Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Víctor Grau: “Calen aires nous i el PSC proposa un projecte ambiciós”

Avatar photo

El PSC de Tortosa ha apostat per una renovació, tant en el seu partit com a la mateixa ciutat. Després de la sortida del govern amb Meritxell Roigé, van decidir triar aire fresc per a la seva candidatura. L’elegit va ser Víctor Grau, un jove 32 anys que treballa com a docent i mai ha ocupat cap càrrec públic. L’objectiu sembla clar: acabar amb els 16 anys de governs convergents i encetar una nova etapa d’unitat amb el que anomena “l’esquerra progressista”. Entrevistem l’alcaldable dels socialistes a la capital del Baix Ebre per conèixer el seu projecte de “la Tortosa dels 50.000 habitants” i les perspectives de canvi per aquest 2023 electoral.

 

Quin canvi representa respecte del seu predecessor?
Som un partit municipalista amb tradició a la ciutat i que hem governat durant vuit anys en una etapa anterior. En aquest mandat, hem estat també al govern i hem enllestit tasques importants amb relació a l’àmbit de memòria històrica, cultural, urbanístic i de la governabilitat de l’Ajuntament. Això és un element que ens precedeix i del qual no reneguem. És cert que amb aquest nou lideratge s’obre una nova etapa al partit amb un nou projecte de ciutat que intenta ampliar la mirada i ser ambiciós. Després de 16 anys de govern, ha mancat un projecte de ciutat, tant per part de l’executiu com de la resta de partits.

 

Aposten per un canvi a la ciutat que viri cap a l’”esquerra progressista”. Eren possibles aquestes polítiques quan governaven amb un partit que potser no entraria en aquest encaix?
El PSC encapçalat per Enric Roig va tenir una línia estratègica que perseguia aquesta esquerra progressista. Després d’aquests dos anys al govern s’adonen que, amb l’alcaldia en mans de la Meritxell Roigé, s’abandona la posició del PSC, sobretot en àmbits d’infraestructures com l’hospital. L’alcaldessa ha votat sistemàticament que ‘no’ al nou hospital i, a les acaballes del mandat, ha comprat uns terrenys a correcuita sense fer cap reordenament urbanístic. És només una estratègia electoral i aquesta actitud fa pensar que és difícil mantenir la nostra aposta dins del govern. Sempre estarem al costat de la gent i dels serveis.

 

Hi ha gent que pot veure aquesta sortida del govern com un acte electoralista.
Jo crec que no. Hem intentat tenir responsabilitat de govern i ho hem fet bé. Ara mateix això ha tornat a quedar demostrat. El PSC ha arribat a un acord amb el Govern de la Generalitat per aprovar els pressupostos. És una mostra més de responsabilitat política. Hem prioritzat el benestar de les persones i ara s’obre una nova etapa amb un nou lideratge ambiciós.

 

El gran lema del seu projecte és “la Tortosa dels 50.000 habitants”. Més enllà de les xifres, què representaria per a la ciutat una fita com aquesta?
La xifra no és baladí, té el seu càlcul. No es tracta d’un eslògan publicitari, sinó d’un gran pla estratègic que ens hem de creure. Hem de ser capaços de traslladar nous reptes i dinàmiques a la ciutat. Per exemple, el polígon industrial ha de ser un element clau. El PSC ja va impulsar el Catalunya Sud entre els anys 2003 i 2007, fet que avui fa possible que Kronospan vingui a Tortosa. Això no s’aconsegueix gràcies a la gestió de l’alcaldessa, sinó que venen perquè estem dotats de terreny industrial, serveis i el corredor del mediterrani (impulsat pel PSOE). Aquesta connexió ferroviària serà una realitat i possibilitarà que les empreses puguin enviar les mercaderies en tren arreu d’Europa.

 

Quins altres elements afectaria el creixement de la ciutat?
També afecta el reordenament urbanístic de la ciutat. Els socialistes vam modificar el POUM i fins ara no s’ha tocat. Si volem créixer, hem de plantejar un nou model de ciutat. Hem de permetre un creixement exponencial de manera equilibrada que compti amb els pobles. A més, hem de fer intervencions importants a zones amb valor històric i urbanístic com el casc antic. Actualment, l’han deixat degradar en el temps i entenem que no és una prioritat pel govern. Per a nosaltres sí. El nucli antic s’ha de convertir en un eix important en l’àmbit urbanístic. Això vol dir fer intervencions quirúrgiques rellevants per a obrir places i carrers i fer més amable i atractiva la zona. Ens permetrà reactivar-la també en l’àmbit comercial.

D’altra banda, apostem fermament pel desdoblament de l’Eix de l’Ebre. Convergència  va plantejar una aposta faraònica, que ha fet que es guardi en un calaix. En canvi, nosaltres volem fer una proposta real que ens permeti apostar pel barri de Ferreries. Això ens donaria l’opció d’obrir un nou pulmó verd que connectaria tots els centres educatius de la zona. A més, també milloraria la connectivitat amb la Catalunya interior.

 

Quines altres demandes té el territori i hauria d’abanderar Tortosa?
Tortosa ha de recuperar el lideratge territorial. En els darrers 16 anys, això s’ha perdut. L’Ajuntament de Tortosa i els nous polítics que representarem l’arc municipal hem d’assumir aquest repte. El lideratge no s’imposa perquè tinguem la major part de les seus administratives. Es tracta d’un lideratge actiu, d’acció i de responsabilitat territorial. Implica dues qüestions: la defensa de projectes i ser capaç de sumar sinergies. El territori ha de ser capaç d’aglutinar forces més enllà de la representativitat política per sumar i fer un clam social. Alguns exemples són l’hospital, el desdoblament de l’Eix de l’Ebre o el model d’intervenció sobre el Delta. No podem fer la guerra cadascú pel seu costat.

