Alain Ernoult, fotògraf de fauna salvatge: “Els animals estan desapareixent a una velocitat increïble”

Avatar photo
Aquest dimarts 20 de febrer s’ha celebrat la inauguració de l’exposició fotogràfica “La Sisena Extinció” al MW Museu de l’Electricitat, amb la qual es pretén conscienciar als espectadors de l’impacte de l’activitat humana en la resta d’espècies

L’exposició “La Sisena Extinció” del fotògraf Alain Ernoult queda oficialment inaugurada. Encara que la mostra de 41 fotografies de fauna salvatge en estat crític de conservació ja podia visitar-se al MW Museu de l’Electricitat (Encamp) des del 8 de novembre de 2023, l’acte de presentació va haver de posposar-se arran de la mort de l’excap de Govern, Antoni Martí.

A les 19.00 hores d’aquest dimarts 20 de febrer, l’autor ha fet una visita guiada als assistents mentre comentava el rerefons de cada imatge. “Aquest és el gecko de Madagascar. El que aquest rèptil té de particular és que a les mans té ventoses i pot caminar per qualsevol superfície. De fet, la NASA va inspirar-se en ell per dissenyar vestits especials. No és increïble? L’ésser humà està constantment alimentant-se de la natura”, ha assenyalat.

El missatge més important que vol transmetre Ernoult és el de “ser conscients que a causa de l’activitat humana, els animals estan desapareixent a una velocitat increïble”. Perquè encara que hi ha hagut cinc extincions prèvies, “aquestes van desenvolupar-se de manera natural i al llarg de diversos segles”, ha afegit.

Abans de dedicar-se a la fotografia de fauna salvatge, Ernoult ha explicat que va ser reporter de guerra. “Només he fet coses extremes a la meva carrera”, ha apuntat. Però fa uns anys, a causa de la “urgent” necessitat de donar veu al problema de la desaparició d’espècies, va decidir començar aquest projecte. “Han sigut entre cinc i sis anys de treball”, durant els quals ha viatjat arreu del món per immortalitzar els animals

Per obtenir la fotografia desitjada, Ernoult ha destacat que sempre ha volgut que els animals estiguessin còmodes i no pertorbar la seva existència. “Amb paciència, han sigut ells qui m’han donat l’expressió que buscava”, ha afirmat. D’altra banda, totes les imatges de l’exposició són en blanc i negre perquè, segons l’artista, l’espectador no es distreu amb els colors, sinó que la seva mirada es centra “en el sentiment que li transmeten el subjecte i la llum”.

Les 41 fotografies que formen part de “La Sisena Extinció” van ser exposades prèviament al Festival Internacional de Fotoperiodisme de Visa pour l’Image (Perpignan) i romandran al MW Museu de l’Electricitat fins al pròxim 4 de novembre.

Una exposició “necessària”

A l’acte d’inauguració també han intervingut el director general de FEDA, Albert Moles, l’ambaixador de França, Jean-Claude Tribolet, i el director de Visa pour l’Image, Jean-Luc Soret. “Agreixo la presència de l’autor, qui s’ha desplaçat des de París per estar avui amb nosaltres”, ha començat dient Moles. “Ernoult ha posat el focus en els animals en perill d’extinció a causa de la desforestació, el consumisme desaforat, la contaminació. A la llarga, els seus hàbitats desapareixen, com per exemple, les grans extensions de sabanes o zones glaçades”, ha afegit el director de FEDA.

Moles ha descrit l’exposició com “necessària” per diversos motius. “D’una banda, reforça el missatge que des de fa temps anem projectant, que no és altre que el futur del nostre planeta passa inexorablement per la sostenibilitat en tots els aspectes de la vida. D’altra, perquè una imatge, a vegades, val més que mil paraules”, ha comentat.

A continuació, l’ambaixador de França ha exposat que “tant de bo molts estudiants i el públic general s’apropin a l’exposició per conscienciar-se del que passa al planeta” i que, des de l’ambaixada, continuaran “col·laborant amb institucions culturals”. També ha felicitat Ernoult per “haver llançat un crit d’alerta amb una força estètica sorprenent” i per entregar-se en cos i ànima a la fotografia.

L’últim a dedicar unes paraules a l’autor ha estat Soret, qui ha assegurat que l’exposició fa despertar curiositats i commou. “La finalitat és que el públic tingui el desig d’actuar per fer front als perills que amenacen la fauna salvatge, el medi ambient en general i, també, l’ésser humà”, ha conclòs el director de Visa pour l’Image.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Afectacions a l’R4 i l’R7 per un nou robatori de cable de catenària

Notícia següent

Tanca un altre restaurant al centre de Tarragona

Notícies relacionades