Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Andorra pren part a la Conferència Mundial de la UNESCO

Avatar photo

S’ha aprovat la declaració final en la qual es detallen les prioritats comunes

La ministra de Cultura i Esports, Sívila Riva, ha pres part aquest dijous del debat d’Alt Nivell, amb la participació d’homòlegs d’arreu, de la Conferència Mundial de la UNESCO sobre Polítiques Culturals i Desenvolupament Sostenible (MONDIACULT2022) que se celebra aquesta setmana a la Ciutat de Mèxic.

La trobada internacional s’ha reprès enguany després de més de vint anys sense celebrar-se i permet tornar a posar sota el focus internacional la cultura com a àmbit essencial de creixement social i econòmic i també té com a missió promoure la candidatura perquè la cultura sigui declarada bé públic mundial.

La reunió intergovernamental permet estimular la reflexió global sobre la importància de les polítiques culturals per afrontar els reptes contemporanis i construir un sector cultural més resilient, en coherència amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. A la vista de l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 i de les importants transformacions que està vivint el sector cultural, aquesta conferència permet impulsar el diàleg polític global sobre cultura per al desenvolupament sostenible per tal de promoure la cooperació internacional i avançar el lliure intercanvi d’idees i coneixements.

Seguint aquesta línia s’ha expressat la ministra Riva durant el seu discurs: “el món és avui un lloc molt diferent respecte el 1998 i els mecanismes per ajudar i salvaguardar la cultura han de ser, també, diferents”. La titular de Cultura i Esports ha explicat que el Govern ha impulsat diverses accions concretes durant aquesta legislatura per enfortir el sector i redefinir-ne el suport, escoltant sempre les demandes de les mateixes entitats. Ha parlat de l’elaboració del Llibre blanc de la cultura i com aquest ha permès abordar una reflexió profunda i col·laboraria del sector per establir les prioritats dels professionals i aficionats de la cultura, inclòs també el públic.

D’aquest marc general col·laboratiu en sorgeixen, tal com ha destacat Riva, tres grans eixos: el pla estratègic de la cultura (que serà presentat en les properes setmanes), l’establiment d’un nou Estatut de l’Artista i l’impuls d’una reforma tributària que afavoreix a aquells sectors que apostin per projectes culturals i esportius. Un conjunt de mesures que permeten potenciar el sector i “protegir, no només als nostres artistes davant de l’habitual intermitència dels seus projectes sinó també davant de grans esdeveniments externs que poden provocar la fi de la seva activitat”, ha emfatitzat.

En el context global, Riva ha assenyalat que encara queden reptes per resoldre, com la professionalització del sector, l’impuls de l’economia creativa i la transformació digital. “El multilateralisme té especial rellevància en aquestes temàtiques”, per aquest motiu la ministra s’ha mostrat convençuda que la conferència impulsada per la UNESCO permetrà “compartir la recerca de les respostes” als reptes plantejats.

Durant la conferència també s’ha aprovat la declaració final en la qual es detallen les prioritats comunes i una agenda que té en compte els impactes transformadors de la cultura sobre el desenvolupament sostenible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Creixen els clubs de lectura a l’Espluga de Francolí

Notícia següent

Barcelona millora pel que fa al turisme i presenta les xifres

Notícies relacionades