Andorra Recerca i Innovació conclou que el preu de l’habitatge és el problema principal per al 64% dels enquestats

El percentatge de persones que destaquen aquesta problemàtica s’ha incrementat 15 punts en els darrers sis mesos

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El coordinador de l’àrea de recerca sociològica d’Andorra Recerca Innovació, Joan Micó, ha  presentat aquest divendres els resultats de l’Observatori – Sondeig d’Opinió del segon semestre  d’aquest 2022. Es tracta de l’enquesta periòdica que es fa amb l’objectiu de mesurar l’evolució  d’indicadors de diferents aspectes de la societat, com els principals problemes del país, la  situació econòmica, l’habitatge o la dependència. S’han realitzat 745 qüestionaris adreçats a tota  la població d’Andorra major de 18 anys, amb un treball de camp realitzat entre el 8 i el 22 de  novembre de 2022.

El problema principal d’Andorra, per al 64% dels enquestats, és el preu de l’habitatge, amb un percentatge que s’incrementa un 15% en relació als resultats de l’Observatori del primer semestre. Els salaris són el segon problema principal que té el país, per al 24% dels enquestats. I  el tercer, el trànsit (22%), amb un percentatge que també augmenta considerablement, un 8%,  en relació al primer Observatori de l’any.

Agrupats per àrees temàtiques, els aspectes a millorar per a la majoria de persones que han  contestat els qüestionaris són, per aquest ordre: ‘preu de l’habitatge, salaris, nivell de vida car’  (69%); ‘trànsit’ (22%); ‘infraestructures, equipaments i aparcaments’ (16%); ‘transport públic’  (14%) i ‘prestacions socials, pensions, sanitat (13%).

Sobre habitatge, la majoria d’enquestats, el 63%, considera que l’aspecte que més caldria  millorar és ‘el preu massa elevat’. El segon aspecte que caldria millorar, per a un 19%, és la ‘falta  oferta de pisos de lloguer’. I el tercer, per al 16%, és la ‘falta de regulació dels preus’.

En allò que es refereix a la situació econòmica de cadascú, preguntats per com qualificarien el  seu moment actual, gairebé la meitat dels enquestats, el 49%, responen ‘bona o molt bona’; un  39%, ‘regular’ i un 12%, ‘dolenta o molt dolenta’. Encara sobre aquest tema, qüestionats sobre si  durant aquest 2022, i respecte a l’any anterior, la seva situació econòmica ha millorat, o no, el  34% considera que està ‘pitjor’ que fa un any, el 46% respon que està ‘igual’ i el 19% diu que ‘ha  millorat’. Un 38,5% dels enquestats responen que en l’actualitat la seva llar arriba a final de mes ‘amb molta o amb certa dificultat’ i un 88% diu que ha notat en el seu poder adquisitiu la pujada  de preus d’enguany.

Finalment, en l’àmbit de la dependència, l’Observatori destaca que la persona que dedica més  temps a tenir cura de la persona dependent en una llar és, per al 37% dels enquestats, la parella,  seguit de la mare (23%), els fills (8%) i el pare (6%).