Un xef tortosí triomfa amb les seves “Patates Punyeteres” i aconsegueix una menció especial al concurs internacional de braves

Els criteris d’avaluació han estat exigents, valorant no només el gust i la innovació, sinó també l’estètica del plat, entre d'altres

30 de setembre de 2025 a les 09:01h
Actualitzat: 30 de setembre de 2025 a les 09:08h
Imatge: Ruth Martínez

El xef tortosí Nil Aragonés ha aconseguit una destacada Menció Especial del Jurat Popular al VI Concurs Internacional d'Elaboració de Patates Braves – Palencia Brava 2025, celebrat aquest dilluns a Palència. Aragonés, al capdavant del restaurant Lo Punyetero de Tortosa, ha impressionat al públic amb la seva creació "Patates Punyeteres", una versió única de la tradicional tapa espanyola, que ha estat especialment valorada per la seva harmonia de sabors, textures i presentació.

Amb tan sols 27 anys, Nil Aragonés ha fet un salt espectacular a la gastronomia, després d’una formació destacada en llocs com El Celler de Can Roca i el restaurant Tast a Manchester. Ara, al comandament del seu propi negoci, Aragonés ha aconseguit convertir Lo Punyetero en un referent a la ciutat de Tortosa, especialment per les seves famoses patates braves, que han conquerit als paladars locals i, ara, també als del jurat i el públic palencià.

Una proposta innovadora

Les "Patates Punyeteres" que han merescut aquest reconeixement són una combinació de daus de patata agria cuits en doble cocció. El primer pas és confitar-les, i després fregir-les, aconseguint un interior tendre i un exterior cruixent. Aquestes patates són acompanyades d’un sofregit de greix de xoriç de Lleó, amb ceba caramel·litzada, pebre vermell, un toc de brandi i una maionesa d’all confitat que aporta un punt picant. El plat es remata amb encenalls de xoriç i cebollí fresc, creant una fusió molt peculiar, però deliciosa.

Imatge: Fran M.

 

El concurs com a aparador de talent

El certamen de Palència, que ha arribat a la seva sisena edició, s’ha consolidat com una de les competicions gastronòmiques més importants a nivell mundial per a la tapa estrella de la cuina espanyola: les patates braves. En aquesta edició, Nil Aragonés ha estat l’únic representant català entre els 16 finalistes, els quals provenien de diferents punts d'Espanya. La competició ha reunit experts gastronòmics de renom com Aarón Ortiz (Restaurant Kabo), el xef Peña (Sibaritas Klub), Raúl del Moral (Fundació Escola Internacional de Cuina) i els creadors Sezar Blue i Charlito Cook.

Els criteris d’avaluació han estat exigents, valorant no només el gust i la innovació, sinó també l’estètica del plat, entre d'altres.

Resultats i reconeixements

Els grans guanyadors del concurs han estat Javier Alfaro de Madrid amb les seves "Bravas alocadas" (primer premi), Ariel Munguía d'Huesca amb les "Bravas desde 1928" (segon premi) i Alberto Villegas de Palència amb "Las Bravas del abuelo Isaac" (tercer premi). D’altra banda, el Premi Especial a la Innovació ha recaigut sobre Álvaro Abad (Alacant), mentre que José Luis Martínez ha guanyat el Premi Especial a l’Estètica.

Amb aquesta Menció Especial, Nil Aragonés reafirma el compromís del restaurant Lo Punyetero per portar a noves altures la cuina tradicional catalana, incorporant elements innovadors que no deixen indiferent a ningú. Aquest reconeixement no només consolida a Aragonés com a un jove talent emergent de la gastronomia, sinó que també posa en valor l'oferta culinària de Tortosa, una ciutat que, gràcies a Lo Punyetero, ha aconseguit brillar a l’escena gastronòmica internacional.