Dimecres, 19 de juny de 2024
És notícia

Andorra s’uneix a la candidatura d’ampliació de ‘L’art de la construcció en pedra seca’ per a la UNESCO

Avatar photo

La ministra de Cultura i Esports en funcions, Sílvia Riva, ha explicat aquest  dimecres durant la sessió ordinària de Consell de Ministres que Andorra ha  formalitzat de forma oficial davant de la UNESCO l’ingrés a la candidatura  d’ampliació ‘L’art de la construcció en pedra seca: coneixements i tècniques’  perquè el Principat també sigui inclòs dins de la Llista representativa del patrimoni  cultural immaterial.

‘L’art de la construcció en pedra seca’ ja ha havia estat reconegut l’any 2018 com a  Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat a proposta de Croàcia, Eslovènia,  Espanya, França, Grècia, Itàlia, Suïssa i Xipre, i ara, amb l’ampliació, la voluntat és  sumar-hi cinc països nous: Andorra, Àustria, Bèlgica, Irlanda i Luxemburg.

 

L’acte de signatura de la candidatura d’ampliació i lliurament del document ha tingut  lloc a París, a la seu de la UNESCO i ha comptat amb la presència dels  ambaixadors dels països signataris. Per part d’Andorra, la candidatura ha estat  presentada per l’ambaixadora i delegada permanent d’Andorra a la UNESCO, Eva  Descarrega. El dossier ha estat lliurat al Secretari de la Convenció per a la  salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, Tim Curtis, qui s’ha  felicitat de l’ampliació de la inscripció dels 5 nous països. La decisió sobre  l’ampliació de la inscripció serà presa a la reunió del Comitè de la Convenció per a  la salvaguarda del patrimoni immaterial, prevista per al desembre del 2024.

L’interès d’Irlanda i Àustria per incorporar-se a la inscripció de la UNESCO va  portar aquests dos països a promoure una candidatura d’ampliació, a la qual  Andorra es va sumar. Després d’una primera reunió a Rabat el 2 de desembre de  2022, en la qual va participar la directora de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte,  juntament amb els punts focals per al patrimoni cultural immaterial dels països que  havien manifestat la voluntat d’adherir-se a la candidatura, es va establir un grup de  treball amb la voluntat de presentar l’esmentada candidatura per al cicle 2024, és a  dir, abans del 31 de març de 2023, fita que s’ha assolit amb èxit. En el seu conjunt,  la candidatura d’ampliació ha estat coordinada per Irlanda.

 

Aquests darrers mesos, el Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de  Cultura i Esports ha dut a terme els treballs tècnics per a l’elaboració de les parts  del dossier corresponents al Principat, amb el coneixement i la col·laboració del  Ministeri d’Afers Exteriors.

El reconeixement de la UNESCO ha de servir per donar un nou impuls al  coneixement de la pedra seca, tant per part del públic en general com d’aquelles  persones que vulguin portar a la pràctica aquesta tècnica constructiva. Així mateix,  permetrà reforçar els vincles que ja existeixen amb entitats i organismes de fora  d’Andorra, com ara la fundació El Solà de la Fatarella; l’associació Artisans  Bâtisseurs en Pierres Sèches, amb qui es col·labora en les campanyes  d’intervenció arqueològica a la Farga del Madriu, o la Comunitat de Treball dels  Pirineus, amb qui s’està treballant en un programa de cooperació transfronterera a  l’entorn de la pedra seca.

 

Cal recordar que ja a nivell nacional, els ‘Coneixements i tècniques de la  construcció en pedra seca’ van ser inclosos com a bé immaterial inventariat a la  secció quarta de l’Inventari general del patrimoni cultural el desembre del 2020.  S’assolia així una fita en el procés de reconeixement i salvaguarda d’una tècnica  que, a Andorra, ha configurat els paisatges tant de muntanya com de fons de vall i  que acumula valors històrics, culturals, ecològics, estètics i d’identitat.

Més enllà de la inscripció a l’inventari, el Departament de Patrimoni Cultural  impulsa, juntament amb l’espai sociocultural Cal Pal, el programa Primera Pedra,  de promoció i difusió tant de la tècnica de la pedra seca com del patrimoni  arquitectònic que se’n deriva. Així mateix, organitza des del 2019 els cursos  d’artesans en pedra seca, amb la col·laboració de diverses institucions i entitats del  país, i la Setmana de la Pedra Seca un cop l’any.

 

Tres candidatures en tres anys; estratègia UNESCO

La presentació de la candidatura de ‘L’art de la construcció en pedra seca:  coneixements i tècniques’ culmina l’estratègia UNESCO del Departament de  Patrimoni Cultural amb relació al patrimoni cultural immaterial, que ha portat als  últims tres anys a treballar tres candidatures diferents.

Fins a la data, Andorra ha aconseguit la inscripció de les Festes del foc del solstici  d’estiu als Pirineus, juntament amb Espanya i França (2015), i de les Festes de l’os  dels Pirineus, juntament amb França (2022). L’any passat, es va presentar la  candidatura d’ampliació del reconeixement de la Transhumància: moviment  estacional dels ramats, sobre la qual la UNESCO es pronunciarà el desembre  vinent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Liberals d’Andorra pretén construir un nou hospital de dia

Notícia següent

Figueres aprova el nou POUM desencallant-lo 40 anys després

Notícies relacionades