Tortosa serà una de les ciutats on es desplegarà el projecte europeu Life Turbines, que també es treballarà a València i a Itàlia. La iniciativa estudiarà l’ús de les xarxes de distribució d’aigua potable per generar energia. A la capital ebrenca s’instal·larà una petita turbina, al sector que abasteix la zona del Temple, a l’avinguda Generalitat, i s’analitzarà la quantitat màxima d’electricitat que pot produir la pressió de l’aigua i com variarà segons els diferents trams de consum. Una segona fase, interpel·larà els escolars de la ciutat a “debatre i consensuar” els possibles usos d’aquesta energia. El Life Turbines té un pressupost de 2,5 MEUR, 288.000 euros dels quals per a la prova de Tortosa. El termini d’execució és de 42 mesos.
Com ha destacat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, la ciutat forma part d’un innovador projecte Life que vol “potenciar la generació d’energia hidroelèctrica en sistemes urbans”. El consistori i l’empresa municipal Aigües de Tortosa formen part del consorci multidisciplinari, liderat per Global Òmnium, que estudiarà, provarà i analitzarà l’ús de petites turbines a la xarxa de distribució d’aigua potable.
La turbina de la prova pilot s’instal·larà al sector a partir del qual s’abasteix el barri del Temple. En uns mesos es farà una petita obra a la vorera, molt poc invasiva. L’aparell es podrà veure des de la superfícies, gràcies a una cobertura de metacrilat. Com ha apuntat Honorio Royo, gerent d’Aigües Tortosa, la turbina rellevarà la vàlvula reductora de pressió que se sol posar en punts de la xarxa com el de l’avinguda Generalitat.
Màxim desnivell, màxima potència
Aquest punt s’ha escollit perquè “la potència màxima” que es pot assolir “la dictamina el punt més alt de la xarxa”, que en el cas de Tortosa és el dipòsit d’aigua que hi ha a l’entrada de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Com ha explicat Royo, entre els dos punts hi ha uns 55 metres de desnivell, uns 5,5 quilowatts de pressió, que ara s’aprofitaran per generar l’energia hidroelèctrica “sobrant”. També es registraran les variacions de generació de potència elèctrica segons els diferents consums d’aigua que hi ha al llarg del dia al barri.
La coordinadora del Life Turbines, Maria Pedro, ha apuntat que ja es va fer una petita prova a València, “que ha estat la llavor” del projecte europeu, però és realment innovador “proveir d’uns serveis” a una ciutat com Tortosa que fins ara necessiten fer ús d’energies “molt més contaminants”. L’energia que es produirà “es podria fer servir en el mateix sistema d’abastiment, per al monitoratge de la xarxa, per instal·lar fonts d’aigua potable refrigerada, o fins i tot per a punts de càrrega de vehicles elèctrics o la xarxa d’enllumenat”, ha exemplificat Pedro.
Consulta a les escoles
De fet, Jordan ha avançat que la segona fase del projecte a Tortosa preveu una consulta popular entre tots els centres escolars perquè siguin els infants qui decideixin quin és l’ús que cal donar a aquesta energia hidroelèctrica. D’aquesta manera, ha defensat l’alcalde, s’arriba i s’implica a totes les famílies i bona part de la ciutadania.