagut un creixement superior al 60%", ha celebrat Budzaku. Per la banda professional, enguany, han estat més de 1.100 inscrits d'un total de 22 països diferents.
Només dissabte, la xifra va disparar-se. "Vam tancar amb 30.000 consumicions i això realment és un rècord, però arribar amb 56.000 en un dia de pluja com avui és realment espectacular”, ha aplaudit el director general de l'ens organitzador. Per la seva banda, el director general de Vocento Gastronomia, Benjamín Lana, recordava que "amb esdeveniments com l'Andorra Taste Popular estem construint entre tots la gastronomia d'alta muntanya, i una prova d'això és la qualitat cada any més gran de les propostes dels xefs participants".
En aquest sentit, totes les degustacions preparades -entrants, plats principals, postres i també opcions per a les persones celíaques i intolerants a la lactosa- han estat molt ben rebudes pel públic. Les tres més sol·licitades durant aquests dies, i a falta del recompte final que es farà al tancament, són -per ordre alfabètic- les dels restaurants Beç d'Escaldes-Engordany, que ha preparat un melós de vedella d'Andorra amb trinxat i bolets de temporada, el bikini d'ànec Pekin del Kao (Soldeu), i el bao d'ànec confitat amb salsa de prunes i gelé de saüc del Mood Sensorial (Escaldes-Engordany). Andorra Turisme ja mira cap al futur, però de cara a la següent edició descarten augmentar el nombre de restauradors, llavors el nombre es mantindria als 22 d'aquest any. "Volem mantenir qualitat abans que quantitat”, ha conclòs.
Claus de l'èxit
L’entorn i la qualitat de la proposta han estat elements decisius. L’Andorra Taste es reafirma com un referent. “Andorra Taste és un esdeveniment únic al món perquè hi ha una combinació de congrés, de jornals professionals i després dels jornals populars”, ha destacat Budzaku.
L’efecte dels grans noms també ha estat determinant: “Que vingui Ferran Adrià, la persona que més ha donat a la cuina en l'àmbit internacional de tots els temps, és pujar el nivell de l’esdeveniment”, ha confessat. El director d'Andorra Turisme creu que premiar enguany al xef Ferran Adrià situa el nivell del certament en una lliga superior amb més exigència per l'any vinent. "Ferran Adrià no va a qualsevol lloc i no permet que a cada qualsevol lloc li donin un premi", ha asseverat, tot indicant que "et canvia el posicionament, estàs realment amb un grup molt selecte de cuiners, o d'aquests esdeveniments [gastronòmics], i que realment ens pot destacar en el futur".