ÚLTIMA HORA: Andorra diu adeu a la mascareta a partir de demà

Salut decideix treure l’obligatorietat de la mascareta amb algunes excepcions

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns l’aixecament de l’obligatorietat de dur mascaretes en espais interiors en la majoria de casos. Segons ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, “els indicadors epidemiològics i sanitaris segueixen mostrant una millora en l’evolució de la pandèmia que ens permet flexibilitzar les mesures existents”.

Així doncs, l’Executiu ha aprovat eliminar a partir d’aquest dimarts l’ús de les mascaretes en tots els espais interiors –llevat de a l’Hospital, centres sanitaris i sociosanitaris i cases pairals on caldrà seguir utilitzant proteccions FFP2–. Malgrat que l’ús de la mascareta ja no serà necessari en espais tancats, se segueix recomanant a les persones vulnerables –per edat o per factors de risc–, als no immunitzats, als que viuen o visiten persones vulnerables, als que tinguin símptomes respiratoris i als que estan en vigilància passiva per ser contacte d’un positiu. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut està convençuda que la societat serà autorresponsable i l’utilitzarà quan ho vegi necessari.

El Decret aprovat en la sessió d’aquest dilluns també deroga les mesures específiques que s’aplicaven als establiments d’oci nocturn –que ja no hauran de demanar test–, a les activitats esportives o culturals, als establiments de restauració i a les llars d’infants, centres educatius i activitats extraescolars –on desapareix la limitació vinculada a les unitats de convivència–.

Simplificació del protocol per als contactes de positiu

La secretària d’Estat de Salut, Helan Mas,, també ha informat que des d’aquesta setmana es simplifica el protocol que cal aplicar a les persones que són contacte d’un positiu en coronavirus SARS-CoV-2.

D’aquesta manera, si el contacte té símptomes caldrà que s’aïlli i es faci un test d’antígens a l’stoplab o en un establiment autoritzat. Si el resultat és negatiu, caldrà fer també una TMA i si també és negatiu, fer una vigilància passiva de 7 dies. Si no hi ha símptomes, cal esperar 48 hores per fer-se un test d’antígens i, en cas de ser negatiu, fer també una vigilància passiva.

En cas que hi hagi un resultat positiu –per test d’antígens o TMA– l’aïllament serà de 7 dies seguit de 3 dies de vigilància passiva.