Andorra permet la reobertura de parc infantils d’interior i les sales recreatives

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres l’alleugeriment d’algunes de les mesures temporals per fer front a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat donada la bona evolució de les dades de les darreres setmanes. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat que la taxa de reproducció segueix sent inferior a 1 –aquest dimecres se situa en 0,82–. Conseqüentment, el nombre de casos diaris també s’estabilitza a la baixa, així com la pressió hospitalària (tant a planta com a l’hospital).

En aquest sentit, el titular també ha destacat l’augment constant del nombre de població que ja està vacunada, com a mínim, amb una dosi contra el coronavirus: “fins a la data ja s’han administrat 31.703 vaccins i més del 40% de les persones que poden rebre la vacuna ja ho han fet”.

Donades aquestes xifres, l’Executiu considera que es poden seguir flexibilitzant algunes de les mesures decretades en diversos àmbits. En el primer cas, els canvis s’adrecen als establiments de restauració, que podran allargar l’horari de dinar mitja hora (d’11.30 hores a 16.30 hores). Pel que als bars, també se’ls allarga l’horari d’obertura fins a les 21 hores.

A més, s’elimina tant als restaurants com als bars i cafeteries l’obligatorietat de tancar en unes hores concretes per efectuar la ventilació, però serà necessari assegurar que l’espai està degudament ventilat de manera continua.

També s’alleugereixen l’aforament permès als actes culturals i als establiments balnearis i d’activitats termals: en ambdós casos s’amplia fins al 50%. En l’àmbit esportiu, les noves dades permeten reprendre les competicions dels esportistes nascuts fins al 2014. Això sí: els joves nascuts entre 2012 i 2014, que no realitzen cribratges esportius o educatius periòdics, hauran de competir amb mascareta als espais interiors.

Finalment, Martínez Benazet també ha anunciat la reobertura tant dels parcs infantils interiors com de les sales de jocs i explotació de màquines recreatives amb un aforament màxim del 30%. En el cas dels parcs infantils, els grups hauran de ser d’un màxim de 10 infants i cadascun podrà accedir-hi només amb un acompanyant. A més, ha afegit, caldrà que es mantingui un registre acurat dels usuaris.

En aquest sentit, el ministre ha exposat que, fins ara, aquests establiments es beneficiaven d’una reducció del 75% del lloguer comercial donat que el seu tancament era obligatori.

Amb la possibilitat de reobertura, aquest percentatge passarà al ser del 50% –es considera que les mesures segueixen tenint una afectació significativa pel negoci–.

Actualització sanitària del 12 maig

El ministre de Salut també s’ha referit a l’evolució dels casos al Principat: des de l’esclat de la pandèmia, ara fa un any, hi ha hagut un total de 13.470 casos i s’han registrat 13.104 altes. El total de defuncions fins a la data és de 127.

Actualment hi ha 239 casos actius: 4 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 4 a l’UCI –2 d’elles requereixen ventilació mecànica–. A la planta COVID-19 habilitada al Cedre no hi ha cap ingressat.

Finalment, pel que fa a la població escolar, Martínez Benazet ha precisat que 32 aules estan sota vigilància activa –10 en total i 11 en parcial– i 11 en vigilància passiva.