Andorra relaxa les mesures per contenir la Covid-19

La flexibilització de mesures afecta especialment els cribratges periòdics i a l'ús de la mascareta en espais sanitaris i sociosanitaris

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Consell de Ministres d’Andorra ha aprovat aquest dimecres, a proposta del ministre de Salut, Albert Font, l’actualització i flexibilització de les mesures actuals per contenir la propagació de la COVID-19.

 

Les dades epidemiològiques i sanitàries mostren una disminució en el nombre de casos de SARS-CoV-2, que fa possible flexibilitzar algunes de les mesures actualment vigents per equiparar-les a les mesures de prevenció que s’apliquen per a les infeccions respiratòries estacionals.

 

D’aquesta manera, s’eliminen els cribratges periòdics que fins ara es portaven a terme als usuaris i treballadors dels centres sociosanitaris per a gent gran i persones amb discapacitat, centres de dia, cases pairals i casals d’avis, de manera que aquestes proves diagnòstiques s’aplicaran, si s’escau, en cas de presentar símptomes de malaltia.

 

Pel que fa a l’ús de la mascareta, es manté l’obligatorietat d’utilitzar-la per al personal i usuaris del centre hospitalari, dels consultoris mèdics i dels centres d’atenció primària.

 

També és obligatori per al personal de les residències assistides sociosanitàries, de les llars residencials per a persones amb discapacitat, dels centres de dia sociosanitaris, de les cases pairals i casals d’avis i per a les visites a persones ingressades en el centre hospitalari i en els centres sociosanitaris.

 

S’elimina l’ús de la mascareta en el cas de les persones que assisteixen a centres sanitaris en general, només es fa obligatori l’ús en consultoris mèdics, centres d’atenció primària i en el centre hospitalari.

 

En el cas de les visites a les persones ingressades en centres sociosanitaris s’eliminen les restriccions existents en relació al nombre de persones que de manera simultània podien visitar a les persones residents, fins a la data només se’n permetien dues visites simultànies.

 

Dades sanitàries

El Govern ha informat aquest dimecres de l’actualització de les dades sanitàries referents a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat. El nombre total de casos fins a la data és de 47.850. Hi ha hagut 47.673 altes i les defuncions vinculades a la malaltia sumen 159. Hi ha 18 casos actius, cap d’ells requereix ser ingressat.

 

Pel que fa a les vacunes administrades, des de l’inici del Pla s’han inoculat 161.232 vaccins per fer front al coronavirus SARS-CoV-2 (58.188 primeres dosis, 57.563 segones, 43.093 terceres i 2.388 quartes dosis).

 

Per demanar hora de vacunació, s’ha de concertar cita a través del telèfon 821955 i no és necessària cap prescripció mèdica. Cal recordar que des de fa uns mesos, per a les vacunes de record –és a dir les terceres i quartes dosis– s’administren els vaccins bivalents, fabricats a partir de la soca inicial i de la variant Òmicron que han circulat posteriorment amb més freqüència.