Albert Moles: “El 2023 Andorra disposarà d’una xarxa capaç d’absorbir la demanda per la transició energètica i la descarbonització”

FEDA (Forces Elèctriques d’Andorra) és el principal distribuïdor d’energia elèctrica al Principat. Està formada per capital públic i és l’encarregada de la importació, generació i subministrament de l’electricitat al país Andorrà.

En un moment en el que es parla d’una crisi energètica sense precedents, vola l’amenaça d’un futur incert a nivell econòmic, afectant també les fonts energètiques que es comercialitzen en els distints països i tenint en compte que la climatologia tampoc ajuda perquè no plou, aclarir uns quants temes i aspectes sobre l’electricitat és una bona idea.

Per això hem demanat a Albert Moles, Director General de FEDA, quin és el futur que ens espera i com veu el demà més immediat a nivell energètic. Ens ha concedit aquesta entrevista en exclusiva per a La Ciutat.

 

Segons el seu propi balanç, que vostè mateix va publicar, FEDA va perdre uns 20 milions d’euros en l’exercici 2022. Les previsions per al 2023 són una mica més bones?
Encarem el 2023 amb millors perspectives de les que teníem fa uns mesos. El 2022 ha estat un any de gran volatilitat dels preus de l’energia; els preus als mercats han superat àmpliament les pitjors expectatives que podíem preveure fa uns anys. Hem hagut de fer una gestió que ens permeti afrontar els riscos de restriccions de subministrament. El balanç econòmic ha estat negatiu perquè s’ha preservat el diferencial tarifari que ens fa tan competitius respecte als països de l’entorn, tot i la dependència de la importació d’electricitat a preus disparats. I s’ha protegit tant a les empreses com als clients particulars d’aquestes pujades exagerades.

Estem assolint avenços per encarar el 2023 i, el que és més important, els anys següents, amb millors perspectives. És la mateixa visió a llarg termini que hem demostrat els darrers anys. Els  contractes de compra d’energia a llarg termini ens han permès estalviar prop de 57 milions d’euros. A més, l’aposta per les xarxes de calor (les quals han limitat l’increment de la calefacció elèctrica), la xarxa elèctrica d’alta tensió (que ha permès que en els moments que hi ha hagut restriccions de subministrament pel costat espanyol els clients no les hagin patit gràcies a la connexió per França) i les finances sanejades de l’entitat han estat altres punts clau. Per exemple, és important destacar que tenim, encara avui, un rati d’endeutament molt baix.

 

Com s’afronta un nou exercici amb -20MEUR?
Continuem fomentant l’estalvi energètic, perquè reduint la quantitat d’energia importada hi guanyem tots. Però a més, així fem més passes cap a un futur sostenible. Hem inaugurat el parc solar de Grau Roig, hem posat en marxa la xarxa de fred i calor d’Escaldes-Engordany i fomentem l’autoconsum, per exemple amb instal·lacions fotovoltaiques, tot amb la intenció de garantir la sostenibilitat a llarg termini, que és el que requereix la gestió del sistema elèctric. Això ens permetrà afrontar els projectes necessaris en un àmbit més estructural, que augmentin la nostra autosuficiència i desenvolupin la transició energètica per reduir les emissions de CO₂.

Hem fet un esforç per mantenir la nostra capacitat inversora, amb unes finances sanejades, com he dit, per poder continuar els projectes de digitalització, interconnexió amb els veïns europeus, i d’augment de la producció nacional amb energies renovables. A CTRASA, ja integrada al grup, volem desenvolupar l’eficiència del centre de valorització per aprofitar aquesta energia i amb les altres filials continuar acompanyant la mobilitat sostenible i desplegant xarxes de calor, eficients i més sostenibles que els sistemes individuals o basats en energies fòssils.

Tots aquests elements han d’assegurar a la vegada l’economia de la companyia. Tot i això, afrontem l’exercici esforçant-nos per fer la millor gestió possible davant un escenari de moltes incerteses en l’aspecte econòmic.

 

Quan parlem de xarxa elèctrica sempre cal estar-hi fent treballs d’ampliació, manteniment, és a dir, inversions i més inversions. Quines són les més importants que heu fet fins ara i quines altres teniu previstes per al 2023?
Com he esmentat, el 2022 s’ha inaugurat el parc solar de Grau Roig i la xarxa de fred i calor d’Escaldes-Engordany. També s’ha avançat en la línia d’alta tensió que ha de millorar la xarxa de tot el país i la interconnexió amb França. S’han acabat les obres de l’Estació Transformadora i Repartidora de la Gonarda, una estació puntera, eficient, segura… A banda de molts altres projectes i altres inversions que milloraran la gestió i digitalització del sistema elèctric de transport i de distribució a Andorra els pròxims anys.

Els pròxims mesos, la posada en marxa de l’ETR de la Gonarda i l’acabament de la línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig seran claus. Aquesta xarxa, que actualment ja té un paper fonamental per garantir el subministrament en moments de talls o avaries en un dels dos costats des d’on importem electricitat, encara en tindrà més en el futur, amb l’increment de la demanda elèctrica i l’auge de les noves fonts de producció renovables. Per això, la construcció de la línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig, que s’està duent a terme, i la futura renovació de la interconnexió amb Espanya que s’ha projectat són inversions importants. També seguirem treballant en el projecte del parc eòlic al pic del Maià, juntament amb les administracions.

