Andorra s’adhereix a la declaració sobre la infància, la joventut i l’acció climàtica

Actualment hi ha prop de vint països  adherits a la resolució que busca impulsar i reforçar la implicació dels joves en la presa de decisions polítiques

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha participat  aquest dijous a l’esdeveniment paral·lel ‘La crisi climàtica, una crisi dels drets dels  infants; garantir que els nens ocupin el lloc que els correspon al centre de les  decisions i l’ambició sobre el canvi climàtic’. La trobada, en el marc de la celebració  de la Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic (COP26) que s’organitza a  Glasgow, ha permès formalitzar l’adhesió d’Andorra a la Declaració sobre la  infància, la joventut i l’acció climàtica a la qual el país s’hi ha afegit recentment.  

La declaració, impulsada per Unicef, és el primer compromís d’aquest tipus que  pretén accelerar les polítiques i accions climàtiques inclusives centrades en els  infants i joves a nivell nacional i mundial. Actualment hi ha prop de vint països  adherits a la resolució que busca impulsar i reforçar la implicació dels joves en la  presa de decisions polítiques i posar en relleu els drets dels infants i joves a un  clima segur i un medi ambient saludable.  

Precisament, Calvó ha recordat que Andorra té en compte i present els joves en  l’acció climàtica nacional. Des de la creació de la Comissió nacional de l’energia i  del canvi climàtic els joves hi prenen part com a membres i han contribuït a  l’elaboració de l’Estratègia nacional de l’energia i del canvi climàtic i de la mobilitat.  A més, van ser incorporades la majoria de les propostes dels joves en la Declaració  d’emergència climàtica del Consell General del 2020.  

Recentment, una delegació de joves va participar fa unes setmanes en la  conferència juvenil en el marc de la Pre-COP26. De fet, una de les demandes que  van sorgir de la cimera ‘Youth4Climate’ va ser la d’enfortit i millorar l’educació en  matèria de canvi climàtic.  

La neutralitat carboni centra la bilateral amb Portugal  

Durant la jornada de treball d’aquest dijous a Glasgow, la ministra de Medi Ambient  s’ha reunit aquest dijous al matí amb el ministre de Medi Ambient i d’Acció  Climàtica de Portugal, João Pedro Matos. Ambdós representants han intercanviat  les diferents accions i iniciatives que du a terme cada país per combatre el canvi  climàtic i avançar cap a l’objectiu mutu de la neutralitat carboni el 2050.  

De fet, Portugal va ser un dels primers països, el 2016, a assumir com a propi  l’objectiu ambiciós d’assolir la neutralitat carboni l’any 2050, és a dir, que el país  tingui la capacitat d’absorbir les mateixes emissions que emet i el seu balanç sigui neutral. Aquesta iniciativa ambiciosa també l’ha assumit Andorra, que així ho va  comunicar a la comunitat internacional quan va actualitzar la seva contribució  nacional de lluita contra el canvi climàtic.  

Amb la voluntat d’incidir amb l’acció climàtica dels dos països, així com en matèria  d’agricultura i medi ambient, Calvó i Matos s’han emplaçat a impulsar un MoU, un  acord de col·laboració en aquestes temàtiques.  

Bilateral amb Costa Rica centrada en les solucions basades en la natura  

Per altra banda, Calvó també ha mantingut una reunió bilateral amb la ministra de  Medi Ambient de Costa Rica, Andrea Meza, país amb el qual Andorra té un acord  de col·laboració que impulsa intercanvis freqüents en l’àmbit de l’acció climàtica.  

Amb la seva homòloga, Calvó ha pogut intercanviar les diferents situacions del país  que actualment es troben en recuperació després de la pandèmia provocada per la  COVID-19. En aquest aspecte, Andorra ha mostrat un especial interès en  l’experiència de Costa Rica que basa part de les solucions per afrontar la crisi  climàtica a través de la natura.  

Per altra banda, les dues ministres també han abordat aspectes comuns  relacionats amb el sector agrícola i ramader i com la seva activitat pot contribuir a  mitigar i disminuir les emissions de CO₂. En aquest aspecte, Calvó ha explicat a  Meza que actualment Andorra ha aprovat un Projecte de Llei pel desenvolupament  i la diversificació dels sectors ramader i agrícola. El que busca aquest text és  fomentar les iniciatives que permetin consolidar i ampliar els àmbits d’actuació del  sector per assegurar el relleu generacional i incrementar la competitivitat i  productivitat. Així, la ministra també ha ressaltat que cada vegada hi ha més interès  per part dels productors per impulsar productes de proximitat i qualitat al Principat  gràcies, en part, a les noves línies de finançament que ha aprovat el Govern per  avançar en aquest aspecte.  

Finalment, la delegació andorrana ha presenciat les declaracions de les  associacions i de la societat civil que s’han dut a terme a la sala plenària i que han  convidat als Estats a prendre mesures contundents i immediates en l’acció  climàtica.