Andorra fa públic el protocol d’actuació per una punxada

El ministre Portaveu ha confirmat que una noia va acudir ahir al servei d’Urgèncie després de sentir una punxada quan estava de festa

El Govern ha fet públic aquest dimecres, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el protocol d’actuació aplicable en cas de sospita de punxades als espais d’oci que buscarien provocar la submissió química de la víctima. El ministre de Finances i Portaveu de l’executiu, Eric Jover, ha condemnat aquesta pràctica, així com qualsevol altre tipus d’agressió o violència de gènere. En aquest sentit, ha assegurat que “en qualsevol sospita de punxada, la Policia du a terme les investigacions escaients per trobar els autors, pel que és molt important que es denunciïn tots els casos”.

Pel que fa al protocol d’actuació, Jover ha recordat que quan una persona sospita que ha pogut patir una punxada cal oferir-li ajuda des del primer moment i avisar ràpidament a la Policia. Seguidament, ha prosseguit el ministre, la mateixa Policia contactarà amb el servei d’urgències mèdiques perquè es desplacin i puguin traslladar la persona a l’Hospital. El ministre ha demanat especialment que no es deixi la víctima sola en cap moment fins que no arribi el suport –Policia o SUM–, donat que podria tenir símptomes com ara el mareig o la pèrdua de consciència.

Jover també ha indicat que, un cop la persona arriba al centre hospitalari, s’activa el protocol per a punxades accidentals –que inclou l’anàlisi per una possible exposició a malalties contagioses– i es realitza un examen toxicològic per determinar quin tipus d’agents externs se li han pogut inocular, i se la tracta fins que els símptomes, si n’hi ha, desapareixen.

El protocol també inclou informar del cas a Afers Socials perquè s’activi el Codi lila, que ofereix assistència psicològica, social i jurídica a les víctimes de violència de gènere en cas de necessitat i se’n fa seguiment per veure l’evolució. Sospita d’un cas de punxada la passada matinada

El ministre Portaveu ha confirmat que una noia va acudir ahir al servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, de matinada, després de sentir una punxada quan estava de festa. El ministre ha exposat que la jove, “sortosament no va presentar simptomatologia posterior a la punxada i a hores d’ara s’estan analitzant les mostres extretes”.

En aquest sentit, el ministre ha recordat que “sovint la presència de la droga dura molt poc i costa de trobar-ne el rastre a la sang, pel que és més difícil identificar-la, i és important actuar ràpid”. La policia va iniciar anit mateix la investigació dels fets.