Salut preveu recuperar el ritme de resposta dels resultats de les proves diagnostiques

Es preveu que durant els pròxims dies es vagi recuperant el ritme de lliurament de resultats de les proves diagnòstiques.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que l’avaria registrada en una de les màquines TMA del laboratori de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ja s’ha corregit. Així, es preveu que durant els pròxims dies es vagi recuperant el ritme de lliurament de resultats de les proves diagnòstiques. El titular de Salut, tal com va informar la secretària d’Estat Helena Mas el passat divendres, ha assenyalat que la pressió de la variant Òmicron va provocar una alta demanda de proves diagnòstiques, causant una fallida tecnològica en una màquina TMA que es va arreglar ahir al vespre.

Martínez Benazet ha explicat, que tenint en compte l’alt nivell d’incidència actual i el comportament de la pandèmia, es modifiquen els protocols de seguiment donant més pes a les proves de test ràpid d’antigen (TRA). La TMA s’utilitzarà per a les indicacions més precises.

Així doncs, en el control dels contactes, amb el canvi en alguns casos del tipus de prova s’augmenta la rapidesa de notificació i d’indicacions a la persona afectada per haver estat contacte d’un positiu. Alhora, s’alleugereix la pressió al laboratori encarregat de dur a terme les proves diagnòstiques TMA.

D’aquesta manera, el ministre ha informat que les persones que siguin contacte d’un positiu, que no presentin símptomes i que estiguin immunitzades hauran de romandre en vigilància passiva durant un mínim de 72 hores i, seguidament, realitzar-se una TRA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic per a casos positius. En canvi, amb un resultat negatiu, s’haurà de seguir vigilància passiva durant 10 dies des del darrer contacte.

En canvi, els contactes d’un positiu que no presentin símptomes, però que no estiguin immunitzats, hauran de mantenir un aïllament d’un mínim de 72 hores i realitzar-se una TMA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic en aquests casos. Amb un resultat negatiu, s’haurà de mantenir aïllament i realitzar-se una TRA al sisè dia: si la prova és positiva la persona haurà de seguir el protocol pels casos positius, mentre que amb un resultat negatiu la persona podrà deixar l’aïllament i haurà de seguir 7 dies de vigilància passiva.

A més, tenint en compte les característiques i efectes de la nova variant, el ministre de Salut ha recordat que les persones que siguin contacte d’un positiu i que presentin símptomes hauran de fer aïllament i una TRA. En cas de donar positiu, hauran de seguir el protocol pels casos positius mencionat. Si, per contra, el resultat del test d’antígens és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament una TMA: si s’està immunitzat s’haurà de fer vigilància passiva durant 10 dies des del darrer contacte; i si no s’està immunitzat s’haurà de fer un aïllament de 7 dies des del darrer contacte i, en acabar, 7 dies de vigilància passiva.

Actualització sanitària de la COVID-19

Martínez Benazet ha informat de l’evolució de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 a Andorra. La xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia és de 31.007 i es registren un total de 26.296 altes. El total de defuncions fins a la data és de 144. Actualment hi ha 4.567 casos actius, dels quals 8 estan ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 8 a l’UCI, 4 dels quals resten amb ventilació mecànica. Sobre el procés de vacunació, el ministre ha posat en relleu que ja s’han administrat 148.949 vacunes (57.670 primeres dosis, 56.901 segones i 34.378 terceres).