Paralitzen els treballs per retirar el monument franquista de Tortosa

La jutgessa de Tarragona ordena l'aturada mentre resol les mesures cautelars demanades pel col·lectiu Corembe

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge del monument franquista de Tortosa

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha ordenat paralitzar els treballs previs per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa. Ho ha fet a petició del col·lectiu Corembe, el grup ciutadà que reclama reinterpretar el monòlit i que havia recorregut davant la mateixa instància la llicència d’obres municipal.

L’entitat va reclamar mesures cautelaríssimes arran de les declaracions de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, anunciant un possible avançament de les obres i la presència de màquines treballant a la riba del riu aquest dilluns. La jurtgessa va fer efectiva la paralització de forma imminent mentre no resol, durant els pròxims dies, les mesures cautelars demanades en el moment de recórrer la llicència.

La presència, dilluns, d’un vehicle de la Generalitat i d’una màquina movent terra a la platja fluvial de Ferreries, aprofitant el baix cabal del riu, va posar en alerta el Corembe. Tres dies abans, divendres passat, la consellera Ciuró havia declarat públicament la voluntat del seu Departament d’avançar l’inici de les actuacions, que havien de començar pels volts del 18 de juliol. En el moment d’anunciar-se aquesta data, l’entitat ja havia sol·licitat mesures cautelars, encara pendents de resolució.

Així les coses, i assumint que l’execució de les actuacions podria esdevenir irreversible en el cas que una sentència judicial els donés finalment la raó, el Corembe va decidir tornar a traslladar al jutge la necessitat d’aplicar noves mesures, en aquest cas cautelaríssimes. És a dir, aturar qualsevol actuació fins que no acabi de decidir sobre les mesures cautelars sol·licitades anteriorment, independentment sobre el debat jurídic de fons del recurs contra la llicència d’obres municipal.

“Si comences obres, això és ja irrecuperable. O si el jutjat és garantista, fins que no hi hagi una resolució definitiva, s’atura tot”, interpreta el portaveu de l’entitat Joan Otero. La resolució judicial va ser adoptada i es va començar a notificar el mateix dilluns. L’Ajuntament de Tortosa la va rebre dimarts a primera hora. Ara, totes les parts disposen d’un termini de cinc dies per presentar al·legacions. “El termini serà breu i veurem que es decideix els pròxims dies”, ha apuntat el portaveu, tot apel·lant a la “prudència” i a la necessitat d’actuar “partit a partit” a l’espera de les pròximes resolucions judicials.

Des d’un punt de vista més polític, el Corembe ha deplorat l’actuació del Govern, a qui retreu haver avançat l’inici de les obres per motivacions polítiques i mediàtiques. “És un tema que toca molta fibra, que dona molt de suc i, possiblement, han anat més al soroll que als fets enm sí. Aquestes coses s’han de fer amb prudència, bé i no per un tema polític. Recordem que hi ha una consulta popular del 2016 a Tortosa –en la qual va participar menys d’un 30% del cens convocat, guanyant l’opció de la reinterpretació amb dos terceres parts dels vots- que és el que és. És el que a nosaltres ens sap greu”, ha reblat Otero.

Ciuró manté la data

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, creu que la paralització judicial mentre no es resolguin les cautelars tampoc alterarà els plans del seu Departament. “Vull pensar que d’aquí al 18 de juliol es pot desencallar i que per part de la jutgessa no hi haurà dubte a donar llum verda per treure-ho perquè és un monument feixista que honora una banda, els que van guanyar la guerra, i d’acord amb el que s’havia dit s’hauria de retirar de l’Ebre”, ha assegurat Ciuró en declaracions a Ser Catalunya.

Al marge del recurs contra la llicència d’obres, el Corembe també ha recorregut judicialment la licitació i adjudicació de les actuacions de retirada a càrrec de l’empresa pública CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció). Segons argumenten, la societat no té entre les seves funcions concórrer en aquest projecte, sobre el paper, destinant persones recluses a treballar en les tasques de retirada.