La lluita per l’alcaldia de Tortosa està més oberta que mai. Enfront de l’actual alcaldessa, Jordi Jordan és la principal alternativa per competir-li la primera plaça i la batllia. Per aconseguir-ho, la seva formació, Movem Tortosa, ha forjat una coalició amb el PSC de Víctor Grau. El candidat assegura que el pacte els converteix com la principal força de canvi a les eleccions i tem que ERC pugui triar Roigé a partir del 28M. Coneixem les prioritats de la coalició progressista en aquesta entrevista de Jordi Jordan per La Ciutat.
En aquestes eleccions Movem Tortosa i el PSC van en coalició. Per què han decidit emprendre aquest camí?
A Tortosa fa 16 anys que hi ha un govern encapçalat per l’espai postconvergent i volem generar una alternativa guanyadora. Les dues formacions polítiques hem deixat de banda les nostres diferències ideològiques i hem pactat un acord a nivell local. Això ens ha permès tenir una candidatura transversal, plural i que il·lusioni. En el passat no hi ha hagut l’entesa entre les forces progressistes i la candidatura és una oportunitat per fer efectiu el canvi que vol la immensa majoria, però que no es produïa. A més, volem ser clars i transparents.
No es perd l’essència pactant amb qui ha governat amb Roigé?
No. La candidatura està encapçalada per mi, que soc el cap de l’oposició, i al partit socialista hi ha hagut un canvi de lideratge amb el jove Víctor Grau. El projecte que presentem és diferenciat i de canvi. El dubte és què farà el senyor Faura i Esquerra, que durant aquests anys no han facilitat un canvi i ara juguen a l’ambigüitat.
La coalició és l’única manera de tenir opcions de guanyar?
És la manera més efectiva de ser la primera força i sobretot assegurar-nos que sigui més difícil que el senyor Faura pacti amb la senyora Roigé.
Han tret un programa amb 250 propostes. Quines són les prioritats?
La prioritat és tenir una ciutat pensada en les persones. Això vol dir llars d’infants públiques, fer polítiques pensades en la gent gran, una ciutat més segura recuperant la policia de barri, polítiques de joves amb una zona d’oci obrint la ciutat al riu, la defensa del patrimoni històric amb la recuperació de les muralles, millorar la mobilitat i en l’àmbit econòmic tenim propostes per a incentivar el comerç i ampliar el polígon industrial Catalunya Sud.
La frase “d’obrir la ciutat al riu” s’utilitza molt en els municipis que són travessats per algun riu. Què vol dir exactament?
Sempre s’havia dit a nivell de Tortosa. Vam fer un viatge a Bordeus i a diferents ciutats franceses per a conèixer com vivien de cara al riu. A partir d’aquí, ens vam inspirar i vam decidir crear una zona d’oci entre el pont roig i la comissaria de la policia nacional. Consistiria en quatre locals oberts de cara al riu, de fusta i moderns. Permetria dinamitzar la zona mirant al riu. A més, també tenim propostes de recuperar el camí de Sirga, que anava per la vora del riu entre Ferreries i Jesús, per fer-lo per a bicicletes i a peu. També recuperarem la platja fluvial de la Xiquina.
En el programa incorporen la creació d’un nou Pla de Mobilitat. Quins aspectes hauria de tractar?
En primer lloc, reordenar el trànsit. S’estan projectant una sèrie d’obres sense un Pla de Mobilitat al darrere. És un error començar la casa per la teulada. Per exemple, el projecte de reforma de l’avinguda de la Generalitat per passar de quatre a dos carrils considerem que s’ha de revisar perquè no és realista. Proposem crear una rotonda davant de la policia nacional. El Pla de Mobilitat ha de fer un equilibri entre la mobilitat amb vehicles i la mobilitat a peu i en bicicleta. A més, ha de generar una sèrie d’aparcaments a tots els barris de la ciutat, tant de bicis com de vehicles.
Quines mesures s’han d’emprendre per dependre menys del vehicle privat?
Reforçar les diferents línies d’autobús que tenim a la ciutat i també és molt important tot el que fa referència als trens que ens connecten amb Tarragona i Barcelona. En definitiva, reforçar els trens regionals i recuperar els trens avant, una proposta que he aconseguit al Parlament de Catalunya com a diputat.
Plantegen grans canvis urbanístics?
S’ha de crear una ciutat pensada per anar a peu i en bicicleta. Hem de convertir els antics terrenys de Renfe en un gran pulmó verd al centre de la ciutat. Els carrils bici no estan interconnectats i s’han de millorar. Finalment, també preveiem crear més zones de vianants ampliant l’avinguda de la Generalitat o en altres barris de Tortosa.
En una entrevista comentava que el “comerç ha anat a menys”. Com es pot dinamitzar?
Tenim un programa per donar vida als locals buits -especialment del centre, com ja estan fent altres ciutats catalanes. El que pretén és crear ajuts directes i de promoció d’actuacions al voltant d’eixos com el carrer Sant Blai per evitar més tancaments i produir tot el contrari, obrir-ne de nous. Això va acompanyat de bonificacions d’aparcaments soterrats que hi ha al centre per a facilitar l’arribada de visitants.
Aposten per a “crear més sòl industrial”. Quins són els sectors que s’haurien de potenciar?
Fa un any i mig vaig aconseguir que el Parlament aprovés per unanimitat l’ampliació del polígon Catalunya Sud. Són tots aquells sectors que generen llocs de treball de qualitat i economia circular. Alhora, volem impulsar un centre d’innovació tecnològica i digitalització. Molts autònoms i emprenedors necessiten aquesta eina per a poder modernitzar les seues empreses.
