Tortosa s’ha sumat un any més a la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ amb una jornada festiva i reivindicativa al passeig central del Parc Municipal Teodor González.
L’acte s’ha iniciat amb els parlaments institucionals per part de la regidora d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, que ha destacat que “aquest és un clam més necessari que mai davant les onades de repressió que ens trobem arreu d’Europa” i que “des del consistori estem impulsant tota una sèrie de polítiques d’igualtat i de la xarxa comunitària”, tot reivindicant que “tothom ha de poder ser com vulgui i sentir-se lliure d’estimar”.

Lleixà ha tingut també unes paraules cap al pregoner d’enguany, el qui fou el propietari del local d’oci nocturn dels anys 70, el Pub Broadway de Jesús, un punt de trobada de referència a tot el territori per a l’alliberament gai i transsexual en una època en què hi havia repressió pel franquisme i el post-franquisme i condemnes a penes de presó. En aquest sentit, ha dit que “José Maria Curto és la memòria viva de la llibertat sexual al territori, regentant un pub que va ser el punt de trobada silenciosa de tota una època. I cal recordar que els drets són fruit de la lluita de les persones valentes que ens han obert el camí”.

En el seu torn, José Maria Curto, visiblement emocionat per l’homenatge, ha explicat que el pub va estar en funcionament fins ben entrada la dècada dels 90 i que estava pensat “per a aquelles persones que volien ser elles mateixes en una època on la repressió era la norma”. Ell n’és l’exemple d’haver estat jutjat per la seva condició sexual havent hagut d’estar sotmès a un interrogatori policial a la comissaria de la Guàrdia Civil amb només 16 anys. Curto ha considerat el d’avui “un homenatge per a totes les persones que hem treballat per un món més just i inclusiu i que hem defensat la llibertat, l’amor i l’orgull”.

El Pub de Broadway estava ubicat a prop del convent de les Carmelites Descalces de Jesús i es va convertir de seguida en un gran escàndol per a tot el poble. Allà s’hi oferien espectacles musicals i de ball pensats per a tot el col·lectiu LGTBIQ+ i hi havia un reservat per a les parelles. Ell, que havia estudiat moda a Barcelona, va ser qui confeccionava totes les disfresses i el vestuari de les actuacions, havent obtingut fins i tot premis per alguns d’ells. I gràcies a la seva connexió amb Barcelona, va poder dur a les Terres de l’Ebre a diferents artistes transvestits de les èpoques daurades del Paral·lel com la Bibi Ándersen (Bibiana Manuela Fernández Chica) o actrius del cinema de “destape” com Susanna Estrada, entre d’altres.
Finalment, la regidora li ha lliurat un obsequi amb l’skyline de Tortosa en agraïment a la seva tasca.

Tot seguit, els membres d’OK Productions, organitzadors de l’acte, Roger Font, John Beltran i Èlia Caballé; han estat els encarregats de llegir el manifest unitari del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ que, en aquest cas, se centrava en la defensa d’una cultura accessible a tots els col·lectius, tot demanant que es facin polítiques reals i efectives i que es defugi dels actes simbòlics.

L’ambient festiu s’ha allargat fins a la nit, ja que, aquest any s’ha pogut fer un acord de col·laboració amb la Mostra de Jazz de Tortosa, que també s’està celebrant durant aquests dies, per tal de programar una sèrie d’actuacions musicals per a la celebració del Dia de l’Orgull. Així doncs, el primer torn ha estat per a la Drag Bertina i els ballarins; a continuació hi ha hagut la demostració pictòrica dels Urban Sketchers Terres de l’Ebre acompanyats de la música del DJ Beautiful Pearl i, per últim, ha estat el torn del duet jazzístic d’en Kike Pellicé i l’Anna Amaré. Per als més petits de casa també s’ha fet un concert infantil amb temàtica inclusiva a càrrec dels Viatjazz a Nova Orleans, a la plaça de l’Absis.
