Aquesta tarda s’ha fet l’Obertura de Portes de la XXVII Festa del Renaixement al Portal del Romeu. Com mana la tradició, l’alcalde de Tortosa, aquests dies reconvertit en procurador en cap de la ciutat, Jordi Jordan, ha trucat a la porta d’accés a la ciutat d’intramurs acompanyat de la resta del seguici de procuradors, famílies nobles i la Fanfara de la Vegueria. Quan els han deixat passar, s’han dirigit cap a la plaça de la Catedral a on, per primer cop, s’ha fet l’acte inaugural de la Festa.
L’acte inaugural, també amb certes modificacions, ha estat presidit per les famílies nobles de la ciutat com, per exemple, els Corder, els Soldevila, els Oliver de Boteller, els Despuig o els Aldana. Ha comptat també amb les actuacions del Ball de Cavallets, el Ball de l’Àguila, els gegants, la Suterranya, els Abanderats de Tortosa i Lei Joglars d’Ebre, entre d’altres.
L’acte s’ha iniciat amb la cerimònia del Jurament dels Procuradors i Procuradores de la ciutat amb el posterior repartiment de cireretes i la crida a l’uníson del clam: Terra d’aigua, Terra d’un riu, Visca la Vegueria de Tortosa, Visca!
Aquest any se celebren els 450 anys de la mort de l’escriptor renaixentista, Cristòfol Despuig, i autor de l’obra per excel·lència del renaixement català: Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa. S’ha volgut centrar la Festa a l’entorn d’aquest fet i, com ja hem vist aquests dies, el consistori ha recuperat també els antics col·loquis de divulgació històrica a través de la primera edició de les Jornades Historiogràfiques de la Festa que, entre d’altres, van acollir la conferència sobre la vida i l’obra de Despuig, a càrrec d’un dels seus màxims estudiosos, l’historiador i filòleg, Enric Querol.
És per aquesta raó que, avui, s’ha procedit a fer el lliurament de l’Estendard de la Vegueria a Enric Querol, com a símbol i distinció de la seva tasca de recerca en la documentació del passat de la ciutat i de la figura de l’escriptor tortosí.
El Procurador en Cap, Jordi Jordan, ha destacat la voluntat de dotar de molt més rigor històric la Festa del Renaixement tot dient que “apostem per enfocar temàticament cadascuna de les edicions de la Festa i aprofundir així en aspectes històrics, socials i culturals de l’època”. En relació a la commemoració dels 450 anys de la mort de Despuig ha dit que “es va tardar més de 300 anys en publicar el seu llibre i cal posar en valor la seva obra amb exemples com un dels pocs manuscrits que es conserven d’ell i que ara formen part de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre gràcies a la feina del director de l’arxiu, Albert Curto”. Curto li ha passat el relleu de l’Estendard de la Vegueria a Enric Querol de qui Jordan ha posat en valor el fet de “ser l’estudiós en profunditat de l’obra de Despuig que parla de la realitat política, social i cultu4al a través del diàleg, un mètode dels clàssics grecs, per reflexionar de manera crítica sobre la Tortosa del moment”.
En relació al pregoner, ha exposat que “creem sinergies amb aquells municipis que ens uneix un passat en comú i treballarem conjuntament per potenciar i dinamitzar socioeconòmicament els municipis que s’integrin a la ruta turística renaixentista”. Finalment, ha recordat que, durant aquests dies, “la Festa és un aparador per a la ciutat que converteix Tortosa i les Terres de l’Ebre en un pol d’atracció turística per al territori” i ha convidat la ciutadania a vestir-se d’època i sortir als carrers per gaudir de l’ambient i dels espectacles que s’han programat.
Per la seva banda, el procurador de la Festa del Renaixement, Víctor Grau, ha agraït la implicació de totes les associacions i particulars locals i territorials que són els qui realment fan gran la Festa. No s’ha estat de recordar la voluntat de fer una festa “molt més amable, sostenible i inclusiva”, com ja s’ha pogut comprovar a l’acte inaugural, amb interpretació amb llenguatge de signes i una fila zero reservada a les persones amb mobilitat reduïda. Ha recordat el retorn de les Llepolies de la Festa a les pastisseries de la ciutat i ha donat les gràcies al pregoner per “la seva inestimable contribució a la difusió de la presència renaixentista de la seva ciutat”.
Finalment, ha estat el torn del pregoner de la Festa, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz Penche que ha començat el seu discurs explicant que la vinculació entre Tortosa i Molins de Rei és històrica, ja que, a través de diverses epístoles han descobert que la noble Estefania de Requesens, de Molins de Rei, i dama de la Cort de la germana de Foix, feia estada a Tortosa cada cop que partia de viatge cap a València. Allà es considerada tota una autoritat de l’època del segle XVI i se la considerà una promotora de les arts i les lletres encarnant l’esperit de la recuperació cultural i literària. Així doncs, Paz ha destacat que “la figura de Requesens simbolitza la unió de diverses ciutats per un passat en comú. El nostre ric patrimoni renaixentista ens ha unit en una abraçada que travessa segles i ara neix una espurna de col·laboració entre les nostres viles. Hem encès una torxa que unirà les ciutats i un far que ens guiarà per sempre més”.
I és que, l’Ajuntament de Molins de Rei inaugurarà, el pròxim 30 de novembre, el Museu del Renaixement català al Palau de Requesens, en el qual Tortosa també hi contribuirà aportant material per a l’espai expositiu. A més, ambdues ciutats han arribat a un acord per tal d’impulsar la ruta turística renaixentista que connectarà tots aquells municipis de Catalunya, així com també de la resta de l’Estat espanyol, que tinguin elements patrimonials o vestigis del segle XVI. En aquest sentit, Paz ha remarcat que “el Renaixement és, sovint, una època oblidada i volem recordar la importància de mantenir viu l’esperit renaixentista de curiositat, innovació i unió on la societat començà a mirar cap al cel amb un nou enteniment i la confiança d’avançar cap a un món millor. Un món on les veus negacionistes poden semblar sorolloses, però el Renaixement ens inspira a continuar avançant per dignitat humana i mirar cap al futur amb l’optimisme i la determinació que ens caracteritza com a poble”.
En el transcurs de l’acte també s’ha donat molt més protagonisme a les dones de la ciutat, amb una clara al·lusió a la llegenda de l’Ordre de l’Aixa, narrada per dones de diferents edats que s’han anat alçant espontàniament des dels seients del públic amb les aixes a la mà, com a defensores fermes dels privilegis de la ciutat. A dues d’elles se’ls ha imposat la insígnia de l’Ordre de l’Aixa.
L’acte ha finalitzat tot fent onejar la bandera de la Vegueria i la de la Ciutat sota una pluja de confeti.
La Festa del Renaixement té lloc des d’avui fins diumenge 21 de juliol i compta amb un total de 52 companyies, 34 de les quals són d’àmbit territorial i 18 d’àmbit internacional. A més, és el primer cop que acull la Fira dels Temps, un espai de trobada pensat per a companyies teatrals i programadors culturals, que fa de la Festa un lloc a on poder contractar espectacles i promocionar-los a l’àmbit internacional.
Cal recordar també que la Festa del Renaixement de Tortosa està declarada com a Festa d’Interès Turístic Nacional i Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya.