Dilluns, 22 d'abril de 2024
És notícia

Carlos López: “A poc a poc estem aconseguint l’objectiu econòmic del projecte Emma”

Carlos López, investigador principal del projecte EMMA. CEDIDA

El projecte Emma va néixer a finals d’aquest passat mes de gener de la mà de la Fundació Dr. Ferran i amb l’impuls del grup de Recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de Terres de l’Ebre, que ja porteu 15 anys fent recerca des del territori. Com sorgeix la idea de crear aquesta iniciativa?
La Fundació Dr. Ferran és una fundació del nostre territori que promociona projectes de recerca en salut, convoca beques anuals, i incentiva activitats docents relacionades amb les ciències de la salut. Des de fa temps, existeixen molts grups de recerca aquí a les Terres de l’Ebre però gran part de la ciutadania no ens coneixen. Així que el nostre grup de recerca volia engegar una campanya de captació de fons per a donar una mica d’impuls i suport a la nostra recerca en càncer de mama però sobretot per donar-nos a conèixer.

Quin és l’objectiu del projecte?
La primera línia de defensa del sistema immune contra el tumor es troba en la pròpia mama, però amb el nostre projecte pretenem avaluar què passa en la segona línia de defensa que són els ganglis axil·lars limfàtics. Resultats previs del nostre grup de recerca indiquen que la resposta immune present en els ganglis limfàtics axil·lars, i sobretot en els ganglis sense metàstasi, podria estar implicada en la supervivència i l’evolució de les pacients. Amb el projecte Emma volem confirmar aquests resultats preliminars i obrir una nova porta a l’estudi de la resposta immune molt més completa, no només en el tumor primari, sinó també en els ganglis limfàtics sense afectació de cèl·lules tumorals.

En aquests 15 anys de recerca, quines són les fites més importants que heu aconseguit com a grup d’investigació?
Al llarg d’aquests anys, el nostre grup de recerca ha aconseguit acreditar-se i mantenir-se com a grup consolidat per la Generalitat de Catalunya establint dues grans línies d’investigació que fins ara han sigut finançades per entitats nacionals com l’institut de Salut Carlos III o la Fundació Mutua Madrileña, entres altres. La primera línia és l’estudi de la resposta immune en càncer (càncer de mama i limfomes) i les implicacions pronòstiques en la supervivència i recaiguda dels pacients, i la segona és el desenvolupament d’algoritmes d’anàlisi d’imatges digitals assistida per ordinador per quantificar de manera automatitzada els marcadors immunes. A més, per gran part del nostres projectes, el nostre grup ha comptat amb la col·laboració contínua de grups de recerca nacionals i també internacionals com la Universitat de Caen a França i l’Institut de Biocibernètica i Enginyeria Biomèdica de Polònia.

En la presentació pública del projecte apel·làveu a la col·laboració ciutadana per donar un impuls important a la investigació del càncer de mama. Com us ha rebut la gent del territori?
Més que bé. Estem molt contents. No ens esperàvem rebre aquest suport i solidaritat tan gran per part de la ciutadania amb les circumstàncies actuals respecte a la COVID-19. Tot i que no s’ha pogut fer la meitat de les coses que teníem previstes, moltes de les iniciatives vénen directament de la gent, de les empreses i de les institucions públiques i, a poc a poc, estem aconseguint l’objectiu econòmic del projecte Emma. També estem rebent suport de moltes persones conegudes mitjançant vídeos, espectacles i concerts solidaris, partits solidaris de futbol o de pàdel, estrenes, etc. A part també hem rebut el suport de diferents empreses del territori i col·laboren amb nosaltres amb el dècim de loteria de Nadal de l’administració número 2 d’Amposta, el torró solidari dels pastissers German Marin, llibretes i imants de APASA, el cafè solidari de Arrufat, etc.. En aquest context s’han venut més de 12.000 polseres solidàries d’Homàtic.

I les administracions?
Estem rebent també moltes respostes per part de les administracions, sigui amb donacions directes -com la lliga contra el càncer de les comarques de Tarragona i Terres d’Ebre amb la primera entrega de 10.000€ dels 30.000€ de donació-, o diversos ajuntaments i consells comarcals amb l’adquisició de les polseres solidàries d’Homatic Vending o amb aportacions econòmiques directes.

Imatge de part de l’equip del projecte Emma. Cedida

De vegades pensem que la investigació és matèria de grans centres de recerca ubicats en grans ciutats, però sou l’exemple que no és així. Com us organitzeu per treballar amb temes de recerca des d’un centre aparentment ‘petit’?
És veritat que els grans centres de recerca solen tenir més facilitats, però gràcies a la Fundació Dr. Ferran i les direccions del nostre territori que han apostat per nosaltres i per la investigació en general a les Terres de l’Ebre, hem pogut mantenir més bé que malament la nostra activitat de recerca durant tots aquests anys. Per fer recerca has d’invertir moltes hores desprès de les teves tasques assistencials i l’ajuda mitjançant la contractació de gent jove formada amb moltes ganes de fer recerca és molt important. Per això amb el Projecte Emma la major part del pressupost consisteix a contractar un/a jove investigador/a per dur-lo endavant.

Com destacàveu en la presentació, el projecte durarà tres anys i es necessita un mínim de 150.000 euros per poder contractar més investigadors. En quin punt esteu ara mateix, econòmicament parlant?
En aquest moment tenim una mica més de 40.000€ i aviat esperem superar els 50.000€, que seria una tercera part del que pensem recaptar. Tal com comentàvem abans, hem de pensar que amb les circumstàncies actuals moltes de les activitats que volíem realitzar han estat cancel·lades, o sigui que estem molt contents d’haver aconseguit aquests diners amb les condicions actuals.

Quines idees o projectes d’activitats teniu al cap de cara al futur?
Tenim moltes propostes d’empreses i d’entitats, però no en volem desvetllar l’exclusiva fins que arribi el moment d’anunciar-ho. Anireu rebent les novetats a través de la nostra web i les nostres xarxes socials.

Ara que celebrem el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, i des de la vostra posició d’investigadors, quin missatge transmetríeu a totes les dones que actualment estan lluitant contra aquesta malaltia?
Voldria dir-los que nosaltres i molts professionals sanitaris que es dediquen a tractar amb els als pacients oncològics estem dedicant tots els nostres esforços per ajudar a curar aquesta malaltia, i que estem molt contents de la manera que la gent s’ha abocat a donar-nos suport per a poder continuar investigant. A mi no m’agrada donar grans titulars, i no puc dir quan es trobarà la cura per a tots els càncers, però el que sí que tinc clar és que com més esforços hi dediquem, més aviat que tard ho aconseguirem.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Greu augment dels grups escolars tancats

Notícia següent

Vergés no descarta el toc de queda

Notícies relacionades