Andorra participa en projectes d’un fons per a la sostenibilitat i la pau

La principal missió  d’aquest fons és poder finançar projectes d’organitzacions no-governamentals de l’espai francòfon, que promoguin el desenvolupament de les societats

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Consell de Ministres d’Andorra ha aprovat aquest dimecres, a proposta de la titular d’Afers Exteriors, Imma Tor, diverses contribucions voluntàries per a projectes  internacionals que promouen, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, les  respostes humanitàries i el manteniment de la pau per un import total de 90.000 euros.

Així, es renova la participació d’Andorra al projecte ‘La societat civil francòfona  compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible’. La principal missió  d’aquest fons és poder finançar projectes d’organitzacions no-governamentals de  l’espai francòfon, que promoguin el desenvolupament de les societats.

 

Des de la seva creació, el fons ha finançat 62 projectes que s’han dut a terme a 20 països  francòfons, principalment a l’Àfrica i el Carib. Avui dia els projectes finançats pel  Fons han pogut arribar a més de 64.000 beneficiaris directes. Els projectes  responen a la totalitat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda  2030, així com a les prioritats de la cooperació pel desenvolupament d’Andorra.

 

El Govern també ha validat la contribució voluntària a l’Organització Internacional  de la Francofonia (OIF) al Fons de solidaritat ‘La Francophonie avec Elles’ dedicat  a les dones i nenes en situació de vulnerabilitat. Gràcies a les diferents  contribucions que l’OIF va rebre es va poder finançar una seixantena de projectes  pel desenvolupament de les dones i les nenes en 20 països de l’espai francòfon. La  contribució al fons respon a tres de les prioritats sectorials del Pla Rector de la  cooperació internacional: els grups vulnerables, l’educació i la salut.

 

L’OIF és una organització que contribueix a la prevenció dels conflictes a l’interior  de l’espai francòfon, afavoreix la consolidació de l’estat de dret i de la democràcia i  actua a favor de la promoció i la implementació dels drets humans. En matèria de  cooperació, l’OIF promou la diversitat cultural, està al servei de l’educació i intervé  en totes les etapes de la formació.

 

D’aquesta manera, l’Executiu també ha donat llum verda a la contribució voluntària  per al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), en el marc de l’acord de  col·laboració entre el Govern i el CICR. El CICR desenvolupa una feina de terreny  molt important, fins i tot en zones on només la Creu Roja té accés. Els seus sectors  d’activitats principals actualment són: la covid-19, la seguretat econòmica,  sanejament i aigua, salut, les violències sexuals, el respecte del dret humanitari i l’acció contra les mines. En l’àmbit geogràfic, les principals zones d’accions són  Ucraïna, Iraq, el Txad, Myanmar, República centreafricana, República democràtica  de Congo, Sudan del Sud, Síria i Iemen.

 

Finalment, i de forma paral·lela, el Govern també ha aprovat la contribució  obligatòria del Principat per impulsar els projectes inclosos en les Operacions pel  Manteniment de la Pau de l’Organització de les Nacions Unides per un total de 26.348 USD. En aquest primer pagament es farà contribució al finançament de les  Missions següents: Missió d’Assistència de les Nacions Unides a la República de  Sudan del Sud; per a l’Oficina de Suport de les Nacions Unides a Somàlia; per a la  Força de les Nacions Unides d’Observació de la Separació per a l’alto el foc  immediat entre Síria i Israel i la Força de les Nacions Unides a Xipre.