I en aquestes aspecte. El més important és que Andorra disposa d’una xarxa dimensionada ara i disposarà, a finals del 2023, d’una xarxa elèctrica capaç d’absorbir el creixement de demanda derivat del desenvolupament econòmic del país i de la transició energètica per a la descarbonització de la societat.

 

La situació econòmica actual, pot fer perillar aquestes inversions?
No, mantenir la capacitat inversora de FEDA és clau per al futur del país i així ho hem volgut garantir, protegint els consumidors i comptant amb el suport del Govern d’Andorra. A més, com ja hem dit som una empresa molt poc endeutada i amb uns comptes sanejats. Tot i això, la volatilitat dels mercats ens ha condicionat darrerament, però hem treballat per minimitzar aquest impacte.

 

Parlant d’energia, ens trobem en una situació altament complicada a causa del seu preu, una situació que es veu agreujada per la Guerra d’Ucraïna. En quin punt es troba FEDA ara?
El context ha portat un risc que encara hi és. Més enllà dels preus desorbitats, la manca de gas ha provocat també la possibilitat de desconnexions temporals a tot Europa. FEDA treballa per gestionar aquests riscos, perquè afectin el país, les seves empreses i ciutadans de la menor manera possible.

La situació ha millorat bastant però encara és inajornable l’estalvi. Hem interioritzat algunes accions en aquest sentit i serà important que el creixement econòmic segueixi acompanyat d’aquests hàbits de consum més responsables.

 

La premissa des de totes les institucions és que es procuri l’estalvi energètic tant per part de particulars com d’empreses. Creu que el risc del que s’havia parlat, de la possibilitat de talls elèctrics, ja ha passat? Quines mesures es prenen des de FEDA perquè això no passi?
A mesura que s’acosta el final de l’hivern es redueix el risc de talls per a aquesta temporada perquè a més hi ha hagut millores importants a França i l’estalvi energètic als nostres països veïns també ha tingut un efecte positiu. No obstant, el risc no desapareix i la problemàtica d’escassetat energètica es pot repetir l’hivern vinent. Per això no podem baixar la guàrdia.

FEDA hi ha treballat amb planificació i gestió i aquest any ha elaborat un pla de contingència per afrontar aquestes possibles situacions. També, per exemple, el Govern ha signat darrerament una ampliació del conveni de col·laboració amb EDF que aprofundeix en favor de la transició energètica i obre noves vies de col·laboració. La interconnexió amb els nostres veïns, l’eficiència, l’estalvi i la inversió en la transició energètica són mesures per reduir les possibilitats de talls elèctrics provocats per la conjuntura actual i a llarg termini.

 

El Principat d’Andorra, que en aquest moment està en plena temporada alta gràcies al turisme d’hivern i els esquiadors, per tant, amb els serveis funcionant a tota màquina, les pistes d’esquí, les botigues, els hotels, com es planteja la gestió d’un consum responsable d’electricitat?
S’ha parlat amb tots els actors implicats, empreses, representants socials, polítics… Creiem que ho tenen en compte. Només cal veure que, cada vegada més, inclouen la sostenibilitat com un dels valors. Per a FEDA és un pilar de l’empresa.

Perquè hi hagi una reducció de consum hi ha molts factors a tenir en compte, com les temperatures, que són altament determinants en un país com el nostre, o l’activitat econòmica. L’estalvi no és només gastar menys electricitat, és poder mantenir l’activitat econòmica o fer-la créixer, gastant menys energia. Cada vegada més actors estan focalitzats en això.

 

Una de les grans notícies, que preocupava i molt a tothom, era l’increment i les fluctuacions a l’alça del preu de l’electricitat. Està previst incrementar de nou el preu de les tarifes? Es poden fer previsions a curt-mig termini?
És precipitat fer previsions perquè és evident que estem immersos en un període de volatilitat. S’han aplicat accions quan s’havia de fer i aquest any ha començat millor que l’any passat. De qualsevol manera l’aprovació dels canvis tarifaris correspondrà al Govern i són els mateixos per a totes les distribuïdores d’Andorra. Tot i això, compartim la visió que són decisions i mesures que s’han d’anar valorant paral·lelament a l’evolució de la conjuntura i que la prudència és important.

 

Pel que fa a les energies renovables, FEDA fa un cert temps que demana un parc eòlic. Com està el tema?

FEDA té com a objectiu impulsar la reducció de les emissions de CO₂ i alhora ha de continuar augmentant la producció d’energia elèctrica al Principat per reduir la dependència de l’exterior. Així, durant els darrers anys s’han començat a analitzar les possibilitats d’invertir en noves fonts de producció d’energia renovable i s’ha detectat que la ubicació del Pic del Maià podria ser favorable per a un parc eòlic. La fase d’estudis previs ha generat resultats molt satisfactoris i des de FEDA creiem que és completament viable. Un projecte d’aquesta envergadura, però, requereix d’un temps perquè les administracions determinin com es pot encabir en la planificació i prioritats.

 

Pel que fa a la connexió amb Espanya, en quin punt està aquesta qüestió?

Espanya va incloure aquesta línia en la planificació energètica 2021-2026, de la qual cosa ens n’alegrem. Estem parlant de projectes de gran envergadura que no es resolen en pocs mesos. Però aquesta interconnexió permetrà garantir que es pot assumir el creixement de la demanda elèctrica que es preveu per als propers anys a causa del creixement econòmic i la descarbonització de l’energia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un ferit i 12 pisos desallotjats per l’incendi d’una paret a Mollerussa

Notícia següent

Els veïns desallotjats d’un edifici d’Andorra la Vella ja poden tornar a casa

Notícies relacionades