A l’última entrevista, criticava la política d’habitatge de l’alcaldessa. Què farien vostès?
No s’ha fet res durant 16 anys en habitatge. Proposem noves promocions d’habitatge social de lloguer per a joves. Per exemple, a la zona de Ferreries Nord proposem la construcció d’habitatge social, on aprofitaríem els baixos de l’edifici per crear una biblioteca i punt de lectura. A més, la gran aposta que fa falta és la rehabilitació dels barris antics. Hem aconseguit l’aprovació de la Llei de Barris Verds al Parlament de Catalunya. Per tant, necessitarem un nou projecte per tot el que és Call Jueu, el barri de Sant Jaume i el barri del Castell. La rehabilitació ha de ser una de les prioritats del proper ajuntament.
Ha sigut un dels grans defensors del nou hospital de Tortosa al Parlament de Catalunya. Què pot fer un alcalde per fer-ho possible?
Hem de tenir lideratge polític. Vull recordar que tant la senyora Roigé com el senyor Faura han votat en contra fins a tres vegades en aquest mandat. Mentre ells votaven en contra, jo al Parlament de Catalunya lluitava per aconseguir un acord. Finalment, ho vam assolir als pressupostos i hi ha mig milió d’euros per a la construcció i el seu pla funcional. El nostre compromís és prioritzar la construcció d’un nou hospital, que ha de representar una millor sanitat i reforçar la capitalitat de Tortosa.
Ara sí que hi ha cert consens entre els partits tortosins.
De cara a la galeria tots diuen que sí, però la realitat és que veiem que Junts i ERC prioritzen l’ampliació de l’actual. Cal prioritzar un nou hospital. No volem que ens donin gat per llebre. És a dir, que, una vegada millorat l’actual, s’ens digui que no es pot fer. Per això, la nostra candidatura és una garantia perquè això no passi.
L’ampliació no s’hauria de fer?
Estem a favor de la millora de l’Hospital Verge de la Cinta sempre i quan no signifiqui una actuació milionària que hipotequi la construcció d’un nou hospital. Aquí hi ha el matís. Necessitem un nou hospital en uns terrenys ben situats, ben connectats, amb capacitat de creixement i del segle XXI.
En cas de ser escollir alcalde, quines serien les prioritats en el primer tram del mandat?
Sobretot, el manteniment de la via pública, cuidar la ciutat més enllà de les obres faraòniques, la neteja, la mobilitat i la seguretat. Amb relació a la neteja, tenim una sèrie de propostes per millorar-la, perquè actualment és deficient.
Fins a quin punt es pot modificar un servei de neteja ja atorgat?
El que proposem és fiscalitzar millor el contracte actual. A més, volem crear la figura dels agents cívics per a conscienciar la ciutadania. També dotar de més papereres i millorar la freqüència de neteja en diferent barris. Finalment, volem proposar la creació d’un servei de whatsapp perquè la gent pugui publicar incidències i poder-les resoldre el més ràpid possible.
Ha comentat dos cops la situació de la seguretat. Tortosa és una ciutat insegura?
La ciutadania té una percepció de manca de seguretat. Ho evidencien totes les enquestes. Hem de treballar per capgirar aquesta situació. Per això, proposem recuperar la policia de barri, que és de més proximitat i prevenció; la col·locació de videocàmeres en punts més conflictius, i crear un Consell Local de la Seguretat on estiguin entitats i moviments veïnals per treballar el tema amb ells.
Quan es proposen videocàmeres a altres municipis, membres del seu espai polític parlen d’”estat policial”.
El que diem és que en alguns punts concrets i conflictius es podrien posar. Generaria una percepció de seguretat. Això no vol dir posar càmeres a tot arreu.
Hauria de governar la llista més votada?
La llista més votada serà la nostra, amb total seguretat. Quan la senyora Roigé fa aquest discurs, és perquè intenta fer veure que serà la seva. La senyora Roigé no ha respectat la llista més votada moltes vegades. Per exemple, a Reguers va guanyar la nostra candidatura i, en lloc de nomenar un alcalde pedani que representava la nostra candidatura, va nomenar un del seu partit. És evident que estem en un sistema plural on els acords s’aconsegueixen a partir de la majoria de regidors que arriben a un acord. Demanem transparència de la gent perquè diguin amb qui volen pactar. El senyor Faura fa quatre anys va defensar el canvi i no el va dur a terme. Ara ni tan sols descarta pactar amb Roigé. L’única coalició que pot fer possible el canvi som nosaltres.
Hi ha un pacte ocult entre ERC i Junts?
Possiblement, hi ha un preacord teledirigit des de fora i amagat als despatxos, com ha passat els últims anys. És preocupant. Per això, estem dient que, si volen un canvi, l’única fórmula per fer-ho possible és la nostra coalició. Com més força tinguem, més difícil serà que pactin la senyora Roigé i el senyor Faura.
No ha parlat amb el senyor Faura sobre el tema?
He parlat amb tots els candidats i el que diu és que no descarta pactar amb la senyora Roigé. Mentre jo dic que no pactaré amb ella perquè vull construir una alternativa diferent, el senyor Faura diu al mateix, però a la vegada comenta que no descarta el pacte. La ciutadania pot ser prou intel·ligent per veure qui posa les cartes sobre la taula.