Ordino vol menys construcció i preservar el medi ambient

Avatar photo

Es busca lluitar amb el canvi climàtic i la contaminació del paisatge

La sessió Extraordinària de Consell de Comú, convocada avui amb caràcter d’urgència, ha servit per posar en marxa el procediment normatiu i jurídic necessari per aconseguir un urbanisme més sostenible, així com preservar el medi ambient i millorar la qualitat de vida per a la parròquia d’Ordino.

L’acord ha estat unànime entre majoria i minoria, tot i haver lamentat que les mesures arribaven tard. El cònsol major, J. Àngel Mortés, ha recordat que calia esperar els estudis i tenir criteris objectius per fer els canvis que avui s’han aprovat. “Construir menys per assolir la sostenibilitat i mantenir l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el patrimoni natural és el nostre objectiu”, ha reiterat Mortés.

La primera d’aquestes accions serà la modificació de l’article 87 (apartats 4, 5, 6, 7, 8, 10, 13 i 14 i incorporació del punt 18, i dels croquis 1, 2 i 3) de les Ordinacions reguladores de la normativa subsidiària i de rehabilitació d’edificis, que ocupa l’ordre del dia de la sessió. Més concretament, en els apartats 4, 5 i 6 es proposa reduir l’ocupació de la parcel·la per tal d’esponjar més les edificacions augmentant l’espai verd urbà. Així doncs, es busca lluitar contra el canvi climàtic, millorar la qualitat ambiental, fomentar el drenatge de sòls, garantir ecosistemes, afavorir la perspectiva paisatgística de l’entorn i reduir la densitat edificada en coherència amb la tradició arquitectònica dels paratges de muntanya. També s’elimina l’excepció dels consolidats de gestió directa igualant els paràmetres de l’ordinació en tota la zona.

En els apartats 7 i 8 es redueix la dimensió màxima de l’edificació en ambdues zones per tal d’aconseguir una volumetria més integrada al paisatge de muntanya. En l’apartat 10 s’elimina l’excepció del consolidat de gestió directa per tal d’igualar els paràmetres de la zona. En els apartats 13 i 14 es redueix l’alçada màxima per a una millor integració de l’entorn, per reduir la densitat edificada i per apropar la volumetria a la tipologia de muntanya.

El punt 18 s’afegeix per tal de garantir el patrimoni immoble i vetllar per la seguretat jurídica de les edificacions atorgades anteriorment. Les conclusions exposades que han comportat aquests canvis en la normativa, se’n deriven dels estudis demogràfic i ambiental, encarregat pel Comú d’Ordino a la consultoria Anthesis Lavola, que alerta del creixement exponencial amb l’actual normativa i la pèrdua de recursos i patrimoni natural, així com complicacions en l’abastiment energètic, els subministraments i els problemes de mobilitat. L’altre factor desencadenant ha estat l’estudi sobre els recursos hídrics, realitzat per EO-ecoconsulting, on s’evidencia l’elevada inversió per adequar la xarxa actual al creixement urbanístic.

Motor i paradigma han estat la denominació d’Ordino com a reserva de la biosfera anunciada en la celebració de la 32a sessió del consell internacional de coordinació del Programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB), celebrat el 28 d’octubre del 2020 en la seu de la UNESCO. I en paral·lel, l’acord sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible del 2 d’agost del 2015, presentat a la Cimera de les Nacions Unides del 25 al 27 de setembre del 2015, amb el text “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ja saben qui és el cadàver que van trobat trossejat a Albesa

Notícia següent

París, seu de la Comissió Mixta francoandorrana de l’ensenyament

Notícies relacionades