Tortosa habilitarà un espai per al dol gestacional i perinatal al cementeri

L'alcaldessa ha anunciat l'actuació en la proximitat de la festivitat de Tots Sants, per a la qual s'habilitarà un any més un servei gratuït de bus llançadora

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Tortosa crearà durant els pròxims mesos un espai per al dol gestacional i perinatal al cementeri de Sant Llàtzer. Es tracta d’un espai per a que les famílies que han perdut un nadó durant la gestació o poc després del naixement puguen disposar d’un lloc de recolliment i de record en un moment tan dur. El consistori ja ha començat la tramitació necessària per poder habilitar este espai, amb vista a poder-lo fer realitat durant l’any vinent.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha anunciat esta actuació en la proximitat de la festivitat de Tots Sants, que un any més servirà les famílies per recordar els seus difunts. Precisament, i com ja s’ha fet els últims anys, amb motiu de la celebració s’habilitarà el servei de bus llançadora que connectarà el centre de la ciutat amb el cementeri. Les expedicions estaran disponibles la tarda del dia 31, entre les 14.15 h i les 18 h, i el dia 1 de novembre durant tot el dia, des de les 8.10 h fins les 18 h. Durant estes franges, el bus farà un recorregut circular que començarà i acabarà al cementeri, i que farà parades a la cantonada del carrer Despuig i Teodor González; a la confluència de l’avinguda de la Generalitat i el carrer Artur Anguera; a l’avinguda de la Generalitat, cantonada amb el carrer mossèn Bellpuig, i al carrer l’Ampolla, just abans de la pujada al cementeri.

L’objectiu és facilitar el desplaçament de totes les persones que vulguen anar fins al cementeri, sense la necessitat que ho hagen de fer amb els vehicles particulars. L’accés al bus llançadora és gratuït.

Record a Maria Griñó

Una altra de les novetats que ha apuntat l’alcaldessa en la proximitat de Tots Sants és la col·locació d’una làpida al nínxol on reposen les restes de Maria Griñó. Després que la investigació feta l’estiu del 2020 per l’arxiver municipal de Tortosa pogués documentar el lloc on hi ha les despulles de la mare del general Cabrera, l’Ajuntament, en contacte amb descendents de la família a la qual pertany la sepultura, ha dissenyat la inscripció que servirà per recordar la figura de Griñó: al 1836, va ser afusellada en el marc de la primera Guerra Carlina, com a represàlia contra les accions que havia comandat el general Ramon Cabrera. Ara, una inscripció recordarà el lloc on van ser dipositades les restes després de passar per diverses inhumacions.

Al 2019, l’Ajuntament de Tortosa ja va fer una primera acció per recordar la dissort de Maria Griñó, dedicant-li una de les figures que conformen el Passeig de les Cultures, situat al nou passeig habilitat al barri del castell, als peus de la Suda.