 

El nou hospital pot ser una realitat o corre el risc de quedar-se en un projecte sense executar-se?
Tenim la por que l’ampliació de l’actual Hospital Verge de la Cinta acabi sent una excusa per a no acabar fent el que mereixem. No és una qüestió de mèrits, sinó de servei. Les Terres de l’Ebre mereixem i necessitem tenir un nou hospital de referència dotat de serveis i especialitats. A més, també volem créixer en l’àmbit universitari i pot ser un hospital de referència per portar la carrera de medicina al territori. Sembla que l’estratègia de l’alcaldessa fa que no tinguem clar si vol un hospital urbà o realment en vol un de nou. És una qüestió de salut, que és un dret. Les Terres de l’Ebre som els grans oblidats. Amb la salut no s’hi juga. I, si no hi ha salut, la resta no té sentit.

 

Altres grups parlamentaris com els Comuns han sigut molt actius en aquesta reclamació al Parlament. Ara que el PSC ha agafat força negociadora, comptarà amb la reclamació del nou hospital com una de les línies principals?
En els pressupostos ha estat un element clau. El compromís del PSC en aquest àmbit és real i amb una clara voluntat d’executar la partida pressupostària. És una demanda tant de Tortosa i com del territori. Evidentment, agraïm que altres forces com Movem hagin assumit aquests reptes perquè podrem sumar sinergies.

 

Com s’elaborarà el programa electoral que inclourà totes les propostes concretes?
Hi hem treballat molt i properament el començarem a fer públic. Obrim una nova etapa al partit i això marcarà aquestes propostes electorals. Hem escoltat les necessitats del teixit associatiu i empresarial i estem molt contents amb la recepció. Estem integrant les seves demandes en el programa, que treballarà de manera positiva per a la ciutat. La ‘Tortosa del Sí’ representa la nostra proposta política. Treballarem per fer una Tortosa més saludable, activa, segura, d’habitatge, verda i que resolgui els problemes de la gent.

 

El programa ja està enllestit?
Les línies estratègiques ja estan marcades, però encara l’estem treballant. No només ho farem en l’àmbit orgànic del partit, sinó que també volem obrir un consell de participació obert a tothom. Volem integrar nous actius de la ciutat perquè, si ens presentem per a governar la ciutat, hem de recollir la voluntat de la gent. Hem de ser un partit que pensa i governa per a tothom.

 

Pel que fa a la llista, quina mena de perfils l’haurien d’integrar?
Estic molt content de la recepció en les reunions que estem tenint. Volem treballar en una doble línia. L’experiència, perquè es requereix un grau de reflexió i coneixement de les institucions, i un caire renovat, per despertar noves inquietuds. Intentarem jugar amb aquesta doble visió. Som un partit responsable i tranquil, però alhora una força ambiciosa.

 

Va sortir el rumor que buscaven una coalició amb Movem, però vostès el van desmentir. Va existir una conversa dins del PSC per sospesar aquesta idea?
La notícia evidentment generava expectació per part de la premsa, però nosaltres som una força política històrica, amb gran implicació municipalista i que ha governat la ciutat. Per tant, el respecte per les nostres sigles i el candidat és unànime. Naltros en cap cas hem valorat aquest rumor. Tot i que som conscients que ens sentiríem més còmodes amb l’esquerra progressista, ens presentarem amb les nostres sigles. Vull ser l’alcalde de la ciutat perquè crec que tenim un projecte ambiciós i calen aires nous. Tenim tots els ingredients per fer-ho possible.

 

En anteriors entrevistes va comentar que tenia pendent una ronda de converses amb els líders d’altres formacions. L’ha tinguda?
Fins ara, ens hem intercanviat whatsapps amb la totalitat dels representants a l’Ajuntament. Les agendes polítiques no han permès aquestes trobades. Tot i això, intentaré conrear el ‘fair play’ polític. M’agrada teixir una bona relació amb tothom i, si soc alcalde de la ciutat, necessitaré acords en qüestions importants.

 

Si els números són semblants als actuals, seran necessaris els suports de socialistes, Movem i republicans per formar govern. Veu a tots els partits en aquesta línia?
L’any 2019 no teníem cap inconvenient amb aquesta opció. Qui va traçar aquestes línies roges va ser ERC. Sempre hem sigut una força que ha apostat pel canvi de govern, ja ho vam fer amb Joan Sabaté. Naltros no hem traçat mai línies roges i no les traçarem. Estem oberts a escoltar qualsevol proposta que ens permeti pensar en el canvi de la ciutat. Segurament serem la força que més creix.

 

No tanca la porta a Meritxell Roigé?
Respectarem l’aritmètica que sorgeixi de les eleccions. És obvi que, si la nostra aposta és el canvi, ens sentim més còmodes amb forces que actualment no formen part del govern municipal. Crec que amb la resposta soc clar. El canvi passarà per la suma de les forces d’esquerra. No prioritzarem un ball de cadires, sinó un projecte de ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen tres intregans d’una banda dedicada a estafes amb targetes client

Notícia següent

Altafulla obre inscripcions per a participar al Carnaval 2023 a Altafulla

Notícies relacionades