Acord per a la reconstrucció i millora d’accés al Colomer de Rocafort

Avatar photo

L'acord té com a principal objectiu establir l’entesa per impulsar de forma coordinada la reconstrucció i instal·lar una passarel·la d’accés al Colomer de Rocafort

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i la ministra de Cultura i Esports,  Sílvia Riva, han signat aquest dilluns al migdia un conveni de col·laboració amb el  cònsol major del comú de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral. L’acord entre  ambdues institucions té com a principal objectiu establir l’entesa per impulsar de  forma coordinada la reconstrucció i instal·lar una passarel·la d’accés al Colomer de  Rocafort, ubicat a la zona de la Rocacorba. En declaracions davant la premsa, els  ministres i el cònsol major, han coincidit en que la col·laboració entre les  administracions, cadascú des de les seves competències, és fonamental per a la  conservació del patrimoni cultural, per preservar la identitat i per oferir nou espais  als ciutadans.  

El conveni es compon de dos parts competencialment diferenciades: la  reconstrucció del colomer de Rocafort, la qual correspon a una competència de  l’Administració General, i la construcció d’un accés per a vianants al colomer de  Rocafort, la qual correspon a una competència comunal. La reconstrucció del  colomer de Rocafort té com a objecte preservar un exemple representatiu del tipus  de colomer que en el passat era habitual a Andorra, difondre un discurs  interpretatiu dels colomers de torre i divulgar les seves característiques, funcions i  significació, tot donant a conèixer a les generacions futures uns elements  patrimonials rellevants de la història de la vida quotidiana i de l’activitat econòmica  d’Andorra dels segles precedents. Per altra banda, la millora de l’accessibilitat a  aquesta construcció permetrà un millor gaudi, interpretació i coneixement per part  de la ciutadania d’aquest element patrimonial.  

El colomer de Rocafort és una construcció de valor històric, etnològic i paisatgístic,  en tant que exemple i vestigi de construccions d’aquest tipus que en el passat eren  freqüents en viles i masos d’Andorra. La iniciativa de reconstruir el colomer de  Rocafort, i de fer-lo accessible per a la població i els visitants en condicions respectuoses amb l’àmbit físic on es troba, respon a objectius d’interès públic  general fonamentats en motius de preservació del patrimoni cultural -concretament  el patrimoni arquitectònic històric i tradicional d’Andorra-, de possibilitar que sigui  adequadament interpretat per a la ciutadania, així com també per permetre la  divulgació i la difusió d’elements significatius de la història social i econòmica del país.

És previst que s’instal·li una passarel·la sobre el riu Gran Valira, que connectarà la  nova plaça de Rocacorba amb el marge dret del riu, i un camí per a vianants des de  l’extrem de la passarel·la fins al colomer. Així mateix, el Govern elaborarà el discurs  interpretatiu del colomer, i col·locarà la senyalística i els elements textuals, gràfics,  sònics o d’altre tipus per difondre’l. 

El Comú estima una despesa de 350 mil euros per a la construcció de l’accés a la  zona del Colomer. Per la seva banda, el Govern ha destinat inicialment un  pressupost de 55 mil euros per a les primeres actuacions de contenció de  l’edificació i per a la redacció del projecte de rehabilitació, que determinarà el  pressupost final de reconstrucció del colomer. 

 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Institut Municipal de Serveis Personals de Badalona celebra els seus 40 anys

Notícia següent

El DiR Golf Costa Daurada ha recorregut més de 1000 quilometres en MTB

Notícies relacionades